2835: Sölvesborgskonsten

Kulturpolitiken i Sölvesborg har väckt en del uppmärksamhet efter att Samstyret har presenterat sin kulturpolitik: Den konst som ska köpas in ska vara citat ”tidlös och klassisk” snarare än citat ”utmanande” samtidskonst, och föreningsstödet ska begränsas till föreningar som citat ”präglas av inkluderande och demokratiska värderingar, rotade i sådana normer som format det svenska samhället”. (SR)

Ett tappert försök att storma kulturens befästningar. Indignationen har redan yttrat sig på flera sätt bland annat i Västerbotten genom Sara Meidekk som skriver:

”Kultur som uttryck för och bärare av lokal identitet, införandet av en kulturkanon, en långsam kvävning av samtidskonsten och en tydlig offensiv gällande hur långt politiken bör sträcka sig in i konsten. Ja, nu händer det, det som konstvärlden och en växande skara debattörer larmade om under valrörelsen. Nu omsätts gradvis Sverigedemokraternas kulturpolitik till kommunala beslut och politisk infrastruktur, med långsiktiga följder för den fria konsten och för demokratin som vi bara förskräckta kan spekulera kring.” (VK)

De kulturansvariga i Sölvesborg torde vara chanslösa. De har som vanligt ingen aning om hur det ser ut i konsten. Inte minst kan man undra hur en sådan prioriterad konst ser ut och vilka konstnärer som skulle uppskatta att bli utvalda till lokalkommunalt passande konstnärer.

Den internationella samtidskonsten har efter hand fått fäste långt ute på landsbygden och även om den har sett sina bästa dagar betraktas den som lite radikal av dess talrika utövare.

Politikerna ville alltså inte prioritera utmanande konst (så försiktig är skrivningen dock att den inte utesluter möjligheten). Kanske är det ändå så att de bästa utmaningarna hör hemma i politiken och där har som bekant Sölvesborg redan utmärkt sig genom en uppmärksammad performance. (Aftonbladet)

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

10 svar på 2835: Sölvesborgskonsten

 1. DanTor skriver:

  Fantastisk och spännande, appropå att det finns 290 kommuner i Sverige och det betyder att det bortfalletså endast återstår 289, vänner av ordning är förtvivlade.

  Islam med sin hemmasnickrade, via nämnd ärkeängel Gabriel. Gud rusar vidare.

 2. pöbeln skriver:

  Det är just av denna anledning som SD måst bekämpas. Kultur är tacksam att ge sig på, vad kommer härnäst? Aborträtt, homoäktenskap…

  SD axeln är anti-liberal, och de som stödjer dem likaså.

 3. CeDe skriver:

  Kultur, abort, homo – allt förbud inom islam.

 4. bjarne skriver:

  Kära nån! Jodå. Det som görs inom kulturområdet uppmärksammas ordentligt om det är censurliknande och yttrandefrihetsinskränkande. Konst kan var upprörande som bekant.
  Vad gäller härnäst så kan, såvitt jag vet i a f, en kommun ej stifta egna lokala lagar som inskränker det nämnda. Eller????
  Många idag, även sådana som ej är frivilligt eller ofrivilligt är brännmärkta med SD-stämpeln, är oroliga inför den islamism man ser runt i kring sig i samhället. Att den islamismen driver en utveckling som resulterar i just de här inskränkningarna du nämner. Extremt konservativa värderingar styrda av ett patrialklart (ett ord jag aldrig lyckas lära mig stava till, eller uttala korrekt) samhällssystem. Om islamismen och islam ifrågasattes i samhällsdebatt i TV-program i SVT, radio i SR osv, brett och i gamla vanliga media, ordentligt och omfattande, både kritiskt och sakligt skulle troligen SD-inflytandet över den här delen av politiken minska betydligt.

 5. bjarne skriver:

  Säkrast klargöra. ”Du” i min kommentar syftar inte på bloggägaren utan på den, vad den nu är för något, som benämns som”pöbeln”.

 6. pöbeln skriver:

  Bjarne

  Något som är lika läskigt som kultur och islam är tydligen tiggare.

  Ni är sånna otroliga snöflingor där på högern.

 7. DanTor skriver:

  Lars V. -”Kulturpolitiken i Sölvesborg har väckt en del uppmärksamhet” emellertid eju ingen riktig tryck i den visningen emellertid påtal om kultur och vad tror du om LUF-s senaste visning rykande såattsäga idag 17/8-19 -noterat av samnytt se-, kan knappast benämnas ”anti-Liberal” moste vara original-Liberal.

  Vadtror-du kommer ordet liberal att öka i sin blandar-användning eller minska? Spännande är det.

 8. SSAB skriver:

  Kulturpolitiken i Sverigeg har inte väckt någon uppmärksamhet

  Fallet gick vidare till hovrätten där han dömdes för ytterligare två fall av hets mot folkgrupp, två fall av förtal och fängelsestraffets längd bestämdes till fyra månader. Åtalspunkterna gäller bland annat twitterinlägg och ett kollage publicerat på Dan Parks blogg. När HD nu väljer att inte pröva fallet fastställs hovrättens dom.

  Enligt SvT Nyheter den 24 juli 2019

  Om vi nu drar ut konsekvenserna av detta så kan vi bara förskräckta spekulera kring kulturens ställning i dagens nationella kulturpolitik

 9. DanTor skriver:

  SSAB och anslag, -”—- inte väckt någon uppmärksamhet”.
  Njaee, Bah-Kunke fd minister av kultur fick ju till rätt bra turbulens speciellt på olika museer i sin historielöshet, deva-ju ett satans liv, jajo av naturlig orsak ej i något regeringens kopplade medier.
  Hursomhellst Bah-Kunke kommer givet att bli en icke ovesäntlig del av den historiken vid tillfället det är färdigskrivet.
  Dan Park kommer givetvis att överleva ”kulturpolitik” av den anledningen det är förvånadsvärt tyst i regerings-media om dennes kontroverser med sina förföljare, jämfört med sedvanligt omoget spektaklet helt nyligen i handlingen om Afganer och USA-musiker, pinsamt.

  Om konsekvensen och ”förskräkta” nej-då glöm extrapolering ej mera värde än trycksvärtan av klimat, endast lutar oss te-bax och låter tiden arbeta som alltid.

 10. bjarne skriver:

  Vad pöbeln verkar arg? För min del kan jag erkänna att jag ej kände mig riktigt på topp igår när jag kommenterade. Kände mig både lite alienerad och att jag så smått vantrivs i kulturen.
  Den bifogade förolämpningen kan varken göra mig arg eller ledsen. För jag begriper inte Snöflinga. Är det något med vithet månne?

  Lite konst vill jag hinna med innan jag lägger på. I personalrummet på jobbet samma morgon, låg ett vykort som piggade upp mig. (Från en arbetskamrat med sovjetiskt ursprung, invandrad till Sverige). Avbildade ett konstverk. Anatolij Gankevich. Titel ”Russians are coming ll” (i engelsk översättning). Sök på Erarta museum of Mordern art. Intressant bild. Kan man hoppas på att få höra om LV har något att säga eller tillägga. Om konstnären är välkänd, aktad osv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.