2924: Konferens om terror och konst

Lördagen den 25 januari blir det en konferens om konst och terror på Christiansborg i Köpenhamn.

Facebook

H M Brix

I februari kommer det också att utges en bok i ämnet med bidrag från deltagare i konferensen.

Min del i detta projekt har varit att skriva om bildkonsten. Det var ett större arbete än jag först hade tänkt mig och många intressanta exempel har jag letat fram. Det som har dragit till sig mest konstaktivitet är Baader-Meinhof ligan och 9/11. I båda dessa fall har det diskuterats om terroristverksamheten i sig kan betraktas som konstverk. Det finns intressanta kopplingar mellan Baader-Meinhof och Situationismen. 9/11 kan ses (om man frångår den etiska aspekten) som ett sublimt modernistiskt verk, men självfallet omedvetet från upphovsmännens sida. En stor del av de verk som producerats ägnar sig åt mediering och visuellt språk. Jag har också tagit mig an musiken. Även här finns det en hel del intressanta inslag både inom den populära och den ”seriösa* genren.

Det här inlägget postades i Böcker, debatt, Föreläsningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på 2924: Konferens om terror och konst

 1. minnesdagen skriver:

  ’De dansande israelerna’ var ett pittoreskt konstnärligt inslag under 9/11.

  Donald Trump gjorde också ett mycket intressant inslag, lyssna från 5.30 och framåt på denna video:
  https://www.youtube.com/watch?v=PcKlPhFIE7w

 2. Jor-El skriver:

  9/11 var sannerligen ett bländande process-konstverk med många fantastiska inslag. 2 x 110 bastanta våningar av stål och betong som decimerades till ett par skräphögar på marken och där resten upplöstes i ett dammoln över Manhattan. Building 7 strax bredvid med 47 våningar som försvann på liknande sätt flera timmar senare, utan att ens ha blivit träffad av något flygplan. Och som dessutom rapporterades ha fallit redan tjugo minuter innan den faktiskt gjorde det i live tv-sändning, med den fallna byggnaden fortfarande i bild, still standing.
  Svarta lådorna från flygplanen som inte lyckades leverera någon vettig information pga. för svår destruktion, men Mohammed Attas pass hittat på marken i mint condition två kvarter från tvillingtornen.
  Piloten som inte kunde flyga ett Cessna propellerplan ordentligt på sin flygskola men som lyckades träffa Pentagon med en Boeing på rätt ställe. De icke identifierbara resterna av något flygplan där eller i Shanksville.
  Och världens starkaste luftförsvar som lyckades hållas upptagna med annat medans föreställningen pågick. Abrakadabra, Sim Sala Bim och Hokus Pokus Filiokus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.