2818: Små saker att ägna sig åt.

Klimatpaniken får bedömas som en hygglig nyhet. Utan tvekan har den skapat en rad högst intressanta fenomen som olika sorter skam och en välgörande känsla av undergång i hopplöshetens tecken. Klimat-Greta har varit ett medievinnande inslag på en formidabel nivå, betydligt intressantare än Al Gore. Vi skall komma ihåg att vi ännu är kvar i det postmoderna: språket är huvudsaken, långt verkligare än något annat. Svagheten är att det går lite för långsamt enär vår tids nyhetsflöde kräver en strid ström av upptrappningar och sensationella händelser.

En särskild avdelningen är alla mikroinsatser som den enskilde eller det lokala kan engagera sig i. Fenomenet har fått en viss betydelse i radikala kretsar. När man inte kan skapa någon förändring genom revolution eller något i den stilen kan man istället inrikta sig på små saker som helt saknar betydelse. ”Visa motstånd”, som det brukar heta i konstsammanhang. Man behöver bara visa att man inte följer de vanliga ordningarna utan att för den skulle ställa till någon större oreda.

Klimatinsatserna för den enskilde framträder starkast inom handeln. Vi har möjligheterna att t ex välja mellan ett klimattvättpulver eller ett vanligt. Valet är intrikat eftersom det också kan finnas en tillfredsställelse att välja den onda sidan och på så sätt visa motstånd mot det rekommenderade valet. Flygskammen tillhör också de små insatserna men mest på det psykologiska planet alldenstund det kan sluta med svår ångest för den i själen svage. Antagligen är det mest mode i detta och framgent kommer man nog att fortsatt stämma in i den italienska eurovisionsschlagern från 1958: ”Volare”.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

36 svar på 2818: Små saker att ägna sig åt.

 1. Per skriver:

  Ska bli intressant att se vad Från Graven säger om pappret från Åbo.

 2. Från Graven skriver:

  ?

 3. Per skriver:

  Från Graven
  Jag var lite kryptisk för att kolla om du har koll på det senaste.
  Elsa Widding skriver om en nyutkomnen forskningsrapport av två fysiker på Åbo universitet. Dom sågar hypotesen om de mänskliga CO2utsläppens betydelse för klimatförändringen.

 4. Från Graven skriver:

  Per

  Det är en ogranskad artikel uppladdad i ett web-arkiv. Bäst att vänta på att artikeln blir publicerad i en vedertagen tidskrift efter granskning.

 5. Per skriver:

  Även om det inte verkar finnas något större intresse av klimatfrågan här så länkar jag detta:
  https://klimatsans.com/2019/07/16/julisno-i-kallare-klimat/

  En avvikande uppfattning om vart utvecklingen är på väg.

 6. One skriver:

  Ett glädjeämne till Per.

  ”Jag har hört om en stad ovan molnen 🙂

  https://arxiv.org/pdf/1907.00165.pdf

 7. Per skriver:

  Fler röster som talar om ett kallare klimat.
  Och surprise surprise – man anser att mängden solenstrålning styr temperaturen, inte CO2!
  https://coldclimatechange.com/carbon-dioxide-is-a-cooling-gas-according-to-nasa/?fbclid=IwAR33AjxelYeXAKnWrOb0O2WbFxvNdQvrL6sgJcL1fnBaWqBC3yIhSOvbJdU

 8. Från Graven skriver:

  Per

  Det mesta av värmeenergin i jordens atmosfär kommer från solen, och har, i relativa termer, alltid gjort. Koldioxid kan lagra ingående strålningsenergi och avge den som värmestrålning. Ju mer koldioxid i atmosfären, desto mer av solens strålningsenergi kan magasineras och avges som värmeenergi.

  Det här är ju problemet med de historiskt höga nivåerna av CO2.

  Att solen är den huvudsakliga energikällan är grundskolekunskaper. Försöker du få detta att framstå som ett argument emot koldioxidens energilagrande kapacitet?

  Hur mycket värme-energi bidrar en dunjacka med en kall vinterdag, Per?

  90%? 80%? 70%? 10%?

  Svaret är 0%.

  Dunjackan hjälper dig att behålla den värmeenergi som din kropp utstrålar. precis som CO2 hjälper atmosfären att magasinera värmeenergi (som kommer från solen).

  Så vadå ”suprise surprise”!?

  Det är endast en ”surprise” att solen är orsak till ingående värmestrålning för de som inte förstått någonting av grundskolans fysik!

  Jösses!

 9. Per skriver:

  Från Graven
  Varför följer inte värmestegring efter att atmosfärens CO2halt har ökat, historiskt? Den samvariation som finns, om den finns, är ju tvärtom att CO2halten ökat EFTER värmestegring. Och i nutid: jordens medeltemperatur har inte ökat efter 1997 ca, trots att CO2ökat successivt. IPCCs klimatmodeller visar ju fullständigt fel temperaturutveckling. Och du Från Graven påstod i ett inlägg nyligen att medeltemperaturen har en brant stigning under 2000talet! Är du en falskspelare Från Graven? I vilket fall du är tydligen faktaresistent. Ni håller på att förlora debatten om klimatet! Vänstern, socialdemokratin, vänsterliberalerna och miljöpartierna kommer att förlora enormt med trovärdighet och röststöd inom de kommande åren. Det är min bedömning.

 10. Från Graven skriver:

  Per skriver (2019 21 juli kl. 10:21):
  jordens medeltemperatur har inte ökat efter 1997 ca, trots att CO2 ökat successivt

  Jag föreslår att du begrundar observerade data:
  https://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/

  Frågan om samvariation har jag svarat på många gånger, inklusive givit källhänvisningar. Du är en trasig skiva, Per.

 11. Per skriver:

  Från Graven
  Det finns uppenbarligen olika uppfattningar om temperaturökningens storlek. I en debattartikel 15 mars 2019 svt opinion skriver Elsa Widding och Erik Lundqvist följande mening:

  Vidare är man överens om att den globala medeltemperaturen, enligt mätningar via satelliter, inte har ökat de senaste 15 åren

 12. Från Graven skriver:

  Men titta på grafen över observerad temperaturökning.

  (snacka om faktaresistent)

 13. Per skriver:

  Från Graven
  Här länken till debattartikeln
  https://www.svt.se/opinion/i-tider-av-klimatlarm-hall-fast-vid-vetenskapen

  Du missar poängen. Mätning av jordens medeltemperatur är mycket komplicerat och svårt och därmed behäftat med stor osäkerhet. Du och alla klimatalarmister har ett ovetenskapligt angreppssätt. Sopar problem under mattan. Oseriöst. T ex. finns ö.h.t. ingen säker temperaturkurva före 1980. Mätstationerna har varit för få m.m.
  Dessutom har NASA m.fl. fifflat med data.
  Elsa Widding t.ex. har nog bättre koll än du Graven.

 14. Från Graven skriver:

  Per

  Varför har NASA fifflat med data?

 15. Per skriver:

  Enskilda personer anställda på/kopplade till NASA har fifflat ned data och diagramredovisningar.

 16. pöbeln skriver:

  Jag får känslan av att Per har levt ett väldigt skyddat liv. Inte levt så mycket i andra kulturer. Ganska nöjd med livet i stort. Men väldigt rädd för att nått ska komma och ta allt ifrån honom. Och han är beredd att göra vad som krävs för att försvara det han har. Det är troligen inte så mycket jämfört med en välbärgad svensk.

  Först kommer muslimerna och hotar. De kommer långsamt men metodiskt utplåna allt han känner.

  Sen kommer klimatförändringarna

  Hans försvar är att hänfalla till konspirationsteorier. Som de chanterade i Charlottesville: ”Jews will not replace us”. Rasism är medlet när en står vid avgrunden.

  NASA har fifflat.

  Reaktionen är högst mänsklig. Dock är den beklagansvärd.

 17. CeDe skriver:

  Det är väl bara att kolla hur det gick i Iran, pöbeln, ett läge som vänstern helt missbedömde.

 18. pöbeln skriver:

  Cede
  Du är en total idiot om jämför Sverige 2019 med Iran 1979. Din psykologiska profil tenderar att inkluderar cynism, vilket är väldigt svårt att bemöta. Ta lärdom från Från Graven och använd vetenskap som överordnad kompass. Och då menar jag inte dina konspirationsteorier från Samnytt…det ÄR propaganda.

 19. Per skriver:

  Pöbeln kanske är lite verklighetsförnekare.
  Shit happens faktiskt. T.ex. i Iran, när man inte förstår faran.

  ”Klimatpolitiken” ser jag som vänsterns (och det vänsterliberala etablissemangets) sista desperata chans att (åter)få politiskt makt, respektive etablissemangets försök, att behålla och utvidga sin makt – efter massinvandringen från Menaländer till Västeuropa, med påföljande islamisering och samhällsförstörelse, vilken har raserat de breda folklagrens förtroende. Människor skall skrämmas till underkastelse, under ”klimathotet”.

 20. pöbeln skriver:

  Per
  Jag tror faktiskt inte du har en aning om vad som hände i Iran. Men det spelar dig ingen roll, för kunskap är ointressant för dig. Men du tycker om politik vad det verkar,

 21. Per skriver:

  Pöbelm
  Wikipedia:
  Revolutionen kan delas in i två sammanhängande faser, under den första fasen bestod motståndarna till monarkin av socialister, liberaler och islamister TILLSAMMANS. (mina versaler)

 22. pöbeln skriver:

  Men lille Per. Tror du på allvar att sverige 2019 står inför samma situation som iran 1979? Och att detta är ditt och cedes bevis för ett närstående islamistiskt maktövertag i europa. Sorry. Du är lika trovärdig här som du är i klimat debatten.

 23. CeDe skriver:

  Spelar ingen roll när, pöbeln. Islam har inte förändrats.

 24. pöbeln skriver:

  Så cede/per tror att en ayatolla kommer flyga in i sverige från exil? och göra gemensam sak med vänsterpartiet? och krossa den svenske monarken, för att sen, i ett plötsligt drag föråda vänsterpartiet och hastigt införa sharialagar och tvinga kvinnor att bära slöja?

  Nej, vissa saker ändras aldrig. Hahaha.

 25. CeDe skriver:

  Du är nog dummare än tåget, Pöbeln.
  Det finns olika sätta för islam att tillskansa sig makten. I Sverige behövs inte mycket våld. Det räcker att sakta men säkert få majoritet genom bla stor barnalstring triggat av höjt flerbarnstillägg. Lägg därtill att vi har demokrati. Flest röster bestämmer och islam kommer att avskaffa demokratin genom just vår demokrati.

 26. pöbeln skriver:

  Ok cede. Visa mig demografisk data på det. Hur lång tid kommer det att ta? Kommer sunni rösta på en shia kandidat? Hur stor del kommer sekulariseras/integreras? osv osv.

  Visa mig data!!!

  Eller är allt detta en fantasi inne i din propagandastrypta hjärna.

  Ps
  Och ja, jag har redan svar på frågorna eftersom jag kollar demografisk data. Men skulle vara kul om du fick fram nåt som motbevisade…

 27. Per skriver:

  Pöbeln
  Nej jag tror inte att islams övertagande av makten i Västeuropa/Sverige kommer att se exakt likadant ut som i Iran i slutet av 70-talet. Förutsättningarna kommer att vara annorlunda på 2020-30-talet i Västeuropa/Sverige. Den dåliga idén är att SAMARBETA MED islamister/Muslimska Brödraskapet. Som t.ex. Socialdemokraterna gör idag.

 28. pöbeln skriver:

  Cede o Per
  Jag undrar hur rädda ni blir på en skala från 1 – 10 när ni ser detta klipp. Ilhan Omar kommenerad av Sam Seder.

  https://www.youtube.com/watch?v=Pm2EpDcrjVA

 29. pöbeln skriver:

  *kommenterad ska det vara.

 30. CeDe skriver:

  Islam är bara skit som vi baxat ända hit.

 31. Per skriver:

  CeDe
  Skit javisst. Men det är värre än så, den är också ett gift, som barn och undomar förgiftas mentalt av, genom indoktrinering/hjärntvätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.