3019: Dagens landskap

Var någonstans i konventionernas rike bör konstnärerna befinna sig? I en tid styrd av ett hårdpolariserat värdegrundsschakt torde svaret vara i ”lagom”. Ty där finns den äkta radikalismen (ur estetisk synpunkt).  ”Är du antirasist?” – ”Lagom”, Är du rasist? –”Lagom”. Inte kan särskilt många godhetspoäng vinnas därmed. Långt lättare är att låta sig dras med i den vinnande konventionens norm. Det kostar ingenting och ger intryck av hög moral och ansvarstagande. Idén med konstens ständiga brytpunkt med det upprättade ligger inte riktigt där.

Länge har vi haft statyer och minnesmärken som objekt. Hur man än härjar bland dessa kan man inte komma undan historien, blott att försöka minimera dess påminnelser (artnet). Ett par lokala höjdpunkter i denna nit är kravet på rivning av Egyptens pyramider och borttagandet av Linnéstatyer.

Inte ointressant hur i betydande utsträckning BLM har lyckats tränga tillbaka det hittills så dominerande coronaengagemanget. Men nyheter har sin tid och det blir alltid en fråga om hur länge den här skall hålla.

Nåja, Corona lär fortsätta ett bra tag och många människor sitter i sina karantäner. Som karantänsakkunnig kan jag delge några tips i denna intervju med Navid Modiri.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.