2700: Dagens distanser

Ofrånkomligen är twitter något som kan ge luft och rymd åt tanken. De som skriver, skriver ofta lite för hastigt men däri finns det fina. För en månad sedan skrev Anders Lindberg:

”Störst ansvar för att det inte blev någon regering har utan tvekan Jimmie Åkesson. Om han inte hade ställt upp i valet skulle något av de traditionella blocken varit störst.”

Ja, vem hade egentligen tänkt på det? Och när tanken nu har blivit tänkt ser man möjligheterna. T ex om socialdemokraterna varit det enda deltagande partiet i valet hade det varit betydligt lättare att utse en regering. Sedan blir kombinationerna och möjligheterna oöverskådliga.

Domstolsbeslutet om förbud mot tiggeri har utlöst en våg av identitetsharm respektive identitetsförtjusning. På en vänster-högerskala.Sakfrågan är alltför svår för den humanitära stormakten som dock satte en gräns vid tältlägret i centrala Malmö.

Men dessa små notiser var inte vad jag tänkte skriva om. Jag vänder mig igen till den stora och höga konsten och till SR:s konstkritiker Mårten Arndtzén som i sin årskrönika skriver

”I början av december uppmanade den tyska konstnärsgruppen Centrumför politisk skönhet människor att identifiera och ange deltagare i de högerextrema upploppen i Chemnitz, i slutet av augusti, utifrån ett omfattande bildmaterial publicerat på gruppens sajt. För informationen, som bland annat skulle göras tillgänglig för extremisternas arbetsgivare, utlovades belöningarpå mellan 25 och 90 euro.
Politiskt angiveri har ju prövats förr, i Tyskland inte minst, så aktionen blev ifrågasatt. Samtidigt var det, vill jag påstå, just bruket av odemokratiska metoder som gjorde det till något mer än ett politiskt redskap. Till konst kanske, rent utav?
För samtidigt som adjektivet ’politisk’ blivit en slags kvalitetsmarkör isamtidskonsten så är det rätt sällan man ser någon ta en verklig risk – gå emot strömmen, eller över gränsen.”

Jag skrev om det här för ett par veckor sedan. Mininvändning var att ett sådant konstprojekt inte har något tolkningsutrymme atttala om. I förstone verkar det som om det faktiskt finns ett sådant, frammanat av den erfarne kritikern. Angiveriet som tema, distans till innehållet och då med följdfrågan ”Vad är ett angiveri?”

Vid lite närmare eftertanke är det dock svårt att tro att Centrum för politisk skönhet rimligtvis skulle vara ute efter något annat än att sätta dit högerextremister. Och i angiveriets tid (med det ständiga mottot:”jaga dem från vägen avvikande, jaga dem till varje pris, angiv, häng ut så skall du se allt i ett förklarat ljus”) är det inte mycket att bråka om. 

Det här inlägget postades i debatt, Konstkritik, politik. Bokmärk permalänken.

15 svar på 2700: Dagens distanser

  1. Tass skriver:

    AB har Anders Lindberg, Expressen har Lars Lindström. Var tid har sina genier.

  2. CeDe skriver:

    Men var har vi islamtidskonsten?

  3. Tass skriver:

    Ännu en stjärna. Inför alla hjärnspöken anbefalles statlig reträtt i den rimliga tvångsåtgärden. Rädd för gula västar? Eller bruna?

    https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-att-fa-vara-onyttig-ar-en-mansklig-rattighet/

  4. Egon skriver:

    När jag ser romani tiggare så tänker jag på Rumänien.
    Varför tar inte det landet ansvar för sina invånare?
    Att romani straffat ut sig genom att hela tiden försöjt sig på stölder och allmänt taskspeleri kanske ligger dem i fatet.
    Romani har väl inte rykte om sig att vara skickliga mekaniker eller snickare.
    Att kunna tre låtar på en cittra,spela dom,och sen gå runt med hatten………
    Kanske inte bästa CVt för att söka jobb i Sverige.
    Romani kan tigga i Sverige för att.
    Svenne lägger två spänn i koppen och känner att han har gjort en god gärning.
    Han kan till och med inbilla sig att han har klarat skolgången för ett romanibarn i Rumänien……
    Rumänien är ju ett EU land.
    Miljoner EU pengar ges till Rumänien för att få romanibarn i skolan.
    År efter år.
    Undrar vad de tar vägen?
    Ingenting tycks ha hänt sen 2007.

  5. Per skriver:

    Nej det mesta står och stampar. Inga synliga större förändringar.
    Frågan är vad som händer/pågår UNDER YTAN. Och vad som väntar runt hörnet.
    Ett Gott nytt år kan man nog inte vänta sig.

  6. Ulf skriver:

    Svar till Egon.
    Rumänien har inte använt de pengar som EU givit landet för att hjälpa romerna särskilt väl . Det kanske har ändrats de senaste åren men så sent som år 2015 så använde den rumänska staten bara hälften av det belopp som landet fått av EU för att förbättra romernas villkor i landet.

    De rumänska romerna gör helt enkelt samma sak som de rumänska judarna och tyskarna gjort tidigare och flyttar till länder med bättre framtidsutsikter. För romerna finns dock inget Israel eller Tyskland som för judarna och tyskarna så då kommer de istället till oss.

  7. minnesdagen skriver:

    Ulf,
    att människor utnyttjas och sitter och tigger dagarna i ända är bara bara ett elände. Nu har det pågått i flera år och det finns inget slut. Man kan inte skylla på rumänska staten. Vad menar du ? , skall de leva av att få pengar av EU ? Det kan inte vara omöjligt att hitta någon konstruktiv sysselsättning.

  8. Ulf skriver:

    Självklart vilar huvudansvaret på den rumänska staten. Det är den rumänska statens uppgift att ta hand om landets medborgare men när det gäller landets romer så struntar staten i sitt ansvar.
    Om romerna stängs ute från utbildning så kan de inte få arbete och då måste de tigga. I både Ungern och Rumänien är romerna hänvisade till skolor som helt enkelt är otillräckliga. Resultatet av den utbildningen kan vi i dag se utanför nästan varje svenskt köpcentrum.

  9. CeDe skriver:

    I grunden beror det på människors ovilja eller oförmåga att bryta sig ur sina kulturella mönster.
    Ett annat och värre exempel på problematisk kultur är väl Islam som dessutom förbjuder förändring eller avhopp.

  10. CeDe skriver:

    Min önskelista inför julen:

    Slippa se Lööf i media.

  11. minnesdagen skriver:

    På vilket sätt stängs romerna ute från utbildning ?

  12. Per skriver:

    CeDe
    Det var en kort önskelista.
    Men det är väl klimatsmart kanske?
    Att be om tjänster istället för prylar!
    Då blir min önskelista att slippa se Fridolin i media under 2019, och framåt …
    Det vore också en nåd att stilla beja om.

  13. Per skriver:

    Tillägg till mitt inlägg ovan:
    Ordet KLIMATSMART bör bytas ut mot miljösmart eller EKOLOGISMART, utifall man inte är helt övertygad om att den aktuella klimatförändringen är genererad av människans co2 utsläpp.

  14. Ulf skriver:

    Till Minnesdagen
    Romerna är utestängda från ”normala” skolor i både Ungern och Rumänien. Om du googlar romer, diskriminering, Ungern och Rumänien så kommer du att hitta en mängd artiklar i ämnet.

  15. minnesdagen skriver:

    Jag letade runt lite, bl.a. på wikipedia och kan inte hitta något om att dom är utestängda från normala skolor.
    Det finns, både nu och historiskt, å ena sidan dom som velat integrera, å andra sidan dom som med en särskild minoritetsstatus vill hjälpa dom behålla sin egna kultur. I båda fallen höjs kritiska röster och det blir alltid fel.

    Ulf, du skrev;
    ”För romerna finns dock inget Israel eller Tyskland som för judarna och tyskarna”.
    Det där håller jag inte med om på något vis. Inte för någon av de tre grupperna. Ingen av dem behöver flytta. Men jag hittade en sak om romerna som jag inte visste:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people_in_Hungary
    ”In February 2016, during the International Roma Conference, the Indian Minister of External Affairs stated that the people of the Roma community were children of India. The conference ended with a recommendation to the Government of India to recognize the Roma community spread across 30 countries as a part of the Indian diaspora.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.