2689: Det naturligt museala

Peter Kadhammar får ett postkolonialt utbrott när han kommenterar händelsen med den dödade missionären på Norra Sentinel. Ursprungsbefolkning skyddas alltså och de flesta bedömare menar att vad de gjorde var rätt (Aftonbladet).

Saken är dock mer komplicerad än hur sympatierna faller i detta omedelbara fall. Kadhammar varnar för den vite mannen som om denne vore den enda som har ägnat sig åt utrotning och massmord. Att detta beteende tycks vara universellt nämner han inte. För frågan är var godheten finns. Kadhammar skriver ideologiskt och då blir det en uppdelning i de goda och de onda – och till detta har vi i vårt nu nått efter alla bemödanden genom årtusenden. Ofrånkomligt att han ändå sitter fast i den västerländska förträffligheten vars senaste tillskott är den inkluderande relativismen. Men om allting är lika bra hur kan det då vara att den vite mannen inte når upp till denna standard? Och att den vite mannen har presterat den lösning som gärna framställs som slutgiltig, de goda vita männen och deras goda ideologi.

Även ursprungsbefolkningen på Norra Sentinel är en problematisk historia. I Rousseaus anda kan man framkasta tillbaka till naturen och se dessa varelser som ett ideal eller åtminstone på samma nivå som vår egen kultursfär. Men det blir besvärande eftersom man kan misstänka att de inte lever upp till de normer som ovillkorligen råder. Man skall vara inkluderande, man skall verka för jämställdhet, motarbeta det patriarkala samhället och granska maktstrukturer. Vidare skall man verka för barnens rättigheter, yttrandefrihet, antirasism osv. Det torde vara självklart att detta stamsamhälle inte kan leva upp till våra självklara förväntningar. Deras existens blir därför en nedsättande människosyn, An antropologiska eller zoologiska skäl vill vi gärna ha denna museala skapelse kvar som ett betraktningsobjekt. Som lägre stående behöver den därför inte uppfylla minimikraven för de mänskliga rättigheterna.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på 2689: Det naturligt museala

 1. Conlon skriver:

  Jag ställer upp på principen om alla kolonialismers lika värde, även de postkoloniala…så god är jag!

 2. DanTor skriver:

  Sedvanligt galante Lars.V och sista stycket -” Som lägre stående behöver den därför inte uppfylla —– ” och Peder K . och Aftonbl.

  Ja-herrejisses, dock intressant och hur liten kommer provinsen Sverige att enda-uppi ?

 3. CeDe skriver:

  Från det ena till det andra:

  Talmannen borde få uppdraget att bilda regering. Han tycks vara en bra karl med både sans och sunt förnuft.

  Sätt därtill Ebba Busch Thor som Statsminister och det hela skulle nog ordna sig väl.

  Glad Adventshelg önskar trogen läsare av Vilks.net.

 4. Från Graven skriver:

  Dito, CeDe

 5. CeDe skriver:

  Annie Lööf tuffar på. Men hur kan någon ha förtroende för en sån tudelad dam.
  Kolla in bilder på henne. Hennes mun ler samtidigt som hennes ögonen lyser av bekymmer och osäkerhet.
  Nej tack!

 6. CeDe skriver:

  Risk för skrattrynkor – Lööf fick skambud från Löfven.

 7. Från Graven skriver:

  Va!?

  Ingen borgerlig politik från S för att Lööf skall förklara sig nöjd med vice?

  Ser ni hur svettdropparna börja pärla i pannan på henne när hon inser att hon håller på att sugas över på vänstersidan utan en säker hamn som troget väntar på henne på högersidan om S skulle syna hennes bluff, vilket de just gjort?

  😆 😆 😆

  Vad är oddsen nu för en urvattnad kravlista för ett par års vice för åsnan Annie?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.