2850: Stillsam acceleration

Stockholms universitet har fått en konsthall, Accelerator: ”Accelerator är en konsthall där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts. Verksamheten är en del av Stockholms universitet, med uppdrag att aktivt samverka med samhället. Accelerator producerar utställningar med internationell och svensk samtidskonst.” Man skall bidra till ett öppet och empatiskt samhälle. Konsten får alltså göra lite nytta. Det passar väl in genom att samtidskonsten praktiskt taget är identisk med samhällsfrågor. Samtidskonsten har också sin pedagogiska sida genom att den kan förklaras. Även om ett verk kan förefalla svåråtkomligt vet man numera att det finns texter inom räckhåll som kan skingra oklarheterna. Samtidskonsten bygger naturligtvis på traditionen att konsten bör vara okonventionell och överraskande men man får säga att den traditionen blivit tämligen måttligt företrädd. Samhällsfrågorna är ofta givna och det är sällan någon opponerar sig mot den konventionalitet som dyker upp där. Inte heller riktas någon kritik mot konstens egen konventionalitet. Det är liksom bara att köra på och verka för en bättre och rättvisare värld. Konsten är inte längre outgrundlig och överskridande men man kan alltid hoppas på att den sidan av saken skulle kunna dyka upp igen.

Inledningsutställningen visar ett verk av Tino Sehgal, ”This Progress” som blev kritikerrosat när det presenterades på Guggenheim i New York 2010. Det går ut på att besökaren möter olika personer som ställer frågan om vad som är framsteg. Inte så oväntat eftersom det självklart finns en kritisk hållning mot den västerländska framstegstanken (som bland mycket annat gett upphov till samtidskonsten). Ett svar på Sehgals fråga är sålunda: ”Framsteg är att det har blivit möjligt att göra en utställning där någon frågar vad som är framsteg.”

Sehgal är ett stort internationellt namn som fick sitt genombrott på Venedigbiennalen 2005 där personalen i den tyska paviljongen agerade med att bete sig avvikande och uttala verkets titel ”This is So Contemporary” jämte hans alltid återkommande signatur ”This is a work of Tino Sehgal”. All materialisering och återgivning av verken är förbjudet. Dyker det upp bilder och filmer på nätet jagas de av konstnärens gallerist. Det är en tveksam renhetsiver (dessutom är det omöjligt att stoppa bildflödet). Eftersom hans verk är helt och hållet den direkta upplevelsen är återgivningarna inte hans verk utan betraktarens kommentar.

Jag gjorde för ett bra tag sedan en liten film om Sehgal med diverse inslag från flera av hans verk. Den blev snabbt bortplockad på YouTube men jag kunde gömma den på Vimeo. I den finns också ett litet avsnitt på slutet från ”This Progress”.

Mårten Arndtzén har gjort ett bra reportage om utställningen (SR). Det finns också en artikel i DN.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

18 svar på 2850: Stillsam acceleration

 1. minnesdagen skriver:

  Samtidskonst – finn fem fel – på british war museum :
  https://www.thetimes.co.uk/article/imperial-war-museums-30m-plan-to-show-how-holocaust-shaped-war-r30k5c33f

  Fick dom inget eget förintelsemuseum ? så istället förvandlar dom Imperial War Museum till en holocaust memorial ?

  Kommer dom att nämna vaxdockeutställningen i London med förintelsedockor i naturlig storlek ?
  http://www.bl.uk/pdf/george-orwells-loft.pdf
  ”Perhaps the oddest item is a January 1945, four-page pamphlet, The War in Wax, an attempt to get shoppers in London’s Oxford Street to buy tickets to a twisted version of Madame Tussauds. This promised paying customers an experience of ”The horrors of the German Concentration Camp,”

 2. Från Graven skriver:

  Ulf lyser med sin frånvaro.

 3. minnesdagen skriver:

  Vad skall Ulf tillägga – annat än att det vore intressant att se fotografierna från utställningen ”The horrors of the German Concentration Camp,” ?
  Man kanske redan har sett de naturtrogna vaxdockorna i diverse förintelsedokumentärer.

  Är inte det förintelsepropaganda, så vet jag inte vad som är propaganda :
  ”A twisted version of Madame Tussauds.”

  January 1945 – ändå blev de förvånade – senare på våren – när dom hittade lampskärmar av hud, och alla möjliga knäppa saker. ’Hittade’ (eller placerade dit) – samtidigt som dom påstår att den påstådda askan efter offren för gaskamrarna – som inte existerar – noggrant städades bort ?

 4. Från Graven skriver:

  Naturligtvis har Ulf ingenting att tillägga – det skulle förstöra hans strategi: slika kommentarer måste lämnas okommenterade så att han kan skylla Vilks för att inte ta kampen.

 5. minnesdagen skriver:

  Istället för att ta en kamp emot sanningen – så borde folk fundera över vad förintelsepropagandan, tillsammans med allt annat hat mot vita, kommer att innebära för framtida européer – när de är en minoritet i sina egna länder.
  Varför skall den pågå – oemotsagd ?

 6. DanTor skriver:

  minnesdagen och -”Istället för att ta en kamp emot sanningen” och -”innebära för framtida europeer” .
  Njaee varför ta en kamp alla i Europa, den gamla världen ser och inser hör och förstår att vita rasen är en försumbar folkspillra, jämförelsevis annan ras utanför teritoriernas gräns, gäller ej gräns nord om tyskland. Folkspillra även sett mot övrig ras denna sida atlanten, egentligen om ens en spillra.

  Slutligen ”framtida europeer” fel tanke men ändå riktigt sett från det hållet, framtiden, då är det redan avslutatet av din tänkta upprop till ”fundering” .

  USAs EU ut ur Europa

 7. Jor-El skriver:

  Janne Josefsson drar en brakare vid det socialliberala middagsbordet.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/janne-josefsson-det-osar-krutrok-i-varldens-basta-land/

 8. DanTor skriver:

  Jor-El och Janne J och DagensNyheter, -ehmm jupp dock blir nog ej märkbar doftförändring hos DagensNyheter, stadd i kraftig förmultnelse appropå ”Drar en brakare”.
  Hursomhellst min vy, Janne J och lustigkurrarna under DN.
  Janne J sopar hem de sista slantarna helt riskfritt i skydd av lustigkurrarna och lustigkurrarna får välbehövligt andrum av underkastelsen i/av en, rädslans sympatier.
  Därmed efter andrum in i nästa välknådad generation historielös, se men ej inse höra men ej förstå, och så med fullt pådrag till nästa självrättfärdig strategi.
  Janne J är sedvanligt smaartt.

 9. Mer eller mindre skriver:

  Muslimerna och nazisterna är överens om judarnas öde, och numera lufsar regeringen med i tåget då och då, iförd huckle.

  Det är värt att notera att de sk rasisterna som härbärgerar socialdemokraternas fd väljarbas oftast ställer sig på Israels sida, mot muslimers och nazisters hatpropaganda. Kanske bärs SD av rekordårens gamla värdegrund, medan muslimer, nazister och anständiga riksdagspartier har anpassat sig till den nya. Kontrakt med de muslimska massornas religiösa militärregimer är viktigast, många miljarder framöver.

  Imperial War Museum har en avdelning om förintelsen sen förr, den innehöll inga felaktigheter. Numera bor det många muslimer uppfödda på judehat i Storbritannien, det är den stora skillnaden. Att nazisternas slavarbetare byggde V2 är väl känt, de föll i London. En på alla sätt rimlig utställning.

 10. minnesdagen skriver:

  Nej du sitter bara och hittar på saker. Vem är det som kommit överens ? Vilka är ”Muslimerna och nazisterna som kommit överens” som du syftar på ? Dom finns bara i din fantasi.

 11. Ulf skriver:

  Nu har SD, M, KD och ett lokalt parti i Sölvesborg även stoppat regnbågsflaggan på stadshuset.
  Tidigare har samma allians förklarat att de inte tänker köpa in ”menskonst” för kommunala medel.

  Homofobin och antiintellektualismen har fått ett ansikte i Sverige och det ansiktet tillhör Louise Erixon.

 12. Yosip skriver:

  Är man antiintellektuell om man inte känner någon större entusiasm inför ”menskonst”?

 13. Lars Vilks skriver:

  Nej, men det handlar om tolerans. En helt annan sak är vad en kommun skall prioritera. Vilken värdegrund skall avgöra vad man tycker är lämpligt för kommunens invånare.

 14. Mer eller mindre skriver:

  Både muslimer och nazister skyller allt på judarna. Det berättar de själva öppenhjärtigt om, de är indoktrinerade till judehat sen barnaåren, och stolta över sin egen degenerering.

  NMR har alltid en antijudisk brasklapp på framsidan, eftersom alla problem de kan mobilisera kring kommer från muslimska länder är det viktigt att påminna om sitt eget ursprung. De är bara 400st, en sekt. SD tar ofta Israels parti mot hatiska araber. De bärs av socialdemokratins gamla värdegrund från 50 och 60-talen. Inte konstigt, sannolikheten att SD-väljaren är en förlupen socialdemokrat är högst.

 15. minnesdagen skriver:

  NMR är, liksom alla små nazistorganisationer efter 1945, en styrd opposition.
  Den enda konkreta bedrift NMR har åstadkommit, under de senaste åren, är att de demonstrerade mot att alternativmedia fick delta i bokmässan, och på så sätt hjälpte till att få alternativmedia portade från bokmässan.
  Sen är det klart att de är till nytta för organisationer som Expo, som får statsbidrag för att utmåla dem som ett farligt hot.

 16. Mer eller mindre skriver:

  NMR är 400 kaukasier som ömt vårdar minnet av tredje riket efter bästa förmåga, vilket innebär mycket litet. NMR är ingen styrd opposition, utan 400 svagsinta judehatare från landsortens dystra runkaftnar, de har en liten förening för empatilösa träskallar som vurmar för saker deras fantasi inte greppar. De är ett litet ömkansvärt levande minne av nazismens brott mot mänskligheten. NMR skyller allt på judarna, precis som muslimerna tränats att göra. Dålig uppfostran och ren inavel i olika slumpkombinationer.

  Inget parti som kämpar för ”svenskarna” och hänvisar till Hitlers alla framgångar kommer någonsin att komma i närheten av halva promillen av väljarkåren. Klagomålen på rån utförda av marockanska skäggbarn utan uppehållstillstånd eroderar de vanliga partiernas väljarbas, men gör inte folk till nazister. Partierna svarar med att göra sig oberoende av väljarna. Svensken är obeväpnad och hoppas på staten han finansierar. Antagligen ganska länge till.

 17. minnesdagen skriver:

  Jo, NMR är definitivt styrd opposition. Det brukar alla sådana organisationer vara.

  Varför skulle de annars demonstrera och förstöra för bokmässan under de två år då alternativmedia fick delta ? De demonstrerade och ställde till allmän oreda runt bokmässan. Bara de två åren – inte före och inte efter.

  NMR åsido. På tal om knäppgökar, och empatilösa människor.
  Det finns många som sprider hat mot européer – utan minsta bevis – och utan att bry sig det minsta hur de utpekade känner. Stämmer påståendet i artikeln om imperial war museum : ”… used concentration camps to murder more than six million Jews” – eller har artikelförfattaren missuppfattat något ?

 18. minnesdagen skriver:

  En stor mängd bilder från de där lägren, kommer ca 3.20 in i filmen
  http://brothernathanaelchannel.com/player/embed_player.php?vid=1332&width=563&height=317&autoplay=no

  Man kan förstås tolka bilderna hur man vill. Men det är inte riktigt så det normalt brukar se ut i filmer om de där platserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.