2657: Ett par konstbråk

Artnet rapporterar att krånglet med Olu Oguibes Monument for Strangers and Refugees fortsätter. Monumentet som uppfördes till Documenta 2017 fick Bodepriset. Av lättförklarliga skäl har verket blivit en het politisk fråga med stark kritik från högerhållet.

Som konstverk betraktat är det inte särdeles intressant. Formen är en konventionell pelare med en inskription från bibeln om främlingsvänlighet. Man förstår lätt att det är ett monument för den politiska korrektheten dock utan ett uns av ironi. Svagheten i verket finns inte minst i att det inte existerar något tolkningsutrymme. Enbart en ”korrekt” uppmaning av en ”korrekt” konstnär. Konstnären och hans gallerist vill ha 600 000 Euros, genom crowfunding har man fått ihop 77.000. En rejäl prutning får det uppenbarligen bli eftersom staden Kassel vill förhandla med konstnären. Det finns många intressantare konstverk man kan få för dessa summor istället för ett verk som inte gör mycket mer än manifesterar en rekommenderad uppfattning.

Ett helt annat konstbråk är Saga Berlins måleriprojekt i en simbassäng i Hägersten. Hon har råkat riktigt illa ut, skadestånd, böter, fängelse. Det sistnämnda lär det inte bli eftersom Berlin förmodligen är förstagångsförbrytare. Men dyrt, uppemot en halv miljon. (DN, Stockholmdirekt)

Jag har en viss sympati för konstnärer som tar initiativ som riskerar att vara olagliga. Men i det paketet ingår konsekvenserna. Och i en sådan bransch får man inte vara naiv. Man bör förbereda sig eller åtminstone bedöma att situationen kan verka försvarbar. I ”försvarbar” får man inte sätta någon större tilltro till konstnärligt värde utan främst sikta på att mjuka upp de hårda paragraferna. Graffitimålningar är förstås problematiska alldenstund verksamheten är omfattande och myndigheterna ständigt på språng.

Jo, jag vet att jag själv härjar i branschen sedan 38 år. Min spikande, murande och byggande verksamhet var dock ett helt nytt fenomen att ta ställning till. Och naturligtvis det faktum att spelet med myndigheterna utgjorde det huvudsakliga verket.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

11 svar på 2657: Ett par konstbråk

 1. DanTor skriver:

  Lars.V och i sista stycket -”det faktum att spelet med myndigheterna – -”

  Du moste vara tämligen ensam med sådant ”det faktum”, näee jag räknar ej dig till dessa vilka väljer sitt utspel utifrån ett tryggt, även framöver, ryggstöd.

  -Ensam, appråpå din reflektion och ett placerat citat därmed ett sedvanligt fegat split, hänvisning åvan beskrivna Kassel-stolpe.
  Vad jag fundera över är varför det ej i Sverige skapas större viss gemenskap med hjälp av kulturens mera bestående former och dessas verksamma och med valet enbart riktat mot, den sakta men säkert avtagande samhälls-grupp av svenskar.

  Naturligtvis Sverige som territorium kommer ej att försvinna däremot kommer dess ursprungliga befolkning att kraftigt reduceras innom någon mansålder och egentligen icke mycket att orda om, att så sker.
  Vad jag menar med riktad kultur och näe jag talar icke om kultur med låg kokpunkt snabbt förångat, det ska vara av mera stabil karaktär, – ok-då låg kokpunkt kan säkert finnas som slags katalysator.
  Tyvärr är det en tidfaktor för sådant bygge det finns och har aldrig funnits något slags sedan evolution har sin omutliga, gång.

  Uttrycken av kultur för och enbart till den kvarstående rest av Svenskt ursprungs-befolkning kan skapa den gemenskap som dessa kan behöva och så slutligen kvarstår ett stabilt slags avslutande historik därefter blir det, nytt.

  Enligt mig är händelseförloppet i Sverige, de-bägge Myrdals testamente.

 2. minnesdagen skriver:

  Saga Berlins måleriprojekt var ett synnerligen trist kladd och kludd som inte föreställer någonting annat än kladd och kludd. När dom ändå var där och sprutade ut sin giftiga färg, kunde dom inte ha gjort något snyggt ? Eller, det hade inte behövt vara snyggt, men iallafall något annat än kladdskola för 3-åringar ?

 3. Jor-El skriver:

  Också i DN:

  ”Saga Berlin inspirerades av mandalor, de intrikata geometriska former som buddhister brukar rita i sand och sedan blåsa bort. Hon planerade också att avlägsna sin jättemålning men blev dessförinnan gripen av polisen för grov skadegörelse.”

  Hennes grafittiklotter i bassängen har samma släktskap med buddhistiska mandalor som Jackson Pollocks actionpainting hade med fotografiskt porträttmåleri.
  Och naiviteten kring att själv kunna styra över saneringen av en offentlig simbassäng full med sprayfärg är bara medlidsam.

 4. Jor-El skriver:

  Också i DN:

  ”Saga Berlin inspirerades av mandalor, de intrikata geometriska former som buddhister brukar rita i sand och sedan blåsa bort. Hon planerade också att avlägsna sin jättemålning men blev dessförinnan gripen av polisen för grov skadegörelse.”

  Hennes grafittiklotter i bassängen har samma släktskap med buddhistiska mandalor som Jackson Pollocks actionpainting hade med fotografiskt porträttmåleri.
  Och naiviteten kring att själv kunna styra över saneringen av en offentlig simbassäng full med självapplicerad sprayfärg är bara medlidsam.

 5. Tom Dolder skriver:

  En fallossymbol med pk-text? Hahaha. Det blir bara bättre.

  Synd om Saga, men idén att förstöra skattebetalarnas pengar utföres effektivast av de politiska kommissarier med informationsmonopol som kallar sig ”valda representanter”, och deras tjänstemän. En enkel privatist kan inte konkurrera. Bla av den anledningen ska man låta bli, och hitta sig en konstnärlig verksamhet som inte går ut på att förstöra andras egendom. När ska bilbrännarna kalla sitt verk ”installation”? Snart.

  När man har provocerat en islamist med sin existens är en enkel överkörning inget att bråka om. Nästa besparingsrunda är han släppt. ”Ingenting här, ingenting där”. Här är inte häpp, häpp som Palme sa.

  Här är ingenting, här råder motsatsen till Wallenbergarnas devis, här råder ”att märkas utan att verka”. Det är synd om Dan Eliasson. Då får han bre ut sig i tidningen.

 6. Jaha Johoansson skriver:

  Men pelaren är en erigerad penis, finns där ändå inte ett litet imaginärt motsatsförhållande mellan symbolen och den främlingsvänliga texten som någon teoretiskt lagd politiker kan göra karriär på? När vargodlingen inte är lukrativ nog.

  Yahoooouuuu….!

 7. Gurun Gudrun skriver:

  https://www.bbc.com/news/uk-england-bristol-45770028
  Banksy tar initiativ; typ Mission Impossible.

  Och jag finns inte. (Redan strimlad och komposterad för att frigöra min odödliga tantsjäl.)

 8. Från Graven skriver:

  Och ändå kommer dödshotet mot Rushdie inte från det ”fascistiska” USA – men från den islamska delen av världen. Men visst, ignorera det och gnäll på USA.

  (Välkommen tillbaka, förresten)

 9. minnesdagen skriver:

  Rushdie får breda ut sig på kultursidorna för att sälja sin nya roman.
  Huvudpersonen skall likna Trump. Trump menar att tidningar ljuger och han talar sanning. En ledare som inte håller med medierna är ett steg från fascismen, enligt Rushdie. Djupare än så blir det aldrig i intervjun.

 10. DanTor skriver:

  Lars.V och i andra stycket -”dock utan ett uns av ironi” samt vidare i texten -” inte existerar något tolkningsutrymme” .

  Ironi? i detta fall tämligen tveeggat och give, naturligtvis är det ett oändligt ”tolkningsutrymme” av den enkla anledningen citat hämtat från Nya-Testamentet.

  NT och berättelsen om Jesus Kristus kärlekens profet.

  Hursomhellst och tveeggad ”ironi” vem ska älska vem och händelsevis pröva dig självt flytta samma stolpen och för att göra det mera enkelt uppfattbart, till Ungern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.