3009: När en ser en en

Jag har svårt för ”enskrivarna”, ni vet alla dem som ryggar inför pronomenet ”man” och hysteriskt kastar ett ”en”. Dialektalt går det bra, inget passar bättre i en Åsa-Nissefilm: ”En går här på jorden tills en inte längre går…här påjorden”.

Nåja, jag har observerat att det finns ett mindre antal konstskribenter som vädrar sin duktighet med att framföra sitt ”en”. Förmodligen är det en döende fluga. Det löjliga kommer aldrig att släppa och duktighetsvisarna kommer förmodligen att tröttna när trenden är över. Spraktidningen är på min sida.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

3 svar på 3009: När en ser en en

 1. bjarne skriver:

  Prexis! Och vi är många på din sida. Så bra att du tar vårdnad om ditt språk. Vårt språk. Det lilla, lilla pyttesvenska språket. Ökar nöjet med att läsa dina texter.
  Kom prexis på en annan sak. Skrev ett meddelande på min handdator (tfn) och i dess ordbok fanns ej ordet ”havrevälling”. (Vilket jag prexis ätit till lunch). I mitt vardagsspråk, både skrift och tal, kommer jag därför allt mer och allt noggrannare så snart tillfälle bjuds, använda mig av havrevälling-ord. Sådana som ej finns i min kinesisk-amerikanska telefons (handdator) inbyggda ordbok.

 2. Yosip skriver:

  När det gäller tillämpad språklig uppfostran kommer här en uppgift:
  Försök att räkna hur många gånger ”person” nämns i Aktuellt/Rapport (valfritt) i ett och samma program. Först till 50 vinner.

  Försök samtidigt att räkna hur många gånger ”människa” nämns. Först till 3 vinner.

  Den extremt tävlingsinriktade kan dessutom försöka notera hur många gånger ”man” nämns.

 3. bjarne skriver:

  Mer språkonst(igt). Eller. Slarvjournalistspråk. Eller. Kanske vanligt i juridiklingo? Så här benämns den kvinna som misstänks ligga bakom assistansfuskbedrägerier i Shlm.:
  ” Den misstänkta huvudmannen säger i förhör att det blivit fel i tidsredovisningarna på grund av slarv.”
  Att det är hon och inte en hen eller han står tydligt i SVT:s artikel från igår, om ärendet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.