2816: Strama tyglar i konstvärlden

Leipzigs årliga utställning fick ställas in. Det berodde på att konstnären Axel Krause hade visat sympatier som inte sammanfaller med konstvärldens värdegrund. Det är ingenting som förekommer i hans konstverk, hans målningar har vissa likheter med Edward Hopper och ofta surrealistiska inslag. Men det som var avgörande var en publicering på Facebook:

”Krause had posted on Facebook that he was opposed to Chancellor Angela Merkel’s refugee policies. He described the influx of migrants in Germany as ‘illegal mass immigration’ and the AfD as a ‘welcome corrective in an ailing political landscape’.” (The Art Newspaper)

Krause skulle då inte få vara med men eftersom man fruktade att hela arrangemanget skulle komma att handla om censureringen beslöt man att ställa in.

Plötsligt blev Krause radikal i konsten…

Axel Krause: Sensommar 2011
Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på 2816: Strama tyglar i konstvärlden

 1. bjarne skriver:

  Jaha. Då blev det en obehaglig självcensur istället. Inte bra. Missa ett tillfälle till diskussion.
  Intressant bild (målningen alltså) i sammanhanget. Funderar lite på var iden bilden jag helst skulle vilja befinna mig. Inomhus eller ute i det gröna…?

 2. Ludvig K skriver:

  Skandalöst illa!

 3. dan park skriver:

  Axel Krause lär även stängas av från Facebook vilket jag är i 15 dagar till så messenger går inte att använda så jag svarar här istället. Ja att mina bilder används i olika sammanhang är enbart positivt, som gatukonstnär är upphovsrätt inget man bryr sig om, varken sin egen eller andras.

 4. bjarne skriver:

  Hmm. Läste denna bloggpost i morse. Nu på eftermiddagen även själva artikeln. I den framgår klart och tydligt att utställningen ej stängdes. Dock att öppnandet sköts fram 6 dagar. Konstnären ifråga fick försvar från den ”Saxiska” kulturministern, en socialdemokrat. Som dessutom anser AfD vara ett demokratiskt valt parti. Alltså måste man förhålla sig till dem på ett demokratiskt sätt, Korrekt tycker jag!

  Undrar om LV vill kolla vår förmåga till källkritik. Eller kolla om nån bryr sig om att läsa alla de intressanta artiklar LV länkar till…

  Jag har ännu ej bestämt vilken sida av glasväggen jag ska välja.
  Har ännu ej

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.