2616: Svåra förbud

NMR har fått lite för mycket uppmärksamhet och har åtminstone blivit ett politiskt problem. Regeringen känner sig föranledd att ingripa genom åsiktsförbud. En annan väg är att förbjuda våldsbejakande organisationer. I båda fallen hamnar man i svårigheter (Expressen). Att förbjuda åsikter innebär att man måste ta ställning till just vilka åsikter som skall förbjudas. Man tvingas gå in på sådana svåra historier som att definiera rasism och nazism. Som Kalle Holmqvist skriver i Aftonbladet bör man inte förbjuda organisationer som förespråkar olagliga handlingar. Lagar är inte någon fast ordning och vad som idag är förbjudet kan bli tillåtet framöver. Organisationer kan verka för sådana förändringar. Att definiera vilka olagligheter som inte kan komma i fråga lär vara en besvärlig sak. Eftersom det är en politisk fråga av typen ”vi måste göra något”, är det enklaste att tillsätta en utredning.

En helt annan sak. Enkäten av konstnärer på konsten.net har nu publicerat mitt bidrag.

Det här inlägget postades i konstteori, politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

9 svar på 2616: Svåra förbud

 1. CeDe skriver:

  Vilket fantastiskt fint bidrag:

  ”Gamlingen och havet”

 2. Från Graven skriver:

  Det som bekymrar sådana som Gudrun Schyman och ”mohammad” är att sådana förbud skulle kunna bli ”för breda”. Vad det betyder är att även vänsterns egna djupa antisemitism, men framför allt antisemitismen inom de muslimska delarna av Europas befolkning, skulle hamna i strålkastarljuset samt falla under förbudskriterierna.

  Det man vill – såsom Gurdun Schyman och UIf vill – är att kunna förbjuda meningsmotståndare. Efterhand som brunsmetning slutar fungera (fungerar inte om 25% av svenska befolkningen röstar SD) så söker man förbud.

  Det är denna typ av utbredda och ökande antisemitism som man önskar blunda inför: https://www.youtube.com/watch?v=Z4CANqJHc78

  (Ung muslim piskar man av judisk börd med ett bälte i Berlin)

 3. CeDe skriver:

  Muslimer tycks ha stora mindervärdighetskomplex. Kan tydligen inte hävda sig på annat sätt än genom våldshandlingar. Dialog är ju en omöjlighet eftersom religionen håller dem i ett järngrepp med sina rigida påbud.

  Spotta, kasta sten, elda kan snart bli nya sportgrenar.

 4. Från Graven skriver:

  Våld stipuleras av de islamska urkunderna = koran + hadither

  På samma sätt som våld stipuleras t.ex av vänsterns AFA och ”Revolutionära Pride” (som finansieras med svenska skattemedel).

  Våldet är den värdegrund som vänstern och islamister har gemensamt. I Iran gjorde vänstern och islamister gemensam sak mot den USA-understödda shahens diktatoriska våldsvälde. Men när shahen var avsatt gjorde islamisterna processen kort med vänstern som nu fick fylla fängelserna istället och finna sig avrättas.

  Att vänstern aldrig lär sig.

 5. Ulf skriver:

  NMR:s aktiviteter under Almedalsveckan när bland annat en ung kvinna attackerades för ”brottet” att stödja Israel skedde under maximal mediabevakning och går inte längre att förringa som annars är brukligt.

  För de som följt nazisternas framfart under det senaste decenniet så är polisens passivitet och bortförklaringar inget nytt men nu är situationen annorlunda.
  Offren är inte invandrare utan vita kvinnor som inte kan pekas ut som stenkastande AFAiter.
  Våldet och provokationerna finns alltså nu för första gången dokumenterade av rikstäckande media och då känner sig naturligtvis politikerna tvungna att agera.

  Tyvärr så väljer man fel väg och börjar diskutera lagändringar och inskränkningar i yttrandefriheten. Mer konstruktivt hade varit om politikerna hade riktat sin kritik mot polisens passivitet gentemot våldsam högerextremism.

 6. SSAB skriver:

  En konspiratorikers bild av verkligheten eller den brända jordens taktik

  Som bekant förlorar S makten i höst. Men man lämnar inte makten utan strid. Man retirerar och tillämpar den brända jordens taktik.

  Först förvandlade man arbetarstadsdelarn till no go zoner och försöker sen bränna ner hela landet.
  Ett parti med våldsbejakande rötter försöker man förbjuda.

  Vi ser dom sista skälvande tecknen från ett parti som byggde upp landet under 1900-talet men som inte förstår att det blivit överflödigt under 2000-talet. Men man ger sig inte utan strid.

 7. CeDe skriver:

  En liten fundering i hettan. MP skyller nu värmen och bränderna på mänsklig klimatpåverkan.
  Varför brinner det då inte i våra nordiska grannländer?

 8. CeDe skriver:

  Visst brinner det i våra grannländer också, där var jag helt ute. Sorry!

 9. SSAB skriver:

  Det gick inte så bra för det franska socialistpartiet i senaste parlamentsvalet.

  Valår Antal röster i första valomgången Procent av rösterna i första valomgången Antal platser i nationalförsamlingen

  2012 7 618 326 29,3 % 280
  2017 1 665 667 7,5 % 31

  Är det möjligt att även S i Sverige kommer att implodera lika snabbt, typ få 12% 2018 eller kommer det att ske först i valet 2022?

  Dom nordiska socialdemokratiska partierna har visat sig starkare än sina motsvarigheter nere på kontinenten. Så det kanske finns en fördröjningseffekt som gör 2022 sannolikare än 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.