2999: Pekoralens tid är inte förbi

Nekrologer kan utformas på många sätt. Ett sätt är att skriva genom sina egna favoritidéer och lägga in hela saken i en ideologisk rulltårta. Så får man väl se Athena Farrokhzads utspel i hennes DN nekrolog över den kontroversielle danske diktaren Yahya Hassan som tragiskt avled för några dagar sedan:

”Omständigheterna har namn, liksom de människor som ansvarar för dem. Vem dödade dig, Yahya? Var det klassamhället, var det den danska statsrasismen, var det patriarkatet? Var det Israels fördrivningspolitik? Var det bördan av att uppfinna ett fält? Var det media? Jag vill att de som beklagar ditt öde skall tala om dessa saker. Agera för de namnlösa som dör som du dog. Åtminstone en enda gång adressera de väsensskilda villkor under vilka människor lever och skriver. Först då kan jag läsa dina dikter tillsammans med dem, ingå i den intimitet som sorg fordrar.”

I denna personliga och bittra utgjutelse fick skribenten med det mesta förutom huvudtemat i Hassans liv: hans uppväxt och kultur…

Det här inlägget postades i Böcker, politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.