2694: Aktivistiskt i konsten

Vi tar det igen: Allt kan vara konst om konstvärlden uppfattar något som konst eller om man helt enkelt kan tala om ett konstbeteende. Konst som politisk aktivism är naturligtvis också konst omden uppfyller de ovan givna förutsättningarna. Aktivistgruppen Center for Political Beauty skapar på så sätt konst men skillnaden gentemot politisk aktivism kan bli försumbar. Man kan klara det med att hänvisa till readymaden. Gruppens senaste projekt är att identifiera neonazister demonstranter i Chemnitz. Många komma undan men gruppen har samlat foton och namn på deltagarna. Uppgifterna har publicerat på nätet. Genom att locka demonstranterna att söka efter sitt namn kan man få fler uppgifter.

Nå, allt det är politisk aktivism, frågan är var konsten kommer in. Institutionellt gör den det eftersom gruppen marknadsför sig som konstgrupp och att t ex Artnet skriver om det som en konstnyhet. Emellertid gör den våld på flera viktiga grunddrag. Konsten är en fiktion och skapar en distans till sitt objekt. Konst bör också ha ett tolkningsutrymme för betraktaren. Detta blir svårt för PBC att uppfylla. Det är inte heller fråga om ett meningsfullt överskridande eftersom det enbart för med sig att konsten förlorar sin identitet gentemot andra verksamheter.

Man kan nog utgå ifrån att verksamheten är mest intressant som en del av den politiska vänsterrörelsen. Och eftersom det inte finns något mera viktigt än att delta i den politiska aktiviteten med korrekt värdegrund är konstvärlden inte obenägen.

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

33 svar på 2694: Aktivistiskt i konsten

 1. minnesdagen skriver:

  Ja, om nu vad som helst kan kallas konst, då kan Stasi kalla sig konstärskollektiv.
  Söker man efter namn får dom in fler uppgifter. Verkligen intelligent. Man skall alltså söka med namn på folk man inte tycker om ? Exempelvis någon granne man har ett horn i sidan till ?

 2. Från Graven skriver:

  Skall bli intressant att se vilka festliga konstprojekt högern drar igång när maktbalansen skiftar, och vilken indignation vänstern tänker försöka ta till när de själva etablerade metodiken och därmed krattade manegen för det som kanske komma skall.

 3. dan park skriver:

  Så ännu ett vänsterkollektiv har alltså gjort en sida där nationalister får upplysning om andra nationalister de inte känner med namn och adress så att de kan kontakta varandra och bli en ännu större gemensam grupp. Och jag som trodde så kallade antifascister ville splittra och krossa den nationalistiska rörelsen.

 4. Från Graven skriver:

  Parken tillbaka!

  Hurra!

 5. Egon skriver:

  Konst.
  Vad kan inte vara konst?
  Förr var det hantverk .
  Skildring av människor och miljöer.
  Ibland intrikata meddelande i målningarna för de som kunde tyda dem.
  Sen kom fotogafiet.
  Konsten vart tvungen att profilera sig.
  Blaffor med färg eller konstiga perspektiv ur vad betraktaren själv uttolkar vad den vill se.
  Ångan ur lokomotiven på Paris Gare Central undantaget.
  Modernisterna…
  Installationerna.
  Ett sätt att vara konstnär utan att behärska hantverket.
  Sen kom videon.
  Nya möjligheter att uttrycka sig.
  Där dog det nog för mig.
  Nu verkar konsten politiserat sig så till den milda grad att allt som inte explicit är uttalat ”vänster” är inte konst.
  Dan Park som är ”konstnär” åkte i finkan för att han gör samma sak som hyllade ”vänster” konstnärer………gör.
  Fast från ett annat perspektiv.
  Om tjugo år kommer Dan Parks klisterlappar kosta miljoner.
  En svensk Banksy.
  Sjukt!

 6. Per skriver:

  ”Om tjugo år kommer Dan Parks klisterlappar kosta miljoner.
  En svensk Banksy.
  Sjukt”
  Elker contemporary art – logik.

 7. Ulf skriver:

  Det är sant att Dan Park egentligen inte är mer antisemitisk än Lars Hillersberg. Skillnaden ligger i att Dan Park är höger medan Hillersberg uppenbarligen sågs av konstetablissemanget som en pålitlig anhängare av vänsterns världsbild.

  Förutom den ideologiska skillnaden mellan de två antisemiterna så finns det en annan faktor som missgynnar Dan Park. Tidsandan har helt enkelt ändrats och attacker mot etniska, religösa och sexuella minoriteter tas i dag på mycket större allvar än för tjugo trettio år sedan.

  Dan Park har fått känna på denna förändrade tidsanda in på bara skinnet. Jag förstår att han och hans anhängare tycker det är orättvist.
  ”Kulturprofilen” är också en person som fått känna på den nya tidsandan som innebär att sexuella övergrepp som för ett par decennier sedan sågs som bagateller nu är straffbart.. Efter decennier av sexuella övergrepp ägt rum i skyddet från mäktiga män och kvinnor så kom rättvisan i kapp honom.

  Personligen tycker jag att dagens Sverige som bestraffar personer som Dan Park och Kulturprofilen är ett bättre land än det gamla Sverige som lät antisemiter och sexualförbrytare härja ostört.

 8. CeDe skriver:

  Nu är det bara islam som får härja fritt och ostört. Att kritisera islam är ju att ifrågasätta religionsfriheten.
  Kommer man våga säga God Jul utan risk att bli anklagad för hets mot folkgrupp.

 9. Från Graven skriver:

  Lol – visst kan man vara skeptisk och till och med fördömande mot Park (t.ex m.a.p. Zyklon B-burken)…

  …men samtidigt som man förespråkar sharia!?

  Ulf förespråkar en värdegrund som utgör ett reellt hot mot folk av judisk börd samt omsätts i våldshandlingar av islamister i stora delar av världen!

 10. Ulf skriver:

  Sharia är lag i Israel. Uppenbarligen ser inte den judiska majoriteten i det landet sharia som ett ”hot”.
  Återigen så visar ”Från Graven” upp sin okunskap i det ämne signaturen försöker diskutera.

 11. Från Graven skriver:

  Sharia tillåter inte giftermål över religionsgränserna. Sharia utnyttjas cyniskt för att upprätthålla en rågång mellan landets folkgrupper.

 12. CeDe skriver:

  old.fib.se/utrikes/item/3716-israels-sharialagar

 13. Per skriver:

  Ulf
  DU ÄR MEDSKYLDIG till att det sexuella våldet gentemot kvinnor i Sverige har fått en allt större omfattning! Alla som försvarar och argumenterar för en fortsatt massinvandring från Menaländer är medskyldiga till den snabba ökningen av sexuella trakasserier och våldtäkter!

 14. minnesdagen skriver:

  Det är inte en attack att rita en skämtteckning. Problemet är att somliga saknar humor och självdistans.

 15. dan park skriver:

  Ja dagens tidsanda är att bestraffa normkritiker och inskränka yttrandefriheten för samhällskritiker. Fängelserna är överfyllda så Sverige måste genast bygga nya så att alla som använder det fria ordet för att bryta mot den heliga värdegrunden kan spärras in.

 16. Ulf skriver:

  Så sharia är döden för judar men samtidigt så låter den judiska majoriteten i Israel sharia vara lag i landet.
  Låter lite motsägelsefullt ”Från Graven”.

 17. Från Graven skriver:

  Nej, det är inte motsägelsefullt. Befolkningen av judisk börd i Israel lyder naturligtvis inte under sharia. Men de landområden som Israel de facto kontrollerar och sammanfaller med det som man uppfattar vara staten israel, så tillåts sharia som ett parallellt rättssystem. Eftersom att Israel har ett militärt övertag över den muslimska delen av befolkningen så går det naturligtvis utmärkt att tillåta egen rättskipning inom den islamska delen av samhället; men det hindrar inte att sharia är ett principiellt och faktiskt hot mot judisk överlevnad i regionen.

  Jag är förvånad över att du verkat missa motsättningarna mellan den judiska befolkningen i området och den islamistiska: terrordåden, qassam-raketerna, intifadorna, förklaringarna om att israel skall raderas ut från kartan, o.s.v.

  Om det inte råder något hot mot den judiska delen av israels befolkning, vad skall Israel med ett sådant militär övertag till?

  Förutom hur Israel sköter den illegala bosättningsfrågan samt just erkännandet av sharia så står jag helhjärtat på Israels sida i mellanösternkonflikten.

 18. CeDe skriver:

  Sharia betyder egentligen bara lag och kan praktiseras utifrån ett lands egen lagstiftning.

 19. minnesdagen skriver:

  Oj, nu blev det hets mot tomte. Eller specifikt kurdisk tomte ?
  http://lidlday.blogspot.com

 20. Tintin skriver:

  Nu finns det skäl att påminna om tomtens ursprung. I svensk tradition är han en kombination av hustomten och Santa Claus, vars namn går tillbaka till den helgonförklarade byzantinske ärkesbiskopen Nikolaus på 300talet i Konstantinopel. Santa betyder helgon, känd som kristet givmild mot fattiga. Innan islam var påhittat och spritt med svärdet.

  Landets namn var Öst-Rom, Byzans, huvudstaden hette Konstantinopel. Inte den islamimperialistiska konstruktionen ”Turkiet” eller med huvudstaden ”Istanbul”. Det är en stat bildad av ett stäppfolk kallat turkarna. På kristnas bekostnad. Den har gjort sig skyldig till otaliga massakrer, och saknar koppling till en fryntlig rödklädd man som delar ut presenter, Turkiet har ingenting med tomten att göra. Precis som jiddrande terrorfinansierande tråkkomiker som inte tål kritik.

 21. CeDe skriver:

  Bästa argumentet för att inte skriva under FN,s migrationsavtal kommer från inrikesministern i Chile:
  ”Migration är ingen mänsklig rättighet”

 22. CeDe skriver:

  Så sket sig då regeringssamarbetet mellan höger och vänster.

  Ganska förväntat då den enda gemensamma nämnaren var att hålla Sverigedemokraterna utanför något inflytande.

 23. Från Graven skriver:

  Det lär bli en C-understödd S-regering oavsett. Annie Lööf har bränt broar i den här processen. Hon kommer att vattna ur kraven, helt enkel för att hon inte har någon annanstans att gå. Och en vice statsministerport hägrar.

 24. Rabotnik skriver:

  Löfvens parti har blött många väljare till sd, inte så troligt att de går med på att släppa på invandringskranen för fullt. Den rödhåriga roboten kanske ska ställas utanför regeringsbekymren?

 25. CeDe skriver:

  Vi ska nog vara innerligt tacksamma över att den här fem-parti regeringen inte kom till stånd.
  Vilket kackalorum det hade blivit.

 26. Per skriver:

  Socialdemokratiska rörelsen skulle kanske splittras om partiledningen går med på ytterligare kompromisser. Höger/vänster-upppdelningen.

  Men en annan svårighet att få ihop S o C är ekonomisk politik respektive migrationspolitik går ”i kors”. Vänstern inom S har ungefär samma migrationspolitik men mkt olika ekonomiska pokitik. Högern inom S har lättare att kompromissa i den ekonomiska politiken men har ganska olika syn på migrationspolitiken. Kontakthålen passar inte (är inverterade) på den högra sidan av S och partiet riskerar att splittras i ett samarbete.
  Och det är migrationsfrågan (massinvandringen från Mena) som gör att både Alliansen o vänstern trasas sönder.

 27. Tintin skriver:

  Att s föreslår marknadshyror för sina egna väljargrupper är kanske inte så troligt. En halvering till, så närmar man sig centerns stöd. Dessvärre är det lika osannolikt att s skulle släppa lös bostadsproduktionen genom att ta bort skatten på byggandet. Nej, säkrast är att ransonera bostadsbyggandet och sen skylla på kapitalismen. Så känner alla igen sig.

 28. Per skriver:

  Jag är inte insatt i detaljerna vad gäller bostadsmarknaden, MEN jag antar att det måste finnas en BETALNINGSKRAFTIG efterfrågan för att en vara skall produceras för en marknad. Problemet är väl inte i första hand att byggandet beskattas onormalt, eller att byggkostnaderna är höga pga låg effektivitet i byggsektorn, eller att det finns onödiga regleringar av olika slag? De som har behov av nya bostäder måste ha jobb och inkomster som gör att de kan betala hyran. Detta villkor var uppfyllt under miljonprogrammets dagar på 60-70-talet. Men idag finns en allt större befolkningsandel som är bidragsberoende, har för låg betalningsförmåga.

 29. CeDe skriver:

  Och nu ska vi rösta om Stefan Löfven som statsminister. Om jag inte minns fel så är det väl redan gjort en gång. Ingen ville ha honom då så vad har förändrats sedan dess.
  Bäst vore väl ett nyval så kartan ritas om och vi blev av med dessa småpartier som tror sig vara stora.

 30. Eurovision song contest skriver:

  ’Tis the season t’strike Yule markets – falalalala-fa-lala-la!
  Cultural enrichment is upon us – falalalalala-fa-lala-la!

  See the blazing Yule before us.
  Fa-la-la-la-la, la-la-la-la!
  Strike them hard and join the chorus:
  Fa-la-la-la-la-la, Allah-ha-ha!

  Throw those into jail who worry – falalalala-fa-lala-la!
  Call them fascists when they hurry… – falalalala-fa-lala-la!

  …from the bullets, knives and lorries,
  Fa-la-la-la-la, la-la-la-la!
  Strike them hard and join the chorus:
  Fa-la-la-la-la-la, Allah-ha-ha!

 31. CeDe skriver:

  172 000:-/månad får talmannen – samma som statsministern, plus diverse förmåner.
  Vad gör de med så mycket pengar?
  Lägger på hög, ger bort, super upp?
  Statsministern tyckte dessutom för en tid sedan att lönen var för låg och höjde den med fyra tusen per månad.
  Man kan ju förstå att det slåss om positionerna.

  Det suger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.