2810: Dagens vindar

Är det dags att radikalt ompröva migrationspolitiken? Det anser Kenan Malik som menar att Europa och USA har förlorat sin moraliska kompass; av humanitära skäl bör gränserna öppnas (Expressen). Tydligen oavsett vilka skäl som föreligger. Det är klart att det går att åberopa det bevingade ”allas lika värde” men det är knappast någon vettig människa som inte inser att det inte gäller. Alla människor har naturligtvis inte samma värde, det är en pragmatisk konklusion. I varje fall är en gränsöppning förenat med flera problem. Det är en kostnad och en kulturfråga som måste gå genom det demokratiska systemet. I Sverige har opinionen varit positivt inställd till en relativt hög invandring, den har efter hand blivit något mer restriktiv. Och åtskilliga politiker vill se Sverige som ett föregångsland i frågan men det har inte väckt någon större entusiasm i andra länder. Frågan är om Maliks förhoppningar har någon framtid för sig. Sett ur kapitalistisk synvinkel är det mest en symbolfråga eftersom det är staten som får bära kostnaderna och därmed försvagas och göra sig ännu mer beroende av kapitalet.

Kan alla politiska händelser vinklas upp i vänster-höger perspektiv. Jag tänkte att rökförbudet skulle klara sig men det verkar inte så. Martin Aagård skriver att han är emot rökförbudet (Aftonbladet) men ser också att han har anhängare på högersidan. Men med en svindlande vändning lyckas han i sin prosadikt få det till en territoriell och som kronan på detta verk får han också in tiggarna som skall drivas bort från trottoarerna. Biopolitik eller klasspolitik, det är bara att välja.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

3 svar på 2810: Dagens vindar

 1. Jor-El skriver:

  Nej, omvärlden låter sig inte imponeras av Sveriges migrationspolitik och resultatet av denna. I Norge tex. kallas gängskjutningar, ’storbråk’ och bombsprängningar för ’svenske-tilstand’.
  Lika många ihjälskjutna i år i Stockholm som hela 2018. Ser ut som en riktig hockey stick-effekt.
  https://omni.se/lika-manga-ihjalskjutna-i-ar-i-stockholm-som-hela-2018/a/RRaXO5

 2. Neuman skriver:

  Aagårds lilla improduktiva själ är redan full av fimpar.

  I en fjärran tid, då rökrutan var full av spännande, nikotinpåverkade, samhällstillvända palestinasjalar fanns också MAD. Alfred E Neuman hade tekniska lösningar på rökandets problem. I korthet en damfrissas förslutna torkhuv med rökfilter på skorstenen. Framsynt. Kanske hos Teknikmagasinet till hösten? Individualiserar kollektivets problem.

  Den som inte slutat röka för decennier bör vara exkluderad från makt över andra. Kan man inte sköta ens en sån sak själv, hur ska man kunna sköta någon annans? Men däremot måste det finnas någon frizon för individen att göra fel för egen räkning. Rökning håller på att lämna frizonen. Vad står näst på tur?

 3. CeDe skriver:

  Med öppna gränser kommer religionsfriheten i kläm.
  Tre imamer överklagar sina utvisningar som baseras på uppviglande religionsutövning.
  Tydligen har religionsfriheten precis som yttrandefriheten sina gränser.
  Men religionsfrihet kan få långt mer förödande konsekvenser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.