2590: Alla dessa nya ord

För några dagar sedan träffade jag Ann Heberlein. Detta stillsamma väsen, som mången ser som kontrovrsiellt, hade vänligheten att skänka mig ett exemplar av sin senaste utgivning, Den banala godheten. Jag har ännu inte hunnit att läsa ut den men det slog mig att jag inte riktigt har uppmärksammat begreppet ”Storbråk” som Heberlein diskuterar. Storbråk är inte en direkt beskrivning av ett större bråk. Det som särskilt präglar rubriceringen ”storbråk” är knapphändigheten på information, vem som idkar storbråket och varför. Det är liksom något som inte kan sägas annat än i alternativa medier. Idag var det t ex storbråk i Malmö (Aftonbladet).

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

42 svar på 2590: Alla dessa nya ord

 1. Från Graven skriver:

  Kontroversiell är det inte svårt att vara i Sverige. Det räcker med att bli könsstympad som femåring, problematisera värdegrunden som påbjuder sådant, samt för detta bli mordhotad av islamister, så blir man ”kontroversiell” i Sverige.

  https://www.svt.se/agenda/muslimen-blev-ateist-och-politiskt-aktiv/
  Muslimen dom blev ateist och politiskt aktiv
  Vem är den kontroversiella islamkritikern Ayaan Hirsi Ali?

 2. Från Graven skriver:

  Det är ”kontroversiellt” att kritisera könsstympning och dödsstraff för att lämna Public Services gullegris islam.

 3. Jor-El skriver:

  Storbråk har vi säkert haft i Sverige även förr i tiden:

  https://www.youtube.com/watch?v=nxQlnCCNK6I

  Och vi har ju den kulturella kvarlevan ’fotbollshuliganism’, som i och för sig kan resultera i storbråk.
  Men det benämns inte på samma dimhöljda sätt och kontrahenterna redovisas öppet – fotbollsfans från AIK och Djurgården drabbade samman…

  Nej, dagens ’storbråk’ är ett pressetiskt kodord för etniskt baserad klanstrid.
  Och här är det inte acceptabelt att skriva om var konfliktlinjerna går.

 4. Från Graven skriver:

  Kom igen nu, gott folk, hjälp Ledarsidorna!

  https://ledarsidorna.se/2018/02/dagens-nyheter-huvudproducent-av-falska-nyheter-om-talmannen/

  Bli månadsgivare, prenumeranter.

 5. Ulf skriver:

  Så det finns alltså en konspiration bakom användandet av termen ”storbråk”. Någon eller några har alltså beslutat att använda termen för att vilseleda det svenska folket.

  Vem eller vilka står då bakom denna konspiration, vilka krafter är det som tjänar på att vilseleda allmänheten och vad är syftet?

  Ann Heberlein verkar inte ha något riktigt svar på dessa frågor och anledningen är naturligtvis att hela idén om någon slag konspiration bakom medias rapportering om invandringen bara är stollerier som extremister av Ann Heberleins typ använder för att svärta ned de som inte delar hennes fantasier om Sverige.

 6. Jor-El skriver:

  Medlemmar av Värdegrunden™ behöver inga fasta direktiv, det är ett självreglerande koncept. Att ange kontrahenterna i ett ’storbråk’ sänder ’fel signaler’ och kan leda till oönskade effekter. Det vet redan alla inblandade – behöver du fråga är du inte med.
  Även vid signalement av efterlysta gärningsmän bör informationen hållas knapphändig. Man, 25-40 år, 175-180 cm, mörka kläder. Värdegrunden 101.

 7. Jor-El skriver:

  Det vore intressant att höra samtalet mellan Ann Heberlein och Lars Vilks 2018.
  Hon är på sätt och vis sinnebilden för den politiska och kulturella omsvängningen i Sverige på många håll som gått från ideologisk skönsång till verklighetsbaserad nödvändighet på bara några år.
  Så sent som 2014 gick hon med i Feministiskt Initiativ!
  Nu ett ’kallhamrat högerspöke’ i Moderaterna.

  Och vad gäller inställningen till Lars Vilks så antar jag att det även där har gjorts några rejäla ångbåtsgirar.

  2010: ”Hans lilla hundteckning är tröttsam och oaptitlig”, ”Vilks rondellhund är inte dålig konst, men den är ett uttryck för dålig moral.”

  https://www.expressen.se/kultur/vad-vill-vilks/

  Så sent som 2015: ”Lars Vilks är inte en mysig konstnär. Han umgås i fascistiska kretsar och hetsar mot muslimer. Det har jag liten tolerans mot.”

  https://www.svt.se/opinion/article2684264.svt

  Jag antar att det harklades lite klädsamt om dessa gamla ståndpunkter kom på tal…

 8. Lars Vilks skriver:

  Skällans ljud klingar väl lite annorlunda nu.Skulle jag tro. Saken fördes inte på tal. Borde hon? Kanske.

 9. Lars Vilks skriver:

  Som det redan har sagts. Det är ingen konspiration utan blott en allmän uppfattning och värdering som delas av alla rättänkande. Att kalla Heberlein för extremist är väl att ta i lite för mycket. Hennes bok innehåller inga större överraskningar.

 10. sl skriver:

  Anledningen till att Ulf inte hittar några svar på Ulfs frågor, är att Ulfs frågor är fel ställda. Det är inte konstigt om hon inte svarar. Heberlein är bibelvetare, nyss bliven moderat och mobbad skribent, samt våldtagen. Hennes bok har fått negativt mottagande, det säger ingenting om den, utan motsvarar endast förväntningarna på kulturredaktionerna.

  Frågan är om det finns något mer dysfunktionellt än tjänstemannavänster? De tror de är solidariska, men bara lyfter över bördorna på låginkomsttagare. De tror de är ”progressiva”, men hindrar framsteg och vurmar för ineffektivitet från förr. De tar islams parti mot sin egen fras-rationalism. De jämställer sina fäder religion med arabernas erövringsmetod, fullständigt distanslöst.

  En kort läsning av ”Emmanuel Goldsteins testamente” före öppnandet av dagens tidning är en god idé. För att minnas vad frasradikalismen egentligen är. Orwell lilla bok har svar på mycket, och är helt oangripen av tidens tand.

 11. SSAB skriver:

  Jag läser i DN idag att Ulf Kristersson (M) är bekymrad över utvecklingen i Sverige – framför allt vad gäller tilliten.

  Partiledaren menar att det finns risk att medborgargarden blir en del av samhället.

  – Men vi är inte där än, säger Kristersson i intervju med Financial Times.

  Metoo visade vad en mobb är kapabel till. Finns det inte även en risk för pogromer? Pendeln har som bekant svängt kraftigt från vänster till höger. Nykter analys har aldrig varit populärt utan känslor och moral styr världen.

 12. SSAB skriver:

  Ser vi lite historiskt på fenomenet pogrom så finns historiskt en tradition i det kristna Europa. Ghetton har vi nu som då. Vi utvisar nu som då. Vi diskriminerar nu som då.
  Tanken svindlar men kan även förintelsen återuppstå i vårt Europa?

  Femstjärnorna och Lega i Italien vill enligt SvD beslutat att sparka ut 500 000 migranter som fått avslag på sina asylansökningar.

 13. sl skriver:

  Det har öppnats alla möjliga dörrar med den bidragsfinansierade massinvandringen. Dagens moderatledare erkänner ändå ett ansvar, en rejäl pudel tarvas, just moderatväljarna går nog inte att lura på vad som helst, det har inte bara fem minuters närminne. Den pudeln kommer att tolkas som närmande till sd. Så listigt har Reinfeldt spelat med miljöpartiet, att oavsett vad alliansen gör så blir det fel.

  Valet blir spännande. Hur många procent får de onämnbara, och ska klimathysterikorna trilla ur? Det görs försök att få muslimska partier godkända, det kommer att gå som med minaretutropen, den försvarslösa kristenheten kommer att gå med på vad som helst, genom att ”inkludera” de exkluderande. Fortsättning följer.

 14. Ulf skriver:

  Det är lite svårt att se hur en ny Förintelse skull kunna sättas igång i Europa. I fyrtiotalets Europa var överbefolkning ett faktum och rädsla för att Tyskland inte skulle kunna härbärgera en stadigt växande befolkning akut. . Ny mark för tyskarna skulle erövras i öst och de befintliga folkslagen som bebodde dessa områden skulle fördrivas.

  I dag är situationen radikalt annorlunda. Tyskland står inför en demografisk kris och utan massimport av arbetskraft så kan inte den tyska ekonomin fungera effektivt.
  I Europa så står vi inför en demografisk förändring som nog ännu inte riktigt uppfattats av varken politiker eller allmänheten. Européerna kommer inte att räcka till i framtiden och det enda alternativet är massimport av människor från Afrika och MENA.

  Kanske kastar Italien ut en halv miljon immigranter i år men det föds inte fler italienare för det och för att kompensera de låga födelsetalen så får Italien så småningom ändå importera några miljoner afrikaner.

 15. minnesdagen skriver:

  Ghetton har vi nu som då. Vi utvisar nu som då. Ja, det är är ju så smått en förintelse S + MP ägnar sig åt.

 16. SSAB skriver:

  Ja, och det är vi som måste ro fan i land.

 17. CeDe skriver:

  Och betala notan!

 18. sl skriver:

  Judehatet är numera muslimskt och importerat. Det är inte så troligt att staten kommer att börja utrota judar och inte heller muslimer. Däremot kan vi få privat muslimsk terrorism i landet, och inhemska skyddskårer. Vi misslyckas med att exportera mördare och terrorister.

  Hur det ska gå med demografin och produktiviteten är en öppen fråga. Hela samhällssektorer kommer att tömmas på arbetskraft vid digitalisering, det är fullt möjligt att vi importerar utgifter som aldrig kommer att arbeta. Dessutom verkar resonemangen om demografi bära på en orimlighet; ska befolkning alltid öka? Det kommer att till slut att få ett naturligt stopp.

  Man kan minska problemen genom att sluta ta skattepengar och importera ej efterfrågad arbetskraft. Om folk ska migrera, ska de göra det utan stimulans med andras pengar.

 19. Per skriver:

  Ulf
  Miljöpolitik är nog inte din starka sida.
  Jorden är överbefolkad!
  Europas kärnbefolkning är ett internationellt fördöme. 1-2 barn per kvinna. Afrika/Mena borde införa en 1-barnspoltik, som Kina har haft. Ekonormierna worldwide bör ställas om för minskande/åldrande befolkningar.
  Detta har inte Miljöpartiet insett (vill inte inse; kulturrelativismen är överordnad miljöns krav för dem) och deras miljöpolitik är därmed inte trovärdig.

 20. Från Graven skriver:

  Kommer ihåg när etanol var miljöpartiets våta dröm. I en radiodebatt försökte en akademiker förklara de enorma förlusterna av regnskogsskövling till förmån för subventionerade sockerrörsodlingar vars miljövinster ändå blev marginella på grund av att produktions- och transportmedlens fossila bränsleberoende. Maria Wetterstrands svar blev en ögonöppnare: total oförmåga att ta till sig vetenskapliga fakta så tolkade hon inlägget som politiskt och försvarade etanolen med floskler.

  Idag är etanol som motorbränsle en förbrukad fix idé med erkända problem. Etanolen sönderfaller till ättiksyra i tankarna under bensinstationerna och korroderar sönder förbränningsmotorerna i bilparken. Den begagnade etanolbilsmarknaden är iskall.

 21. Ulf skriver:

  Europas födelsetal är alldeles för låga och resultatet är att gruppen infödda européer ganska snart kommer att börja minska. 1 till 2 barn per kvinna är helt enkelt inte tillräckligt för att undvika en sådan utveckling.

  Vad Miljöpartiet ser som viktiga skäl för att ha en stor invandring vet jag inget om eftersom jag inte är miljöpartist. Däremot så vet jag att nationalekonomer och företrädare för det svenska näringslivet anser att en stor invandring gynnar den svenska ekonomin och därmed även det svenska folket.

  Den kinesiska ettbarnspolitiken är en katastrof som hotar att inte bara lede till att landet hamnar i en mycket allvarlig ekonomisk recession men också kan leda till en politisk urladdning och definitivt till social misär.
  Varför skulle något land ta över den idiotpolitiken!

 22. Per skriver:

  Ulf
  Du fattar ändå inte. Jordens resurser räcker inte till för din befolkningspolitik.
  Det självklara är tydligen för stort för att ditt intellekt att greppa.
  Min poäng med att ta upp Miljöpartiet är inte att de är för stor invandring, utan att de INTE INSER/VILL INTE INSE ATT BEFOLKNINGSÖKNINGEN/-EXPLOSIONEN ÄR DET STÖRSTA MILJÖHOTET! Du förstår inte vad jag pratar om.

 23. Från Graven skriver:

  Ulf skriver (2018 30 maj kl. 19:06):
  Däremot så vet jag att nationalekonomer och företrädare för det svenska näringslivet anser att en stor invandring gynnar den svenska ekonomin och därmed även det svenska folket.

  😆 😆 😆

 24. sl skriver:

  Frågan om befolkning/överbefolkning har nog flera infallsvinklar, den kinesiska är intressant. Tänk om det vore som Ulf sa, att svenska politiker har helt rätt i att skattefinansiera lågprisarbetarimport, och de kinesiska helt rätt tvingar fram befolkningsbegränsning, därför att Kina verkligen är överbefolkat. Det skulle med Ulfs tolkningar betyda att politiker vet bättre än folk överallt, och låt oss för en sekund anta det. Då har Kina kommit till en punkt vi inte nått ännu, men som kan antas existera. Permanent evig befolkningstillväxt på en begränsad areal måste ha en slutpunkt. Politikerna skulle veta bättre än vi undersåtar både hemma och borta.

  I detta teoretiska resonemang bortser vi från att invandrarna inte jobbar som hans tes kräver, utan lever på bidrag som gör hål i statens och kommunernas kassor så fort man inte kan rulla kostnaden framför sig, den svenska favoritmetoden för undvikande av konflikt.

  Det finns en mycket sannolikare förklaring, nämligen att politiker är karriärister, sitter fast i sitt eget tänk, spenderar andras pengar och undviker karriärshämmande konflikter. Den svenska godhetspolitiken ser bra ut uppifrån elfenbenstornets pansarglasfönster, den spenderar andras pengar, låter andra trivas i moskéns skugga och man slipper göra jobbiga saker som att internera knivbeväpnade illegala inhabitanter. Dagens kinesiska ledare tänker ännu efter agrarekonomins förutsättningar , de är rädda för hungersnöd, trots att de kan sälja dyra produkter och köpa billig mat för pengarna. Vi ska minnas att när Europa var överbefolkat och militärteknologiskt överlägset, spillde européerna ut över globen som en skjutglad vårflod, kanske inser Kinas diktator att det är ett kinesiskt alternativ med avsevärda förhinder, bättre att stämma i bäcken än i ån?

  Överbefolkning är en fråga om relation mellan produktiv förmåga och antal människor. Sverige är inte överbefolkat mätt i munnar per kvadratmil, men kanske tycker Kinas diktator att Kina är det? Den svenska politiska överklassens importpolitik kritiseras därför att den finansieras av undersåtarna, de importerade arbetar inte utan får bidrag och trycker ut svenskar ur bostäder, och importen från kulturellt och moraliskt lågtstående våldskulturer skadar Sverige, som faktiskt inte ens vet hur man försvara sig längre. Bortförklaringar, skönmålningar och mobbning av visselblåsare har varit frälsets metod. Den politiska överklassen både i Sverige och Kina har slagit till reträtt rent verbalt, men vill inte överge sina projekt och tolkningsföreträden.

  Frågan är om vi ens kan rösta bort vårt politiska frälse. Frälset har tagit våra rättigheter och gett dem till Bryssel, det finns ett finmaskigt nät av överenskommelser och konventioner som kommer att försöka hindra förändringar, den sk ”deep state”. Full av miljöpartister, genusvetare, civilekonomer, personaldirektörer, pedagoger och datakonsulter med egna agendor, och budgetar för egenreklam. Betalda av oss.

 25. Jor-El skriver:

  Det mångkulturella pensionsräddarsystemet i Sverige har visat sig alltför tydligt för alltför många istället bestå av etablerandet av en etnisk, kulturell och utbildningsmässig underklass med alla dom ’socioekonomiska faktorer’ ombord som brukar ligga till grund för utanförskap, kriminalitet och misär.
  Den sittande maktens hovnigdamer i form av forskare, journalister och opinionsbildare har inga fler kaniner att dra ur hatten.
  Ulfs, Svenskt Näringslivs och Fredrik Reinfeldts trolleritrick funkar inte längre, illusionen håller på att gå upp i rök.

 26. CeDe skriver:

  Så fick vi klarvakna äntligen bekräftat det sign Ulf med många oavbrutet förnekat.
  Det förändrar inte verkligheten men känns ändå lite bekvämare.

 27. Per skriver:

  Troligtvis är eso:s beräkningar för snäva ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.
  Många kostnadsslag finns sannolikt inte med i deras kalkyl. En del samhällskostnader är inte ens kvantifierbara i kronor. Grov gissning: dubbla beloppet.

 28. CeDe skriver:

  Mycket sannolikt, Per!

 29. Ulf skriver:

  Joakim Ruist kom fram till att flyktinginvandringen var en minuspost för den offentliga sektorn redan 2015.
  Den rapporten fick uppenbarligen inget större genomslag, vi får väl se hur den nya bemöts. När ”Svenskt Näringsliv” konstaterade att invandring är ett måste för att hålla den svenska ekonomin i gång så var alltså Ruists resultat kända.
  Vi får väl se om ”Svenskt Näringsliv” ändrar åsikt efter den rapport Ruist presenterade i dag.

 30. Ulf skriver:

  Jag undrar Per vilka forskare som anser att jorden just nu är överbefolkad. Professor Hans Rosling ansåg inte det, vore intressant med några referenser.

 31. Per skriver:

  Ulf
  Ekosystemen är i obalans. Det blir ju inte bättre av att Afrikas befolkning dubblas på 50 år framåt. Massinvandringen till Europa döljer dysfunktionen i deras ekonomi; bidrar till att befolkningsexplosionen fortsätter/kan fortsätta. Miljöpartiet bidrar till miljöförstöringen/ekokolappsen genom främjandet av massinvandringen därifrån.

 32. Ulf skriver:

  Jag förstår vad du menar Per. Men jag är bara lite nyfiken på vilka forskare eller ekonomer som har fört fram de teorier som du beskriver.

  Sedan undrar jag vem som skall sköta grovjobben i Europa när de låga födelsetalen verkligen får effekt och den del av kontinentens befolkning som är i arbetsför ålder drastiskt minskar?

 33. Från Graven skriver:

  Ulf skriver (2018 31 maj kl. 18:38):
  Jag undrar Per vilka forskare som anser att jorden just nu är överbefolkad. Professor Hans Rosling ansåg inte det, vore intressant med några referenser.

  Nu åberopar du Hans Rosling, som givit SD’s Jimmie Åkesson rätt i sak.

  https://www.youtube.com/watch?v=DF_VxARR-5A

 34. Från Graven skriver:

  Hans Rosling säger ju att vi inte skall ta hit dom!

  😆 😆 😆

  Hur skall du ta dig runt det här, Ulf!

 35. Per skriver:

  Ulf
  Hans Rosling var väl inte ekolog/naturvetare?
  Grovjobben osv. Det är ju det jag skrev tidigare. Vi måste styra om våra ekonomier (på olika sätt) för en minskande/åldrande befolkning. Detta är miljöpolitik på riktigt. Teknikutveckling för färre/mindre procentandel arbetsför ålder, inte bara för att minska utsläpp etc.

 36. Jor-El skriver:

  Våra tappra kamrater på IntegrationsMinisteriet rapporterar till Politbyrån att dom statliga integrations-kolschoserna visar på lysande resultat.
  Femårsplanerna klaras nu av på fyra år!

  https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/omdebatterat-kamelcenter-i-konkurs/repreC!Bi84MEGKIwDrBHQbNZdB9Q/

 37. CeDe skriver:

  Oberoende SVT blottlägger sig totalt i sin intervju av forskaren Joakim Ruist.

 38. DanTor skriver:

  -”sköta grovjobb” och Ulf, 20.59.

  Vem behöver någon som sköter visst jobb-åten eller föralldel, ens, arbete över-huvudtaget.
  Dessa med sådan ”sköta”-fundering får överväga eller stilla been-bön och i den ingår mumlandet vem står på tur för att, ätas.

 39. Ulf skriver:

  I youtube klippet du länkar till ”Från Graven” så diskuteras varken demografin i Europa eller Afrika vilket är det som diskuteras här.
  Innantillläsning är verkligen inte din grej ”Från Graven”!

 40. Från Graven skriver:

  Sen när avgör du vad som debatteras? Marxist.

 41. Från Graven skriver:

  Vänsterns vanliga försök till tankeförbud!
  😆 😆 😆

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.