2951. Den konstnärliga frihetens bekymmer

Som bekant, skall man få en uppfattning om var konstvärldens elitstyrkor befinner sig går man till det senaste numret av e-flux journal. Tydligen var det dags för redaktören och konstnären Anton Vidokle att lufta konstnärens oberoende i en text som han skrev 2012:

“An artist today aspires to a certain kind of sovereignty, to the freedom to work as one pleases. Unlike artists, say, before the French Revolution, who worked merely to satisfy a commission from the church or the aristocracy, or to serve public taste and critics, artists today understand themselves as being not only capable of deciding what kind of practice they want to have, what subject matter is important to them, what form it may take, and so forth; they also understand themselves as fundamentally free to follow their own personal interests or to respond to urgent events in the world around them. And this fundamental freedom is understood as a basic condition of any work of art, as the pillar that the content and form of any artwork rests upon.”

Det later fint men det är klart att det finns reservationer. Konstvärlden förutsätter en viss ideologiskt baserad värdegrund. Dessutom säger den här texten inget om kvalitet. Är det frågan om ett dåligt eller marginaliserat konstverk (vilket konstvärlden suveränt avgör) är det inte mycket vits med friheten. Lagen sätter också vissa gränser men är inte avgörande. Rätt hanterat kan konsten i de flesta fall klara sig väl vid lagbrott.

I dagarna har ett verk av Pyotr Pavlensky blivit mycket uppmärksammat, såväl i vanlig press som i konsttidskrifterna (Aftonbladet, Artnet). Pavlensky har kommit över en video som visar den franske borgmästarkandidaten Benjamin Griveaux masturberande. Det fick Griveux att dra tillbaka sin kandidatur. Visserligen kan detta verk sägas vara konst som påverkar samhället men priset är högt eftersom utöver den politiska handlingen är det svårt att finna någon estetik. Möjligen kan man tala om en negativ sådan eftersom det är bryter mot den allmänna moralen. Inte ens politiska motståndare skulle vilja genomföra en sådan åtgärd. Andra verk har också fått stor uppmärksamhet: Som sympatiyttring för Pussy Riot sydde han igen sin mun, han spikade fast sin pung på Röda Torget, satte eld på dörren till den ryska säkerhetstjänsten och har dessutom skurit av sig sin ena örsnibb. Det har kostat böter och fängelse och han har fått asyl i Frankrike. Någon stark position har han inte i konstvärlden, aktionerna är för bisarra. Det är inte troligt att den uppfattningen i någon väsentlig del kommer att förändras.

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

16 svar på 2951. Den konstnärliga frihetens bekymmer

 1. Sniff skriver:

  Oj,, Griveaux har nog insett vad begreppet farlig flickvän kan föra med sig.

 2. minnesdagen skriver:

  när man läser vidare i Aftonbladet…
  ”Frankrike älskar att ge ryska dissidenter asyl. Men sedan tycker de alltid att ryssarna är för radikala när de upprepar samma budskap i Frankrike…
  2017 satte Pavlensky eld på dörrarna till Franska centralbanken, åberopade en ny revolution och fick fängelse.”

  vidare i Aftonbladet , Vladimir Putin och Donald Trump är inbjudna till en konferens om Förintelsen i Malmö i Oktober. Löfven har dåliga opinionssiffror. Bäst att vända blickarna mot sagornas värld.
  Tvål och lampskärmar finns redan i alla nuvarande museum, det är ganska basic att man har toalett och belysning, men ytterligare ett museum blir förmodligen invigt i samband med konferensen. Man kan titta på netflix och se hundratals filmer i ämnet men det räcker såklart inte – skolklasserna måste ha ett utflyktsmål som de kan besöka med jämna mellanrum.

 3. CeDe skriver:

  Löfven hoppas få hjälp med den skenande antisemitismen i Malmö. Hade han läst på i koranen så skulle han ha fått svaret där. Men vi har ju religionsfrihet så det är ju bara att gilla läget – eller sluta fylla landet med judehatare.

 4. Sniff skriver:

  Vad tror du är tanken med kommande biennalen i Venedig? Vad är syftet? Vill den visa hur djuren har avbildats i konsten eller är det mer djuplodande om människans förhållningssätt till djuren?

 5. Ulf skriver:

  ”CeDe” oroar sig för antisemitismen i Malmö vilket är bra. Problemet är ju att ”CeDe” vill göra det olagligt att leva som jude i Sverige.

  Om ”CeDe” vill göra något konkret mot antisemitismen så kan ju hen faktiskt börja med sig själv.

 6. CeDe skriver:

  Du är som vanligt ute och cyklar, Ulf.
  Att jag värnar om små gossebarns rätt till integritet betyder inte att jag hyser något judehat. Min svärmor var judinna och uppvuxen i Sverige. Hon fick en anställning i Paris som ung och träffade där sin blivande man – min svärfar. Min man, deras son återvände till Sverige där vi sedan träffades.
  Han var inte omskuren. Så det går alldeles utmärkt att vara jude utan att misshandla sina barn.
  Värre var det när Hitler med mannar marscherade in i Paris och sökte efter judar.
  Min svärmor gick till Svenska konsulatet och fick snabbt en konvertering till kristendomen registrerad.

  Jag värnar både människor och djur men ser påhittade gudar som ett otyg.

 7. Ulf skriver:

  ”CeDe” vill uppenbarligen göra Sverige Judenfrei. Om jag var i din situation ”CeDe” så skulle jag söka professionell hjälp.

 8. Från Graven skriver:

  Skriver killen med Asperger! 😆 😆 😆 😆 😆 😆

 9. Från Graven skriver:

  Och Tourettes!

  Inte någonstans får man läsa så många könsord som när Ulf/Ola ger sig in i trådarna!

  😆 😆 😆 😆 😆

 10. Ulf skriver:

  Antisemiten ”Från Graven” blandar sig i leken. och fortfarande vimsar hen om Ola.

 11. Från Graven skriver:

  Förlåt, Ola, jag sprutade mjölk genom näsan av garv när du – av alla – råder CeDe att söka professionell hjälp!

  😆 😆 😆 😆 😆

  Snälla, sluta aldrig att skriva här på Vilks.net!

 12. CeDe skriver:

  Jesus tonade ner den Abrahamitiska traditionen att omskära gossebarn medan Muhammed återupptog den.
  En galenskap som aldrig tycks upphöra.

 13. Ulf skriver:

  ”CeDe” vet uppenbarligen inget om kristendomen. Naturligtvis omskar man även kristna barn i den första kyrkan och i vissa kristna kyrkor gör man det fortfarande.

 14. CeDe skriver:

  En sak står helt klart i bibeln, och det är att hedningar (alltså ickejudar) inte ska omskäras. Det sa ”hedningarnas apostel” Paulus rakt ut.
  Även vid ”det första apostlamötet” fastställdes att omskärelsen inte skulle omfatta hedningarna.

  Kanske är dags att du börjar läsa på lite innan du yttrar dig, Ulf.

 15. Ulf skriver:

  Sluta skriv om sådant du inte begriper ”CeDe”.

 16. Från Graven skriver:

  😆 😆 😆

  Ulf förnekar sig aldrig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.