2808: Hur undgår man politiken i konsten?

Turnerprisnominerade Helen Cammock menar att ”all konst är politisk” (artnet). Eftersom politiken är det område som den mer avancerade i nuet konsten parasiterar på är det inte märkligt att Cammock är övertygad om att hon funnit den rätta vägen. Man skall ha klart för sig att uttalandet inte är filosofiskt utan aktivistiskt. Du skall följa konstvärldens rekommenderade uppfattningar, Men skulle det vara möjligt att på något sätt komma undan? Det duger naturligtvis inte att måla blommor på en äng i konventionell stil eftersom man då kan anklagas för att anpassa sig till marknaden eller nonchalera miljöproblemen. Men ett sätt att komplicera saken är att skapa politisk konst som kan tolkas i varje önskad riktning. Eller att en betraktare är helt övertygad om sin tolkning.

Ungefär som de mångtydiga målningar som Dali gjorde. T ex den här. Ser ni hunden?

Det här inlägget postades i konstteori, politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på 2808: Hur undgår man politiken i konsten?

 1. Neuman skriver:

  Men Dali undgick inte politiken, han stämplades som fascist på den tiden fascism var fascism, och inte bara någonting det självutnämnda avantgardet ogillade.

 2. Lars Vilks skriver:

  Jag avsåg inte Dalis politiskas position utan enbart tekniken, dvs att skapa mångtydiga politiska bilder.

 3. minnesdagen skriver:

  Dalis 10 år äldre fru, Gala, var från Ryssland. Det kanske kan vara en förklaring till att han inte var speciellt imponerad av kommunisterna.

  https://willimanya.blogspot.com/2015/02/la-obra-de-salvador-dali-capitulo.html

 4. Lars Vilks skriver:

  Ja, han höll på republikanerna i det spanska inbördeskriget men ändrade sig, förmodligen av personliga skäl eftersom han inte kunde klara sig utan den speciella klippkusten i hans hemtrakter. Den förekommer på nästan alla hans målningar och han lyckades få Franco att fridlysa området.

 5. Per skriver:

  Kulturvänstern viker ner sig för islam:

  https://sv.gatestoneinstitute.org/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.