2975: Coronabukett och konstens värdegrund

Coronatemat kan tänjas dit man önskar. En bokrecension får förnyat intresse genom virusförmedling och Sven Anders Johansson kan ställa frågan om vi står inför kapitalismens undergång. Han kommer dock fram till att betvivla att detta kommer att ske. (Aftonbladet)

Kyrkohistorikern Joel Halldorf kan passande ge sig in i de existentiella frågorna varvid han framför att människan har 100 % dödlighet. Filosofiskt sätt är det inte säkert eftersom vi inte vet om någon av de nu levande är odödlig. Så kan man tillägga att kristendomen, åtminstone tidigare, har förespråkat evigt liv något som skulle göra hela coronacirkusen tämligen banal. Halldorf brukar tala varmt om religionen men vilken ståndpunkt han har i denna viktiga fråga nämner han inte. (Expressen)

Emellertid är det inte nödvändigt att allt på ett eller annat sätt handlar om corona. I konsten har vi kunnat följa en lång rad ”konstskandaler”. Inte traditionella överskridanden utan en långtgående bevakning av konstinstitutionernas värdegrund. Det har protesterats mot samarbete som konstnärer och andra konstagenter menar inte är passande för att stödja konst. Martin Schibli har uppmärksammat en kommande utställning på Malmö konsthall med den välkände konstnären Hassan Sharif (1951-2016) från Förenade Arabemiraten. Curatorn är den mycket väletablerade Hoor Al-Qasimi. Hon har etablerat Sharjahbiennalen och står också bakom Emiratens deltagande i Venedigbiennalen. Regimen är mycket betänklig men kan alltså putsa sitt varumärke med att finnas med i konstens finrum. Sharjahbiennalen, som inte accepterar konstnärer från Israel och som följer en sträng censurering har dock omhuldats i västliga medier. Men hur är läget nu? Martin Schibli och konsthallschefen medverkar i SvT Kultur.

Det här inlägget postades i Böcker, om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

3 svar på 2975: Coronabukett och konstens värdegrund

 1. Tom skriver:

  (Vi kan nog ändå avrunda antalet dödliga till 100%.)

  Noteras bör ju också att vanlig hushållsateism också gör Coronaviruset banalt. Om du dör ikväll eller om femtio år eller tusen år har ingen särskild vikt, inte mer än den ko som var din hamburgare idag eller den fluga du slog ihjäl med dagstidningen. Och kort efter din död är du glömd och din grav, om du valde att ha en, återvunnen. Om ytterligare ett antal år — kanske tusen, kanske en miljon — är allt det vi sett och allt vi gjort och allt vi nu pratar om glömt och försvunnet. Trots det rullar det på.

  Låt oss nu prata konstvärdegrund och postkolonialism.

 2. minnesdagen skriver:

  Nu gäller inte allas lika värde längre.
  Skall läkarna prioritera så har de fått direktiv att i första hand välja unga, med lång förväntad livslängd.

  En ny anledning att ljuga om sin ålder. 40-åringen kan säga att han är 17 år och gå före sina jämnåriga i kön. Kanske läge för somliga att skaffa fler identiter med lägre ålder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.