2967: Smittande

Coronakrisen var naturligtvis helt oväntad. En plötslig förändring, de tidigare politiska käpphästarna degraderades med omedelbar verkan. Eftersom det är en helt ny och unik situation skapar den stor osäkerhet. Den angår dessutom alla emedan ingen kan känna sig säker. Genom den stora uppmärksamheten är det inte möjligt att bli påverkad. Riskerna för att smittas är inte särskilt stora och risken för att drabbas allvarligt ytterst liten. Men mediesmittan är så stark att det inte spelar så stor roll. Man kan ju aldrig veta…  

Den polariserade debatten har fått ett nytt utrymme och precis som tidigare kan var och en beväpna sig med en åsikt och ge sig in i det stora spelet. Och vart leder dessa diskussioner? (Expressen)

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

17 svar på 2967: Smittande

 1. Jor-El skriver:

  Guldläge med alla sedan länge bortrationaliserade intensivvårdsplatser, sjukhus i stabslägen redan innan eventuell pandemi och med Löfven, Eliasson och Tegnell vid rodret.
  No danger on the roof as we say in Sweden…
  I bakgrunden tickar våldsepidemin på som vanligt. Sprängdåd i Vasastan och 16-åring avrättad i Göteborg nyligen. Liknande dåd tidigare på Östermalm och i Malmö gav stort genmäle, nu en notis i marginalen. Good times!

 2. Från Graven skriver:

  Annika Strandhälls ”sjukvård i världsklass” ligger på näst sista plats – endast Portugal ligger efter – i Europa m.a.p. intensivvårdsplatser. Sverige ligger under halva Europagenomsnittet i sjukvårdskapacitet avseende intensivvårdsplatser.

  Låt detta sjunka in.

 3. CeDe skriver:

  Läkare utan tillräckliga kunskaper i svenska och stämplad som patientfara får jobba vidare.
  Dödsmisshandlade 60-åring – de tre gripna mördarna försattes på fri fot.

  Sverige går under oavsett coronautfallet.

 4. Per skriver:

  CeDe
  Det är tydligt att det finns en tydlig tendens/profil/systematik i våra myndigheters agerande/beslut som gör att man måste tala om ett SYSTEMFEL. Normalt brukar det begreppet kopplas till organisationen av verksamheter, beslutsstruktur etc. Men i Sveriges fall är det istället den bakomliggande samhällsideologin, värderingsstrukturen som utgör grunden för ett IDEOLOGISKT/POLITISKT SYSTEMFEL. Värdegrunden är felaktig. Uttrycks med sentenser som ”vi gillar olika”, ”alla ska med”, ”öppenhet”, oavsett politiskt/kulturellt sakinnehåll. Detta sammanfattas också med begreppet kulturrelativism, vilket leder till värderelativism. Osv. Formalism bortsett från innehåll.

 5. CeDe skriver:

  Framförallt – det saknas konsekvensanalys. Det får stå tillbaka för värdegrunden.
  Vilket då öppnar för avgrunden!

 6. CeDe skriver:

  Då man också villigt och glatt ger tillåtelse att skära bort frisk vävnad på spädbarn för att tillfredsställa gamla påhittade gudars påbud då har civilisationen inte nått särskilt långt.

 7. Per skriver:

  CeDe
  Frånvarande konsekvensanalys, absolut, för att inte säga idioti, – en också fel på värdegrunden!
  Sent exempel på idioti: statsepide…g Tegnell uttryckte i Studio 1 nyss att det inte var ett stort problem att det saknades fullgod skyddsutrustning för sjukhuspersonal! Ungefär så. (Jag trodde nästan att jag hörde fel.) Han är väl dessutom också medskyldig till detta förhållande tillsammans med myndigheten för samhällsskydd.

 8. Ulf skriver:

  Antalet skjutningar minskar i storstäderna och därmed så minskar också medias intresse.
  Den person som sitter misstänkt för sprängningen på Östermalm visade sig var en infödd svensk och när det blev känt så tappade media intresset även för sprängningarna.

 9. CeDe skriver:

  USA först med ett vaccin mot Corona. Testas nu i Seattle.
  Iran säger sig vara beredda att köpa vaccinet vare sig det blir den lille satan(Israel) eller den store satan(USA) som lyckas framställa motgiftet.

 10. Från Graven skriver:

  https://www.forskning.se/2020/01/21/varfor-skjuts-det-sa-mycket-i-sverige/

  Forskarna studerade skjutningar i Sverige 1996-2015 och konstaterade att för män mellan 15 och 29 år ökade risken att utsättas för skjutvapenvåld femfaldigt under de här 20 åren.

  2017: 324 (43 döda)
  2018: 306 (45 döda)
  2019 (fram till november): 297 (32 döda)

  …En hypotes som enligt Manne Gerell kan ha ett högre förklaringsvärde har med invandring och integration att göra.

  – Det är svårt att bortse från det eftersom de flesta som skjuter har utländsk bakgrund

 11. Från Graven skriver:

  Ca 1 timme och 20 minuter efter Ulfs inlägg:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/awoQ75/ung-man-dod-efter-skjutning–sex-gripna

  Ung man död efter skjutning – sex gripna (Stockholm)

 12. Ulf skriver:

  Graven falsifierar lite oväntat ”Jor-Els” inlägg.

 13. Från Graven skriver:

  ”falsifierar”?

  He he… ”falsifierar”

  Det är bra, Ulf!

 14. Per skriver:

  Är smittorisken överdriven?
  Dvs smittar corona inte lika lätt, effektivt, som antagits hitintills?
  Är det typ bara dubbelt så smittsamt som vanlig influensa?
  Denna tes fanns med i gårdagens lunch-ekosändning, men jag hörde inte inslaget i sändningen. Togs det bort?
  Stämmer uppgifterna om nästan stoppad spridning i Kina, Sydkorea?
  Om så så kanske det inte helt beror på diktatoriska åtgärder?
  Spridningen till hela Italien går sakta. Nästan all (?) smitta sker fortfarande bara i två regioner. Osv.
  Läget i Spanien talar emot denna optimistiska hypotes?

 15. Per skriver:

  Förtydligande:
  Det påannonserades ett inslag i lunchekot om lägre smittoeffektivitet hos viruset men jag uppfattade inget inslag i själva programmet.

  Dessutom nu blir det varmare vilket innebär lägre smittoeffektivitet hos viruset.

 16. Per skriver:

  Ingen reagerade på mitt inlägg. Fortsätter då själv på det positiva spåret.
  0 nya fall i Kina idag. Hm?!
  Lyssnade på Studio 1 idag på virologen och professorn i klinisk mikrobiologi ( låter ju som en hyfsad kompetensprofil) Tomas Bergström vid Göteborgs Universitet.
  1. Först var han tydlig med att man blir immun om man haft coronainfektion!
  2. Sedan på frågan från P1-journalisten om smittspridningen upphör först sedan nästan alla i ett samhälle har haft infektionen och blivit immuna. ”Det tror inte jag och att döma av spridningen i Kinaså är det ju en väldigt begränsad del av befolkningen som har blivit infekterade när hela smittspridningen upphörde och vad den begränsningen är och varför de flesta av oss inte är mottagliga, det vet vi inte om det är yttre faktorer klimat och annat eller om det beror på värdfaktorer alltså den enskilda personens mottaglighet, men de få exempel vi har där smittspridningen verkar över där har en inte alls stor del av befolkningen drabbats, utan tvärtom en liten liten andel.”
  Denna som jag anser helt sensationella bedömning kommenterar inte journalisterna (!!!!) utan man fortsätter med ”Tiden går fort och vi ska hinna med ytterligare en fråga från …”

 17. Per skriver:

  Forts. ( ville inte riskera att min långa text skulle falla bort)
  Observera att Tomas Bergström inte ens nämner det omfattande smittskyddsarbetet och karantäner i hotspotsregioner som en (huvud)orsak till att smittspridningen tycks/kanske har upphört i Kina!!!

  Om virologen Bergström har rätt så kanske förstörelsen av vår ekonomi på grund av utslagningen av ett flertal branscher kanske är helt onödig!!! Att inte journalisterna fortsätter att diskutera detta osv. är väl ett helt sensationellt underbetyg åt journalistiken på Studio 1?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.