2962. Damdag

Icke för ty bör dagen uppmärksammas. Jämställdhetens ansträngningar kan man inte klaga på och inte minst är det imponerande att underlätta för kvinnor (och etniska grupper) som söker sig till universitetsutbildning. Aalborgs universitet i Danmark går i spetsen för att byta ut ord och begrepp som kan verka frånstötande för kvinnor. Exempelvis torde ”analytisk”, ”kompetent”, ”ambitiös”, ”excellent” ersättas med andra formuleringar. Ej heller finner uttrycket ”state of art” nåd inför denna granskning. Detta uttryck är sedan många år väletablerat och avser kort och gott hur situationen är just nu i konsten. Men det duger alltså inte utan föreslås utbyttmot ”new”, ”innovative” eller ”current”.

En hel del ord och uttryck har blivit ansedda som stötande eller olämpliga. Nu får man också beakta att vissa ord i vissa sammanhang bör undvikas. Mycket att beakta för den som vill vara korrekt och inte hamna i blåsväder. (Magisterbladet)

Givetvis bör man uppmärksamma Moderna Museets ihärdiga lanserande av Hilma af Klint. Lanseringen har varit framgångsrik och 2018 års utställning på Guggenheimmuseet vann stor uppmärksamhet. Nu är det dags att veva vidare och i april blir hela Moderna i Malmö ett Hilma af Klint-tempel. Hon presenteras av Moderna som ”konstnär, forskare, medium” därvid sorgfälligt undvikande hennes egentliga inriktning ”teosof” och ”spiritist”. Det gäller nämligen att komma så långt som möjligt bort från denna belastning. Vad konstvärlden anser vara bra konst är bra konst, åtminstone tills vidare. Det är dock en lång väg för af Klint (ranking 1.921) att bli jämställd med Kandinsky (113).

En annan kandidat har diskuterats en del under senare år, baronessan Elsa von Freytag-Loringhoven. Om henne skriver författaren Siri Hustvedt (information):

”Marcel Duchamps berømte pissekumme fra 1917 gælder for at være verdens første readymade og et værk, der viste nye veje for kunsten – men alt tyder på, at det snarere var den dadaistiske baronesse Elsa von Freytag-Loringhoven, der både fik ideen og indsendte værket til kunstnerisk bedømmelse. Hvad ligger der bag den udbredte modvilje mod at kreditere kvindelige kunstnere og tænkere for deres originalitet”.

Problemet här är bevisbördan. Det är ytterst svårt att avgöra vilket eventuellt inflytande baronessan har haft i saken. Dessutom verkar författaren inte ha studerat Duchamps verk. Urinoaren är inte världens första readymade. Den första, flasktorkaren, kom redan 1914 och följdes under de följande åren av flera. Därför blir det lite väl entusiastiskt att utropa den i och för sig intressanta baronessan till stor nydanare.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på 2962. Damdag

  1. Neuman skriver:

    Trenne konstnärliga damer för hundra år sedan var utställda på Millesgården tidigare i år. En av dem var Hilma. De beledsagande texterna nämnde hennes spiritistiska grund, och dessutom att den var en sak i tiden för hundra år sen. Ungefär som genus, klimat, antikolonialism och corona idag. Idéernas livscykel är kanske kortare idag?

  2. elina skriver:

    Jag har trälåda nummer 7 av lådor som fraktade hennes verk till Los Angeles County Museum of Art under vintern 1986 för utställning: The Spiritual in Art – Abstract Paintings 1890 – 1985.
    Lådan är gjord av grova plankor, nära 2 meter lång och tjänar nu – efter att ha fått hyllor som är gjorda av en annan låda, samt lite målarfärg – som köksskåp. Gångjärn och del av låset på dörren är kvar. Målningarna var i hoprullade.
    En konstnärlig förändring eller bara en gammal låda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.