2977: Politiken och makten

Lars Lindström kan någon gång skriva en intressant text dock utan att han själv är medveten om det.

Lindström har fått SD på hjärnan och det är naturligtvis tröttsamt för en läsare som inte har behov av att insupa tröttsamma tirader. Men hur som helst har han skrivit något som faktiskt är intressant om man breddar perspektivet (Expressen).

Han inleder: ”Kortfattat består en fascistisk plan av att idealisera en ren, men tyvärr svunnen tid… att förvrida språket med desinformation för att skapa misstro mot verkligheten… och att sakta men säkert vänja oss vid att skilja ’de andra’ från ’oss’.”

Det här är den allmänna politiska planen för alla. Skillnaden mellan höger och vänster är att högersidan ser idealet i det svunna medan vänster utlovar det någon gång i framtiden. Och så med alla mellanlägen där mittpartiet blir det mest pragmatiska. Alla partier har någon ondskefull motståndare som då skiljs ut genom att utpekas som de andra misshagliga.

Han citerar Jason Stanley ”Fascistiska ledare ersätter korrekt historiebeskrivning med en mytisk version som kan tjäna deras egna syften – och det slutgiltiga målet: att ersätta fakta med makt.”

Ja, det gäller all politik men givetvis bara om det är möjligt. Alla politik är ute efter makt men även om alla politiker ljuger, mytologiserar och skönmålar är det långt ifrån säkert att man därigenom vinner tillräckligt många röster vilket är maktens förutsättningar. Lindström menar förstås att SD är värst men det är nog en öppen fråga.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

14 svar på 2977: Politiken och makten

 1. PM skriver:

  SD hade varit socialdemokrater om inte socialdemokraterna fört miljöpartiets invandringspolitik. SD´s väljare är gamla socialdemokrater, dagens konservatism ser bakåt, och hittar inte Karl XII utan Erlander. Ett Sverige utan islam.

  Kornet den blinda hönan Lindström hittat har ingenting alls med fascism att göra, utan en havererad invandringspolitik. Islam och fascism har däremot vissa paralleller, när det gäller övergrepp och frihetsförakt.

 2. Kenneth Karlsson skriver:

  Det ser ut som om Lindström kan sin Arnstad.

 3. Ulf skriver:

  ”PM” missar mycket när signaturen påstår att det bara är invandringen och islam som har lockat väljare till Sverigedemokraterna.
  Systerpartier till Sverigedemokraterna har lockat till sig ännu större väljarskaror än Sverigedemokraterna i länder som Ungern, Polen och Finland trots att invandringen till dessa länder har varit mycket mindre än invandringen till Sverige.

  Alla dessa partier vare sig de kallar sig Sverigedemokrater eller Sannfinländare har det gemensamt att de bygger på intolerans och fruktan. Sverigedemokraterna utmärker sig genom sin intolerans mot judar och fruktan för homosexualitet.

  Att däremot många sverigedemokrater ser tillbaka på Erlanders tid är däremot helt rätt. På femtio och sextiotalet var ju katoliker förbjudna att arbeta som läkare. våldtäkt inom äktenskapet inte kriminaliserat och homosexualitet var klassad som en sjukdom.

  Det måste verka som ett paradis för en sverigedemokrater.

 4. Från Graven skriver:

  Fascinerande förklaringsmodell, Ulf!

  Den är i klass med din förklaring att vi har åldringar som bor i en avställd bil på en kommunal parkeringsplats, eller på gatan, inte därför att de är fattiga, men för att de ”bajsat på hyreslägenhetsgolvet och spöat upp sina grannar”.

  Nazister, fascister och svenska åldringar!

 5. Ulf skriver:

  Än en gång så står graven utan argument och försöker därför byta ämne.

 6. Från Graven skriver:

  Byta ämne?

  Nej, jag understryker ju det konsekventa i din förklaringsmodell: fascister, nazister och svenska åldringar som bajsar på golvet och spöar upp sina grannar!

  Din linje är konsekvent, Ulf. Konsekvent!

 7. minnesdagen skriver:

  Partier som SD bygger inte så mycket på intolerans och fruktan. det handlar mer om självbevarelsedrift. Storleken på invandringen är bara en del i att många är oroliga för den nuvarande utvecklingen.

  Ett stort hot är hatpropagandan som riktas mot oss vita européer, och som är extrem. Speciellt mot tyskar – som var de egentliga offren för förintelsen.

 8. Ulf skriver:

  Graven upprepar sig.

 9. Från Graven skriver:

  Upprepar din förklaringsmodell, Ulf: fascister, nazister och svenska åldringar som bajsar på golvet och spöar upp sina grannar.

 10. Ulf skriver:

  Upprepar sig sa Bull.

 11. PM skriver:

  Provokatören Golvbajsarulf byter samtalsämne och tillämpar principen anfall är bästa försvar.

 12. Från Graven skriver:

  Golvbajsarulf har ordentliga problem på annat håll.

  Betala nu dina skulder, Ulf!

  😆 😆 😆

 13. Ulf skriver:

  ”PM” och graven har uppenbarligen slut på argumenten. Då får de hålla sig på bajsnivån istället

 14. Från Graven skriver:

  Jag kan på rak arm komma på 3.8 miljoner skäl för dig att inte vara så kaxig, Ulf!

  😆 😆 😆

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.