2611: Positionering, ringare och gungor

Almedalen är särskilt intressant i år eftersom man med spänning kan följa hur partierna skall gruppera sig. Några deklarationer i klarspråk blir det naturligtvis inte eftersom det gäller att vänta ut de andra och se vilka erbjudanden som verkar bäst. Det blir därför utrymme för spekulationer som kan ge åtskilliga spaltmetrar. NMR är förstås en av de uppmärksammade attraktionerna. Skall det bli något bråk? Hittills har det inte blivit något anmärkningsvärt. Att de försökte störa Annie Lööfs tal idag blev enbart till hennes fördel.

En oväntad händelse har fått genomslag i nyhetsflödet (Aftonbladet). Den är sedelärande. Har man inga resurser kan man ändå nå kokpunkten genom att någon blir provocerad. Thomas Gür presenterade 9,5 teser om integration på kyrkbacken i Visby. Och domprosten lät klockorna ljuda då han anade ”fara å färde”. Ring, o klocka ring, i tid och i otid, kan man tillägga. Men politik får också lov att vara kul. Det gjorde åtminstone några på smittande gott humör. För att citera Carolina Söderholm i hennes recension av Superflex i den nyöppnade konsthallen Copenhagen Contemporary (SDS). Söderholm som brukar vara entusiastisk inför det mesta kan dock inte hålla tillbaka en liten besvikelse inför ytligheten. Superflex bidrag består i ett stort antal gungor som fyller hallen. Det är samma utställning som tidigare har genomförts i Tates turbinhall. Guardians recensent var inte överväldigad. Det får nog sägas att Superflex gungor är ett mindre lyckat i den mycket framgångsrika danska gruppens verksamhet. Dels har den här typen av relationell estetik (lite lek som för oss närmare varandra) sett sina bästa dagar och dels ligger det alltför nära Carsten Höllers rutschkanor som gjordes för några år sedan (och som var en succé).

Tyvärr inga direkt sensationella nyheter i konstvärlden. Dock en intressant rengöring av en Manetmålning. Manet använde gärna svart färg men långt ifrån alltid. De svarta strecken i den avbildade damens klänning visade sig vara blå. Målningen visade sig för övrigt vara justerad av någon för att tydligen göra den mera attraktiv för marknaden (Art Newspaper).

Det här inlägget postades i Konstkritik, om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på 2611: Positionering, ringare och gungor

 1. SSAB skriver:

  Chockbesked för Konstfack: ÖNH underkänner normkritisk professorstillsättning

  http://academicrightswatch.se/?p=3336

 2. Egon skriver:

  #Metoo har dött sotdöden.
  Bara Massi-Fritz kämpar på för andras pengar.
  Pendeln har svängt.
  Det blir inte bättre om enbart kvinnor får bestämma.
  Vi som varit med ett tag vet att ett bra samarbete lönar sig bäst i längden.
  Män och kvinnor är olika.
  Tillsammans blir vi starka.
  Utnyttja det istället för att polarisera är mitt recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.