3029: Statynytt

Rasismen i Sverige har länge varit mycket omfattande och den har fortsatt att växa. Visserligen är det svårt att finna några direkt konkreta objekt. De som finns är alltför marginella och direkta för att vara intressanta. Bristen kan dock kompenseras genom att det är möjligt att blicka tillbaka i historien. Som genom ett under blir rasismen mycket mera påtaglig ju längre tillbaka i tiden vi träder. Då dessa exemplar inte längre är i livet kan man istället vända sig till statyer av dem. Det fungerar lika bra och har under en tid blivit föremål för en rad artiklar och namnlistor med krav på borttagning. All slavhandel är naturligt nog rasism och att rensa bort alla som på något sätt accepterat slaveriet blir en mäktig uppgift för alla nutida rättänkande. Linnés ogärning var hans rasistiska system som självfallet är ett indirekt hot genom att det kan tillämpas. Och då han kan ha inspirerat till tillämpning är funnen skyldig. Men en sådan skuldbörda blir fatal om man breddar perspektivet såsom Hynek Pallas påpekar (Expressen).

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

10 svar på 3029: Statynytt

 1. Jor-El skriver:

  Framtidens statyresningar över enskilda individer, om detta överhuvudtaget fortfarande kommer vara en verksamhet, ser ut att få korta liv på sina socklar.
  Kanske lika bra vi låter bli och nöjer oss med att konstatera att alla människor före oss var veritabla skithögar med undermåliga värdegrunder.

 2. Ulf skriver:

  Naturligtvis finns det en mängd konkreta fall av rasism i Sverige de senaste åren. Attacken mot en skola i Trollhättan 2015 och den serie bombattentat som riktades mot flyktingförläggningar 2016-17 är dödligt konkreta exempel.

  Att kalla dessa dåd för marginella och inte tillräckligt ”konkreta” är onekligen ett märkligt sätt att resonera.

 3. Lars Vilks skriver:

  Om du följer den diskussion man har kan du konstatera att den kategori som du nämner inte är den man intresserar sig för. Linné och De Geer är exempel på var man ser de stora problemen.

 4. Per skriver:

  Framför allt så intresserar man sig inte för den historiskt mest omfattande slavhandeln, dvs den som skett (och fortfarande sker) i Menaländer. Den som skett i Allah’s namn m.m. Eftersom man inte gör det så är man inte trovärdig som motståndare till just slaveri. Den bakom-underliggande agendan är något annat.

 5. Ulf skriver:

  Jag kan inte se att egentligen någon ser statyer över Linné och De Geer som större problem än dagens våld och terrorism.

  Det var ju knappast frågan om vilka statyer som ska finnas kvar och vilka som bör tas bort som startade BLM rörelsen i USA. BLM startade som reaktion mot vad som rörelsens anhängare ansåg och fortfarande anser som samtida rasistiskt våld.

 6. Från Graven skriver:

  Cortellessa, Eric (August 3, 2016). ”In platform, Black Lives Matter accuses Israel of ’genocide,’ backs BDS”. The Times of Israel.

  Verkar som att BLM har en omfattande politisk agenda

 7. Per skriver:

  Ulf
  1. Det mesta våldet som svarta utsätts för i dagens USA utförs av andra svarta.
  2. Svarta utför våld mot vita i mycket större om fattning än vad vita utför mot svarta, trots att svarta ärven klart mindre grupp än vita.
  3. Svarta beväpnade kriminella är kraftigt överrepresenterade bland våldsverkare jmf med vita dito.
  4. Om man är kriminell och beväpnad så hamnar man i konflikt med polismakten.
  5. BLM är en rasistisk, antivit, rörelse som dessutom till viss del lierar sig med islamister.
  6. Extremvänstern utvecklar alltmer fascistiska drag, och fr.a. är man politiskt NAIV.

 8. Från Graven skriver:

  Att BLM lierar sig med islamister ligger väl i linje med deras anti-Israeliska retorik.

 9. Ulf skriver:

  ”Från Graven” har ju jämfört lagarna i Israel med Nazitysklands i några inlägg. Kanske är medlemsskap i BLM just det rätta för dig ”Från Graven”.

 10. Från Graven skriver:

  Tror snarare att BLM passar som hand i handske för din personlighet, Ulf, inklusive att hamna i klammeri med rättvisan 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.