2771: När det ökar

Det förefaller som om det ökar, att antisemitismen, islamofobin, homofobin, antifeminismen, ja, alla små eller stora känsliga områden ökar fruktansvärt genom en enorm högerextrem sväng som världen aldrig tidigare har skådat. Men lyckligtvis ökar också antiextremismen, antikapitalismen, antikommersialismen.

Summan av alla dessa utrop från alldeles bestämda håll med givna synpunkter torde närma sig 0.

Sedan må det stillsamt påpekas att alla dessa anti inte är symmetriska. Sålunda är antisemitismen en helt klassisk rasistisk hållning (om man nu inte tillhör skaran av troende konspirationsteoretiker). Islamofobin är en helt annan sak eftersom den riktar sig mot en ideologisk religion som inte kan undgå att bli politisk definierad. Den hamnar alltså i samma fack som antikommunism vilken, trots att många måhända suckar, inte ses som ett allvarligt rasistiskt problem. För övrigt är islamofobin reell, både som terrorhot (du har anledning att vara rädd även om du har statistiken som skydd) och som manipulativ politik (en kravmaskin som tär på de mänskliga rättigheterna och som på alla sätt är expansiv).

Så, människa, gläd dig! Det skall säkert ordna sig. Just nu går vi in för Klimatet!

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

26 svar på 2771: När det ökar

 1. CeDe skriver:

  Notre Dame brinner, många sörjer, många gläds och Alex Schuman är inte sen att blottlägga sin taskigt vaggade barndom.

 2. minnesdagen skriver:

  Att kyrkan brann, kändes på något sätt symboliskt.

  Jag var på Moderna museet och såg utställningen med Gilbert och George. Min dotter gjorde mig uppmärksam på att det bara var män på alla bilder. Ja, så var det. Med ett undantag – kvinnor i burka. Det var som att gå omkring i ett färggrannt Islamiska staten.

 3. Från Graven skriver:

  Ja, symboliken över Europa.

 4. pöbeln skriver:

  Vilks
  Problemet med islamofobin är att den hämtat mycket retorisk näring från antisemitismen och på samma sätt göder en konspiratorisk världsbild. Det är också ungefär samma grupper som lockas av budskapet som de som tidigare lockades av antisemitismen. Det är av denna anledning många judiska grupper, flera mig närstående, både i Europa och i USA, ser med fasa på hur islamofobin fått fäste som förklaringsmodell för att beskriva allsköns faror både nationellt som internationellt. När islamofobin väl börjar tillåta avhumanisering av muslimer vet vi på marginalen att vi står på tur för nästa avhumanisering. Denna avhumanisering pågår redan för fullt. Även i denna bloggs kommentarsfält.

 5. Från Graven skriver:

  Jag tänker på vad som hände Yazidierna. Männen slaktade; kvinnorna hålla som sex-slavar. Småflickor som langades runt vuxna män med hänvisning till koran och hadither.

  Titta gärna på videon där en islamsk kvinna förklarar att det ”inte är våldtäkt enligt islam”: https://www.dailymail.co.uk/news/article-6792049/ISIS-wife-defends-jihadis-rape-murder-Yazidi-women-allowed-Quran.html

 6. CeDe skriver:

  Problemet enligt pöbeln är dem som ser islam som ett problem.

 7. Kenneth Karlsson skriver:

  Pöbeln
  Antisemitismen är en rasistisk idé som stämplar ett folk – det betyder att en jude alltid är en jude, oavsett vad denna gör, avsvär sig judendomen, sekulariserar sig, integrerar sig, sköter sig, är demokrat och humanist… är fortfarande juden en jude enligt antisemiten, och därmed förkastlig.

  ”Islamofobin” kan beskrivas som en rädsla för en ideologisk kraft, dvs islam – det betyder att en person som tror på islam men som avsvär sig den, sekulariserar sig, integrerar sig, sköter sig, är demokrat och humanist… är inte längre en del av denna hotfulla ideologiska kraft.

  Man kan sluta vara muslim.
  Man kan inte sluta vara jude.

 8. Pobeln skriver:

  Graven
  Det är lätt att hänfalla till vulgariteter när man inte kan argumentera. Även en apa kan ju gå för en Picasso.

 9. Från Graven skriver:

  När jag kritiserar islam hänvisar jag till doktrin: doktrin som säger att det är rätt att döda och våldta.

  Det är ironiskt att man i Sverige ställer folk inför rätta för den berättigade kritiken av islamsk doktrins sanktionerande av våldtäkt samtidigt som man i kalifatet håller sex-slavar med hänvisning till samma doktrin.

  Islams apologeter är ett hot mot den fria världen.

 10. Per skriver:

  Pöbeln
  Begreppet ”islamofobi” myntades av det islamistiska Muslimska Brödraskapet på 1990-talet som ett strategiskt grepp att klassa islamkritiker som mentalt störda. Ditt återkommande försvar för islam som ideologi (dina angrepp på oss islamkritiker) gör att jag kan befara att du håller på att bli en proto-fascist. Islam är en typ av fascism. Den farligaste formen av fascism enligt min mening.

 11. CeDe skriver:

  Islamofobi är en omöjlighet. Det är i ju högsta grad befogat att ifrågasätta islam som ett alternativ i det sekulära samhället.
  Islam var ett fejk på 600-talet och är så än idag.

 12. Lars Vilks skriver:

  Det är ingen enkel ekvation du ställer upp med tanke på den reciproka problematiken. Är inte standardislam en avhumaniseringsideologi?

 13. Per skriver:

  Pöbeln verkar inte så intresserad av att debattera islam som ideologi.
  Det finns många elefanter i rummet nu för tiden (som verklighetens folk ser) som etablissemanget inte vill tala om eller debattera och islam är nog den största.

 14. Ulf skriver:

  ”Per” har fel när det gäller begreppet islamofobi. Termen finns belagd i en engelsk ordbok från 1923.
  När det gäller antisemitism så har den fått stor spridning i Mellanöstern och islam sedan 1945. Den typen av antisemitism har vuxit i Europa sedan invandringen från de områdena har tagit fart.

  Vad som nu är uppenbart är att den traditionella europeiska/västerländska antisemitismen vaknat ur den dvala som varat sedan 1945. I USA marscherar beväpnade antisemiter på gatorna och skanderar slagord mot landets judiska befolkning.
  I Ungern driver landets en kampanj med antisemitiska inslag mot George Soros med tydliga antisemitiska inslag. Det ungerska högerpartiet Jobbik som är landets näst största parti anklagar i praktiken judar som skyldig till ritualmord.

  I Sverige så lägger Sverigedemokraterna fram motioner i riksdagen som syftar till att göra det omöjligt att leva som jude i Sverige. Inför valet så förde Björn Söder som är en av partiets ledande företrädare återigen frågan om svenska judars ”svenskhet”. Samtidigt så spred sverigedemokrater antisemitiska konspirationsteorier på sociala medier.

  Efter massakern i Pittsburgh så kan alla som har ögon att se med konstatera att den Den klassiska västerländska antisemitismen är tillbaka!

 15. Per skriver:

  Ulf
  Kan du kopiera från ordboken, eller ge oss källan till den uppgiften!

 16. Ulf skriver:

  Per

  Jag har hämtat mina uppgifter från den engelska wikipediaartikeln om islamofobi.

 17. Per skriver:

  Ulf
  Tack för informationen. Den text jag läste om begreppet islamofobi kanske mer poängterade att begreppet lanserades mer offensivt av Muslimska Brödraskapet under 1990-talet.
  För mig har det ungefär lika stor semantisk/retorisk precision som begreppet ”klimatförnekare”.

 18. Från Graven skriver:

  Ur Björn Söders riksdagsmotion om svenskt erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad:
  Motion 2018/19:15 av Björn Söder (SD)
  …Att staden står under israelisk kontroll har inneburit att människor från alla religioner kunnat komma dit. Så var inte fallet när östra delen stod under arabisk kontroll.

  Sverige bör göra det som redan är självklart och som judarna själva känt till i 3000 år (då kung David köpte platsen som i dag är Tempelberget), nämligen att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta den svenska ambassaden dit. Vårt lands ambassad bör givetvis vara förlagd till samma stad som Israel styrs ifrån och Jerusalem är de facto Israels huvudstad.

  Låter inte så antisemitiskt i mina öron. SD och Israel delar ju tron på en stark nationalstat, varför SD hela tiden ställer sig på Israels sida i mellanöster-konflikten.

  SD’s motion om importförbud av skäktat kött har udden riktad åt ett annat håll än det Ulf tror.

 19. CeDe skriver:

  Kan någon insatt förklara vad som skiljer en ”vanlig” muslim från en islamist eller IS-sympatisör.
  Var i koranen går gränden mellan den ”fredliga” muslimen och den radikala.
  Eller finns det ingen skillnad – är målsättningen den samma? Bara omständigheterna som avgör agerandet.

 20. minnesdagen skriver:

  ”I Ungern driver landets en kampanj med antisemitiska inslag mot George Soros med tydliga antisemitiska inslag.”
  – Om George Soros kampanjer underminerar ett land som Ungern så är det väl självklart att Ungern skall kunna försvara sig mot dessa.

  Vad är det som är antisemitiskt ? – wikipedia :
  ”Andras Heisler, ordförande för ”Federation of Jewish Communities” i Ungern har å sin sida sagt att kampanjen i sig inte är antisemitisk, men att den kan trigga eller leda till okontrollerade antisemitiska stämningar. Något som Victor Orbans
  kabinettsekreterare bemött med en försäkran om att kampanjen inte har något med George Soros religiösa kopplingar att göra”.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/George_Soros

  När det gäller Ungern och förintelsen så kan jag rekommendera en bok av Gellert Kovacs, som beskriver hur den utsatta minoriteten i själva verket skyddas, och klarar sig undan striderna oskadd, samtidigt som stora delar av den övriga staden bombas sönder, under striderna i Budapest:
  https://www.bokus.com/bok/9789173315715/skymning-over-budapest-den-autentiska-historien-om-raoul-wallenberg-och-kampen-for-manniskoliv-1944-45/

 21. Jor-El skriver:

  Ett kraftigt utslag av kristofobi på Sri Lanka?

 22. CeDe skriver:

  Margot utmanar Allah och kräver ett slut på våldet.

 23. Från Graven skriver:

  Islamofobi!

 24. Per skriver:

  Vänsterns islamofiler kommer att ligga lågt några veckor med användandet av ordet islamofobi. Men vad deras uppdragsgivare imamerna predikar i moskéerna har vi däremot ingen aning om.

 25. CeDe skriver:

  En liten vink därom kommer nyligen från Spanien där sonen till en imam planerade att döda spanjorer under påskhelgen. Han greps dock i Marocko där han var för att säga farväl till tjocka släkten.

 26. Från Graven skriver:

  Bokstaven ”F” i ”Islam” står för ”fred”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.