2798: Mera om den politiska konsten

Utställningen politisk konst på Læsø är naturligtvis en mindre begivenhet men den är ändå intressant eftersom den riktar sig mot en mer generell hållning till ämnet: Vad är politisk konst? Och följdfrågan är given: Vad skall den åstadkomma? Att curatorn Jon Eirik Lundberg har valt konstnärer med olika politiska ingångar är en fördel. I samtidskonsten är praktiskt taget allt politisk vinklat men utifrån en given ideologisk ståndpunkt. Bryter man mot den regeln blir det, som vi har konstaterat, reaktioner.

För att åstadkomma en diskussion kring politisk konst är det naturligt att vidga det ideologiska fältet utan att ta hänsyn till den standardiserade moralitet som kännetecknar samtidskonsten. Det finns trots allt många konstnärer som inte följer konsensus. Hur skall det hanteras? Jens-Martin Eriksen ger några intressanta synpunkter i en artikel i Berlingske.

En annan, ständigt återkommande, sak är alltså vad man vill uppnå. Politik bygger på att bilda opinion och intressera politiker att ta sig an sådant som man önskar förändra. Möjligheterna att lyckas med något sådant med hjälp av konsten är mycket små.

Det kan ju vara så att politiska ämnen är ett stilgrepp vars främsta funktion är att möjliggöra konstnärliga uttryck.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

6 svar på 2798: Mera om den politiska konsten

 1. minnesdagen skriver:

  Från länkade artikeln i Berlingske;
  ”Dan Park er tidligere blevet dømt for racisme i Sverige i en dybt forvirret retssag, hvor han i realiteten ironiserede over den svenske antiracisme-bevægelses hykleri i en sag om selektiv antiracisme.”
  – hur kan man förklara att danskar förstår det, men inte svenskar ?

 2. Jor-El skriver:

  Några rättrogna som gjort jihad mot Vilks träskulptur?

  https://www.dn.se/kultur-noje/lars-vilks-traskulptur-uppeldad/

 3. utbildad skriver:

  de sket_bruna_höger_spökena spammar på …som vanligt sen 30-talet…jisses för de nukleära sammanbrotten i deras hjärnceller…..då judar …nu islam….when will they ever learn..

 4. CeDe skriver:

  Ja, nassar och islam har ju judehatet gemensamt.
  Det var väl så du menade – du outbildade!

 5. Steen Raaschou skriver:

  @minnesdagen : Willful ignorance.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.