2646: En ny estetik

De estetiska traditionerna i konsten bygger på formförändringar, alltså att det huvudsakliga är något som är direkt synligt. Kvalitetstanken finns också i detta, bra konst visar något nytt eller en tillräckligt intressant variation på ett givet formtema. Men det är också så att varje ny riktning har motiveringar och ett innehåll, något som konstrueras genom konstnärliga manifest eller kritikers och curatorers tolkningar. I längden är det inte möjligt att fortsätta med att producera visuella uttryck som skiljer sig från tidigare. Två möjligheter fanns då. Dels att vidga gränserna för konstverksamheten och dels att variera koncept och kontext. Det blev möjligt att utvidga konstens möjligheter till sådant som film, performance, relationell estetik etc. Och att skapa kontexter och koncept som i sig var expansioner av konstens traditionella territorier. Vad som gick förlorat var det visuella och taktila , som visserligen ses som väsentligt, men som inte räcker för egentlig förnyelse.

Den traditionella konstestetiken har den speciella innebörden att konstens estetik har en särart i förhållande till all annan estetik. Men eftersom en sådan inte går att uppbringa får det speciella överföras till andra medier tillsammans med alltmer komplexa koncept och kontexter. Denna övertygelse om ”det speciella” formuleras ofta som konstens alternativ, dvs. att konsten har något alldeles väsentligt som ger den ett särskilt värde.

Vad vi har fått är det eftersträvansvärda ”internationell samtidskonst”, ett begrepp som nu har fått inflatorisk utbredning. Under 1990-talet och något decennium framåt var samtidskonsten en exklusiv verksamhet, förbehållen de mera avancerade delarna av konstvärlden. Som ofta sker när något blir en given status kom alltfler konstnärer och institutioner att haka på. Då denna konst är ideologiskt bunden innebär ett deltagande att man också kommer att verka ideologiskt. Det senaste decenniets utveckling av politisk korrekthet har blivit en given del av samtidskonstens identitet. Det går det också lätt att kvala in. De retoriska mönstren om ”konstnärens praktik” (som man numera alltid skriver) drar fram mångfald, antirasism, etnicitet, postkolonialism, genusteorier, motstånd mot nationalism och gränser, kampen mot högerpopulismen och högerextremismen – och hela faderullan. Denna trendighet gör ingen större skada men har inte heller den effekt man hoppas på. Och det är redan tröttsamt vilket man alltså kan se på att lite nya idéer börjar dyka upp. Mer estetik, visualitet och kroppslighet. Det är inte lätt att vända skutan eftersom konstestetiken inte är vad den har varit. Det mesta har redan gjorts och det är hart när omöjligt att finna något som är tillräckligt fräscht och avvikande. Kvarstår att en estetik idag är bunden till koncept och kontext vilket dock inte är någon avgörande nackdel.

George Goldner har väl inte helt fel i sin analys (The Art Newspaper).

Det här inlägget postades i konstteori. Bokmärk permalänken.

41 svar på 2646: En ny estetik

 1. SSAB skriver:

  Vilken uppgift har konsten? Samhällsomvandlande eller livsuppehållande?

  Här ett citat från Nietzsche

  If we had not welcomed the arts and invented this kind of cult of the untrue, then the realization of general untruth and mendaciousness that now comes to us through science—the realization that delusion and error are conditions of human knowledge and sensation—would be utterly unbearable. Honesty would lead to nausea and suicide. But now there is a counterforce against our honesty that helps us to avoid such consequences: art as the good will to appearance. (GS 107)

 2. Egon skriver:

  Clark Lunberry fick sitt konstverk bortstädat av gatukontoret i Uppsala.
  -Trodde installationen var skräp.
  Snart måste man vara speciellt utbildad för att avgöra om en skräphög är konst.eller rent av bara skit…….
  Hå hå ja ja.

 3. Lars Vilks skriver:

  Eftersom konsten endast existerar genom konstvärldens aktiviteter är det den som bestämmer dess uppgift. Och här är man inte överens, saken överlämnas åt trendigheten och som det nu är dominerar alltfort samhällsansvaret.

 4. minnesdagen skriver:

  Det känns som att konsten har fått ta en del av det som ’den för oss försvinnande religionen’ har haft. En zon där man kan tänka och vara kreativ utanför det vanliga praktiska.
  Fast konsten är betydligt mer öppen och fritänkande än religionen har varit. Men vad händer då ? De religioner som till skillnad mot den tynande kristendomen växer eller är stabila i Sverige, försöker kväsa konsten. Begränsa den genom att påstå att man inte får såra deras troende.
  Om det är något konsten borde göra så är det att behandla andra religioner på samma sätt som kristendomen har tillåtits bli behandlad.

  Ett intressant möte mellan simpel brottslighet och det religiösa förtrycket:
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-6192617/Police-hunt-bank-robber-disguised-Muslim-woman-hijab.html

 5. Ulf skriver:

  Dagen Nyheter uppmärksammar i en mycket intressant artikel hur Tino Sanandaji spred fake news om en av de påstådda gruppvåldtäkterna i Malmö förra året.

  Jag undrar hur länge det dröjer innan Handelshögskolan tröttnar på hur Tino använder sitt Facebook-konto för att sprida lögner och förtal!
  https://www.dn.se/nyheter/valdtakterna-i-malmo-blev-varldsnyheter-nu-ar-tre-av-fyra-fall-nedlagda/

 6. Från Graven skriver:

  Det är klart DN är sura över att Tino Sanandaji exponerade DN’s mega-fake-news-bluff ”Miraklet i Sandviken”. Varför skulle DN inte vilja ta revansch på en nationalekonom som exponerat DN’s publicering av en av de största nationalekonomiska bluffarna i modern tid!?

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/tjanar-over-en-halv-miljard-pa-invandringen/

  😆

 7. Ulf skriver:

  Det är ingen revansch, det är bara sanningen. Hade inte Tino Sanandaji nedlåtit sig till att sprida rasistiskt skvaller så hade han fortfarande haft ett moraliskt övertag gentemot DN.

 8. Från Graven skriver:

  Det är klart att det är en revansch!

  Gruppvåldtäkterna var de facto anmälda till polisen, alltså inte ”rasistiskt skvaller” vid denna tidpunkt. Sedan lades en del av fallen helt korrekt ned.

  ”Miraklet i Sandviken” – att Sandviken skulle tjäna över en halv miljard på bidragsberoende migranter från lågutbildade länder – var en uppenbart omöjlig bluff som DN nasade vid denna tidpunkt.

  Tino exponerade bluffen publicerad av DN. Nu är DN sura!

  😆

 9. Från Graven skriver:

  Här rapporterar DN själva om gruppvåldtäkterna i Malmö!

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/misstankt-gruppvaldtakt-norr-om-malmo/
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-utreder-gruppvaldtakt-i-malmo/

  Alltså… allt detta rasistiska skvaller spritt av DN!

  😆 😆 😆

 10. Ulf skriver:

  Självklart var det rasistiskt skvaller eftersom flera av de påståenden som Tino Sanandaji framförde på sin Facebook inte hade något stöd från officiella poliskällor.
  Tino skriver själv att polisen var förtegen om vad som hänt i fallet. Inte så konstigt att Tino då fick vända sig till ryktesspridningen på internet.

  Tino Sanandaji gör hela tiden ett stort nummer av sin kompetens som akademiskt utbildad forskare.
  Att utan tanke på källkritik publicera lösa rykten hämtade från internet är just det som inte en akademiskt utbildade forskare skall syssla med.
  Det vet ju Tino Sanandaji men ändå gör han det.

 11. Från Graven skriver:

  Från DN:

  DN (2017-12-29): ””Tänk om det går runt fyra helt olika gäng och våldtar””
  DN (2018-02-16): ”Misstänkt grov våldtäkt i Malmö”
  DN (2018-02-05): ”Polisen utreder gruppvåldtäkt i Malmö”
  DN (2018-06-15): ”Misstänkt gruppvåldtäkt i Arlöv, norr om Malmö”

  😆 😆 😆

 12. Från Graven skriver:

  Tino kanske fick uppgifterna från DN!!!

  😆 😆 😆

 13. Per skriver:

  Överfallsvåldtäckter och gruppvåldtäckter är toppen på isberget av sexuellt våld mot och kränkningar av kvinnor/tonårstjejer, varav en sannolikt mkt stor och ökande volym ligger under ytan, går under radarn, blir inte ens polisanmält och ännu mindre utrett till fällande domar.

 14. CeDe skriver:

  Kvinnor och män hålls åtskilda även i de muslimska hemmen. Pojkarna får aldrig se systrar eller mammor nakna. Den sexuella frustrationen är stor inom islam och får då uppenbara följder vid konfrontationen med sekulära samhällen.

 15. Ulf skriver:

  De som forskar om sexualbrott håller inte med dig Per när du påstår att de sexuella våldet ökar i dagens Sverige.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kriminologen-osakert-om-brotten-okar

 16. Från Graven skriver:

  Nja, nu slirar du på sanningen igen, Ulf.

  Det är inte så att Jerzy Sarnecki motsäger det som Per säger. Sarnecki säger att han tycker det är osäkert ifall de observerade ökningarna faktisk är riktiga ökningar. Sedan gör Sarnecki ett försök att föreslå olika bortförklaringar som väljarna kanske skulle kunna okritiskt svälja (mitt i brinnande valrörelse).

  Men Sarnecki vill ju inte återigen framstå som efterbliven om tre, fyra fem år igen när andra – opolitiska – forskare vederlagt hans idiotier – så Sarnecki garderar sig med att tala om osäkerhet.

  Vänstern paradgren när de gäller de skenande sexualbrotten!

  😆

 17. Per skriver:

  Ulf
  Flera nya förhållanden gör att kvinnor undviker att anmäla sexbrott/-trakasserier:
  1. Det är förknippat med en HOTBILD som inte tidigare funnits i samma utsträckning. Speciellt om brottslingar utgör en grupp eller har en grupp bakom sig som kan träda in och trakassera en utsatt kvinna.
  2. Anmälan leder inte till utredning, eller utredning inom rimlig tid.
  3. De få falls som utreds leder inte till fällande dom i de flesta (?) fallen.
  4. Om det blir en fällande dom blir straffet lågt. Med straffrabatt dessutom.

  Ungefär så gissar jag att situationen är.

 18. Ulf skriver:

  Per
  Sverige har aldrig haft så många kvinnojourer, kvinnliga poliser och kvinnliga åklagare och domare som nu.
  Att det förhållandet skulle ha inneburit att kvinnor i dag är mindre benägna att anmäla sexuella övergrepp än för säg trettio år sedan finner jag orimligt.

 19. CeDe skriver:

  Hoten från våldsverkarna fanns inte för trettio år sedan, Ulf – vakna upp till dagens verklighet. Du har sovit tillräckligt länge nu, det räcker – ge dig!

 20. Från Graven skriver:

  Brås statistik visar tydligt att sexualbrotten ökat.

  Det Jerzy Sarnecki och Ulf sysslar med är ideologisk krishantering.

 21. Från Graven skriver:

  Jerzy Sarnecki, självbekräftad marxist, och som även bekräftar att forskare med konservativ partitillhörighet är ovanliga inom fältet, är ovanligt öppenhjärtig med detta.

  Exempel i form av förminskande och relativisering av samhällsproblem är lätta att hitta:

  https://www.dn.se/arkiv/stockholm/busungar-bakom-dadet/

  Busungar” är Sarneckis benämningen på de tungt kriminella som beskjuter Södertäljes polishus med Ak4 automatvapen.

  https://www.kkuriren.se/vingaker/bilbranderna-kommer-och-gar/

  Bilbränder kommer och går” är en annan relativisering/förminskning av en trend som visar alarmerande ökning över tid.

 22. Per skriver:

  Ulf
  Kvarstår faktum att kvinnor och kanske främst tonårstjejer har lever i en alltmer hotfull tillvaro. Antalet kvinnojourer speglar detta. Men dessa gör inte situationen speciellt mycket tryggare. Rättskedjan fungerar inte. Sedan är det ju så att sexuella trakasserier kanske har blivit det NYA ”NORMALA” för många (förorts)tjejer. Om de skulle polisanmäla alla lagbrott så skulle det innebära flera anmälningar per person och år för vissa. Risken är att de ger upp och drar sig undan all kontakt med myndighetssverige. Kanske övertalar sina föräldrar att flytta till en annan stadsdel. …

 23. Ulf skriver:

  Här talar kriminologen Nina Rung om sexualbrotten i Sverige. Hon har uppenbarligen ungefär samma uppfattning som Sarnecki. Det verkar helt enkelt inte som om vetenskapen stödjer uppfattningen att sexualbrott ökar.
  https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/qs/lisah-silfwer-moter/kriminologen-om-sexbrott-och-porr/

 24. Från Graven skriver:

  Nina Rung är inte forskarutbildad; hon är inte disputerad!

  😆 😆 😆

 25. Från Graven skriver:

  Rung har läst några kurser genusvetenskap och kriminologi och plötsligt representerar hon ”vetenskapen”!?

  Ulf, Ulf, Ulf….. du förstår ju inte ens att du gör bort dig!!!

  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

 26. Ulf skriver:

  Uppenbarligen så har du inga sakskäl att anföra mot Rungs resonemang ”Från Graven”. Att du sedan föraktar henne för att hon studerat genusvetenskap på universitet är knappast en överraskning. Rasister av din typ föraktar ofta kvinnor som står upp för sitt kön och tar plats i det offentliga rummet.
  Det är en del av er perversa världsbild.

 27. CeDe skriver:

  Genusvetenskapen når inte upp till kriteriet för en vetenskap utan är snarare att betraktas som en politisk ideologi. Det bör man ha i åtanke när man hänvisar till studier av densamma.

 28. Great Scot skriver:

  Genus”vetensskap” gör liksom marxism anspråk på att vara vetenskap. Bägge vill förklä sin politik och sin agenda i lånade kläder av högre dignitet. Genus”vetenskap” står ofta i konflikt med en riktig vetenskap disciplin, nämligen biologi.

  När biologiska argument anförs mot genus”vetenskap” blir svaret ”biologism”. Den förklädde agendapolitikern reducerar då riktig vetenskap till ideologi, under försvaret av sin politik förklädd till vetenskap.

  Simple as that, som vi skottar säger.

 29. Från Graven skriver:

  😆

  Inga ”sakskäl” annat än att det du försöker kallar ”vetenskap” inte är någonting annat än en icke forskningsutbildad genusvetares personliga tyckanden!

  Ulf! Du har gjort bort dig!

  😆 😆 😆

 30. Från Graven skriver:

  Göran Greider blir inte meteorolog bara för att han tycker vädret är vackert!

  😆 😆 😆

  Ulf, Ulf, Ulf… 😆

 31. Ulf skriver:

  Mitt inlägg här ovan fick uppenbarligen k-kompisarna att sk-ta knäck i spiral 🙂 Signaturen ”Cede” som har svårt att frambringa inlägg längre än en mening dömer ut den undervisning om genuskunskap som sker på svenska universitet och högskolor som ovetenskaplig.

  ”Från Graven” förstår inte skillnaden mellan att en person utan akademiska meriter i ett ämne kommer med lösa spekulationer som berör detta ämne och när en person som studerat kriminologi på högskolenivå redovisar forskning som berör just kriminologi.

  Att sedan ”Från Graven” tror att fet text och smilisar är ett substitut för källhänvisningar kommer ju knappast som någon överraskning.

  Obildningen och föraktet för kunskap fortsätter att fira triumfer på Vilk.net.

 32. Från Graven skriver:

  Ulf…

  … hänvisar till den icke forskarutbildadeNina Rungs åsikter på följande vis: ”Det verkar helt enkelt inte som om vetenskapen stödjer uppfattningen att sexualbrott ökar”…

  … men bommar att Nina Rung är odisputerad! Hon har gått några kurser i genusvetenskap och kriminologi, det är allt!

  😆

  Nina Rung tycker bolånen är dyra = nationalekonom!
  Nina Rung har huvudvärk = läkare!
  Nina Rung tycker fullmånen är vacker = astronaut!

  Ulf, Ulf, Ulf, 😆 😆 😆 😆 fortsätt att exponera din okunskap om definitionen på vetenskap! Snälla!

 33. Från Graven skriver:

  Asylinvandrare = raketforskare!

  😆 😆 😆

 34. Ulf skriver:

  Mer smilisar men fortfarande inga argument.

 35. Från Graven skriver:

  Nina Rung har ingen forskarutbildning!

  Men du kallar hennes åsikter vetenskap!

  Snälla Ulf, jag har ont i magen av skratt 😆 – hoppsan; där blev jag Läkare!!! 😆 😆 😆

 36. Ulf skriver:

  Ditt inlägg ”Från Graven” visar bara att du inte förstår vad akademiska studier och forskning innebär.

 37. Från Graven skriver:

  Jodå! Att peroxid-bleka pojkfrisyren, använda för mycket rouge på kinderna och stirra med ögonen!!

  😆 😆 😆

 38. Ulf skriver:

  Är det din egen spegelbild du beskriver ”Från Graven”?

 39. Från Graven skriver:

  Nina Rungs

 40. Från Graven skriver:

  Den stora ”akademikern” (utan forskarutbildning) 😆

 41. Från Graven skriver:

  Som Ulf hänvisar ”vetenskapliga” slutsatser till 😆

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.