2756: Lite lök på laxen

I konstvärlden drar man sig inte för att koppla de stora greppen på världens problem. Havanabiennalen slår dock allt jag har sett i den vägen med följande temadeklaration:

”The exhibition, which is staged at the Centro de Arte Contemporáneo Wifredo Lam, is titled ‘The construction of the possible’ and aims to continue its founding principles of equality and justice, ‘taking into account the conditions of a world in which nuclear and war-mongering threats, xenophobia, racism, forced displacement, fascist tendencies, violence against those who are different, ethnic-cultural conflicts, inequality, terrorism, the systematic use of lies have intensified, and an environmental crisis that threatens the survival of the human species itself,’ according to exhibition materials.” (Artnews)

Här hemma får vi nöja oss med att fira den internationella dagen mot rasism. I Expressens debattartikel får vi lära oss hur vi skall skydda de unga mot rasism. Vi måste ta ansvar, som det heter. För den som har smak för lite mera svavelosande material är Martin Aagård att rekommendera (Aftonbladet).

Och som ytterligare konfekt i debattläget har KD sagt sig villiga att förhandla med SD. Detta har naturligtvis satt ordentlig fart på den politiska teatern (Expressen).  Det handlar inte så mycket om sakfrågor utan snarare om att maktpositionerna kan förändras något.

Det här inlägget postades i Biennaler, politik. Bokmärk permalänken.

16 svar på 2756: Lite lök på laxen

 1. CeDe skriver:

  Annika Strandhäll påminner också på Twitter om ALLAS LIKA VÄRDE.
  Förutom Sverigedemokraterna då som är helt värdelösa och ska hållas utanför allt
  politiskt inflytande.
  Hon klagar dessutom över att hennes förstånd inte räcker till för att förstå Busch.

 2. pöbeln skriver:

  Sverigedemokraterna har sina rötter i nazismen ända in på 90-talet. Just sayi’n.

 3. CeDe skriver:

  Med andra ord så har inte alla lika värde. Strandhäll far med osanningar.
  Vad mer ljuger hon om , kan man ju undra.

 4. DanTor skriver:

  Lars.V och sista raden och -”sakfrågor utan snarare om att maktpositionerna kan förändras något. ”
  – Maktposition vardet och jupp ska bli intressant.
  Vad jag ser, skala lök, och att det blir icke alltför avlägset ett mycket mera begränsat utrymme för den egna makten nu snackar vi att tårar kommer att rinna, nädå ingen fara samtliga är krokodiler det blir ett nollsummespel och resultatet mycket material för, plånböcker och skor.

 5. Jor-El skriver:

  Det mest rasistiska inom politiken på sistone får väl sägas komma från en representant från ett av regeringspartierna. Klanrösterna förde Leila Ali Elmi (MP) till riksdagen i höstas. Hon föreslår att människor registreras efter deras ras, nationellt ursprung, hudfärg och religion. Något som tydligen Vänsterpartiet redan tagit kongressbeslut på sedan tidigare.
  https://www.expressen.se/nyheter/mp-ledamoten-kartlagg-manniskor-efter-deras-r/
  Syftet sägs vara gott, men vem definierar inte sina egna avsikter som goda?

 6. pöbeln skriver:

  Jorel
  Nu är du ute och cyklar igen. Så Leila Ali Elmi är rasistisk när hon försöker införa det som både FN och EU efterfrågar? Hur tänker du där?

  Registreringen är dessutom anonym och baserad på självupplevd erfarenhet. Dvs att även religion, sexuell läggning och funktionshinder finns med i registret.

 7. CeDe skriver:

  Ja, även skonummer och hattstorlek ska vara med vad jag hört.

 8. Jor-El skriver:

  Oj, både EU och FN efterfrågar detta? Jag undrar varför Vänsterpartiets partiledning blev överkörda av sin egen kongress i detta ärende och Miljöpartiet känner sig nödgade att påpeka att detta är Leilas egen ståndpunkt och inte Miljöpartiets officiella linje. Bigotta bakåtsträvare? Själv, på frågan varför detta är rasistiskt, tycker jag väl mest att det låter som oldschool Sydafrika.
  Men jag antar att Leila Ali Elmi å sin sida vill använda dessa verktyg för att påvisa hur strukturellt rasistiskt Sverige är och leverera mera plåster på såren för detta till sina somaliska bröder och systrar. Nytt försök med kamelfarm i Angered?
  Dock, om även ’självupplevd erfarenhet’ ska blandas in i den påtalade registreringen lär det bli komplicerat med nutida identitetspolitik i full swing, enligt devisen – You are whatever you feel you are.

 9. Krister skriver:

  Bra intervju i SvD och Stina Oscarsons utmärkta artikelserie.

  https://www.svd.se/vilks-genialt-nar-sd-ville-visa-mina-bilder-i-riksdagen

  Gillar den här meningen:

  ”Det politiskt korrekta i den politiska inkorrektheten”

 10. Krister skriver:

  Varje grupptillhörighet har sin egen åsiktskorridor, kors och tvärs, höger och vänster.

 11. SSAB skriver:

  Ecce homo

  Stina Oscarsons intervju med Lars, visar en mer ödmjuk Vilks, som inte bara talar om spel, process och teater. Hans konstsyn har varit och är storartad. Mycket sträng mycket krävande.

  När nu tidsandan svänger så sanna mina ord kommer han att geniförklaras och betraktas som en av vår tids viktigaste konstnärer.

  Länk till intervjun i Svenska Dagbladet där Vilks förklarar sin konstsyn

  https://www.svd.se/vilks-genialt-nar-sd-ville-visa-mina-bilder-i-riksdagen

 12. pöbeln skriver:

  Lars
  Denna intervju med Slavoj Zizek kanske kan underhålla dig. Han pratar för ovanlighetens skull om konst. Och hans syn tycks besläktad med din, om jag har tolkat dig rätt.

  https://www.youtube.com/watch?v=MTtwrqtBI00

 13. pöbeln skriver:

  Jorel
  Så du menar att en anonym enkätundersökning liknar Sydafrika?

  Och självupplevt är väl precis som trygghetsundersökningar, ett försök att fånga in det subjektiva. Samma typ av undersökning gör man i Storbritannien, USA och Kanada…inte precis Ungern eller Sydafrika om du frågar mig.

  Schack matt.

 14. Per skriver:

  Martin Aaagård/Aftonbladet fiskar i grumliga vatten. Han tycks söka stöd för en kriminlisering av kritik mot islam. Han är inne på samma spår som t.ex. Pakistans islamfascistiska regim. Aagård är inte en trovärdig demokrat och knappast någon förkämpe för yttrandefrihet. Som stora delar dagens vänsterpartier i västvärlden. Vänstern bereder vägen för islamfascismen.

 15. CeDe skriver:

  Intelligentare vore att kriminalisera islam
  I islams urkunder går att läsa att ickemuslimer ska dödas.
  Hur kan man ge religionsfrihet under de premisserna?

 16. Lars Vilks skriver:

  Tack Pöbeln. Zizek är inte så bra på konst men han hade en viss poäng med vad han sade om den antiestetiska konsten. Han ville ha hantverk men det är faktiskt så att det ingalunda saknas i dagens konst. Han tror att konstnärerna är lata och okunniga. Riktigt så är det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.