3090: Konst på riktigt?

Idag har jag skrivit en recension av Dan Parks konstprojekt i Malmö. Verket saknar titel men skulle kunna kallas ”Yttrandefriheten och gatuteater”. Expressen

Aftonbladet har också en recension, skriven av Margit Richert. Jag tycker nog man kan begära lite mer än enbart en uppvisning i ideologisk övertygelse. Hur pass Richert är orienterad i konstteori har jag ingen aning om men hon har svårt att acceptera Dan Park som konstnär. Hon borde ha lärt sig att det hon vill göra är att värdera hans konstinsats: ”Och om det vaggar som en anka och kvackar som en anka, tja då är det nog faktiskt en högerextrem anka vi har att göra med, snarare än en ’kontroversiell gatukonstnär’”. I varje fall och äntligen en ordentligt provocerad anmälare som tar i ordentligt. Men onekligen är Park kontroversiell. Det är däremot inte Richert favorit Banksy. Banksy är en alldeles utmärkt och intressant konstnär men han är inte kontroversiell. Han uppfyller med råge de ideologiska kraven som konstvärlden håller sig med. Och då är det lätt att stryka medhårs: ”Banksy däremot är samhällskritisk på riktigt. Och den konst han säljer för mångmiljonbelopp strimlar han, i en ypperlig trollning av hela det kapitalistiska skitsystemet.”

Richert skulle kanske ha tänkt till lite innan hon basunerade ut Banksy som strimlare av det ”kapitalistiska skitsystemet”. Det är riktigt att ett verk (”Ballon Girl”) av Banksy som såldes på Sotheby’s 2018, genom en mekanism förstördes. Resterna av det förstörda verket blev emellertid ännu värdefullare genom förstörelsen. Prislappen var över en miljon Pund. För övrigt säljer Banksy sina verk genom det där systemet som Richert talar om. Det är inga småsummor vi talar om. Även Banksy har sina omkostnader. Hennes råd till Park för att nå upp till Banksys nivå verkar luta åt att han borde sälja mer.

Det här inlägget postades i Konstkritik, konstteori. Bokmärk permalänken.

7 svar på 3090: Konst på riktigt?

 1. mohammad skriver:

  ”Dan Parks konstprojekt i Malmö”

  Hahahaha…..

 2. Jor-El skriver:

  Banksy deltar nu uppenbarligen även i människosmuggligen över Medelhavet.

  https://www.youtube.com/watch?v=YhQfzaJnT2c

  En verksamhet konstaterad till allra största del ombesörja förflyttning av människor helt utan skyddsbehov eller flyktingstatus, konstaterat av FN själva.

  https://www.telegraph.co.uk/news/2020/08/18/majority-migrants-crossing-major-sea-route-eu-not-need-protection/

  Lycksökare från misslyckade kulturer i Afrika och Mellanöstern alltså, snart gängmedlemmar i ett utanförskapsområde nära dig. Tack Banksy!

 3. Tess skriver:

  När myndigheter erbjuder andras pengar gratis uppstår oändliga behov.

 4. SSAB skriver:

  den islamofoba manifestationen

  Ur GP:s ledarredaktion idag

  Att skända religiösa symboler är en medvetet provokativ handling. Det är inte respektfullt. Men det hör hemma inom en radikal tradition av att vanära det heliga i syfte att stärka yttrandefriheten. Det har historiskt varit förbjudet både att vanhelga Gud eller att skända flaggan i Sverige. August Strindberg åtalades 1884 för att ha kränkt kristendomen. Sverige hade ända fram till 1970 en lag om trosfrid. Det mer konservativa Finland har fortfarande en sådan lag.

  https://www.gp.se/ledare/samma-regler-b%C3%B6r-g%C3%A4lla-f%C3%B6r-koranen-och-bibeln-1.33465929

 5. CeDe skriver:

  Snyggt SSAB!

 6. Per skriver:

  Malmöpolisen bröt väl mot grundlagen i fredags? Demonstrationsfriheten, yttrandefriheten kränktes.
  Dessutom tog man politisk ställning för islam, bl.a. genom att använda formuleringen ”… skändandet av koranen …”!
  Anmälan till justitieutskottet?! Polischefer bör avskedas?

 7. Göran Jonsson skriver:

  Det egentliga problemet är de kriminellas övertagande av gatorna. Det är samma pack som säljer knark, skjuter varandra och skrämmer allmänheten med kravaller. En polis sa det faktiskt rakt ut i Rapport dagen efter första kravallerna. De kriminella tar bara nyheten om koranbränningen som förevändning att förskjuta styrkepositionerna till egen fördel, dvs till polisens nackdel. Där sitter äldre av olika ursprung inomhus i utanförskapsområden, de möter aldrig någon koranbränning i verkligheten, men däremot dagligen kriminella.

  Delar av knarksyndikatens medlemmar är sociopater som aldrig kommer att samhällsanpassas. Ungdomsvård är bortkastad insats. Betydligt hårdhäntare metoder är det enda som gör någon skillnad. Inte så trevligt, men vi har spelat bort vår egen tid på snömos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.