2580: Den svenska religonen

I Aftonbladet beskriver Peter Kadhammer Värdegrunden som en religion. Det ligger mycket i det även om man inte kan säga att det är en ny religion. Den har härjat ett gott stycke tid. Var och en kan lätt ta reda på vad som anses vara rätt och fel genom att ställa frågan: Vad säger Värdegrunden? Det är lätt att räkna ut svaret. Hur är det t ex med böneutropet? Jo, det ingår att vara entusiastisk för sådana. Inte för något sakskäl utan för att det ingår. Visserligen talar Kadhammer om att Värdegrunden har förändrats. Den har det men ramarna ligger ändå tämligen fast. Tidigare kunde man lätt indela medborgarna i de troende och de otrogna. Nu har vi fått den besvärliga gruppen med misstrogna och det är dem som politikerna försöker fånga in med retoriska vändningar, flytande löften som dock alltid utgår ifrån värdegrunden. Invandringspolitiken har ju förändrats men det beror på att den svenska ekonomin och dess infrastruktur inte klarar av att möta politikernas överväldigande intresse för nyanlända.

Det kan verka som om väljarna går till val med möjligheten att välja en ny värdegrund men det blir nog samma. Fast med nödvändig pragmatiska tillämpningar.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

18 svar på 2580: Den svenska religonen

 1. Jor-El skriver:

  Värdegrunden kämpar på i ullstrumporna mot den ständigt förändrade verkligheten. Grundtesen är dock att vi alltid varit i krig med Oceanien.
  I dagarna dyker gerillaförbandet ”Svenska FN-förbundet” upp i sin kamoflage-mundering med en ’rapport’ i handenj och ropar att vargen kommer, igen!

  SvD hugger på kroken och upplåter sin megafon:

  https://www.svd.se/fn-varnas-for-okad-svensk-rasism

  FN-förbundet har dock inget med Förenta Nationerna att göra. Det är en förening som vilken som helst, vars enda koppling till FN är det förväxlingsbara namnet och att de gett sig själva påhittade titlar som generalsekreterare och ambassadör.
  Föreningen består av politiska aktivister. En lobbyorganisation helt enkelt, under falsk flagg.

  Fnordspotting reder ut begreppen:

  https://fnordspotting.blogspot.se/2014/06/fn-rasismen-och-rapporten.html?m=0

 2. Ulf skriver:

  Att Sverige inte klarar av att varje år ta emot så stora mängder asylsökande som 2015 är väl inte särskilt kontroversiellt.
  Men på vilket sätt påverkar invandringen den svenska ekonomin negativt? Tvärtom så är ju nationalekonomer rörande överens om att den svenska ekonomin tvärtom är beroende av invandrare.

  När det gäller böneutrop så har den judiska församlingen i Stockholm ställt sig positiva till sådana eftersom församlingen anser att ett nej till böneutrop skulle försvåra integrationen av muslimer.
  Någon brist på sakskäl för att stödja böneutrop verkar alltså inte finnas.

 3. sl skriver:

  Den svenska religionen är evangelisk kristendom som pressats genom ett ytterst finmaskigt socialdemokratiskt filter, så att bara en sås återstår. Såsen har ställts på spisen, upphettats till kokpunkten med 70% skatt och barnens rättigheter att bestämma, varpå man drygat ut anrättningen med spån från IKEA-möbler. Efter avkylning har röran filtrerats genom en tygklut från HM och skilts från överflödigt vatten, så att massan blivit duglig pajbotten. Detta är värdegrunden. Sen är det bara frågan vad man ska lägga på pajbotten. Där kommer Aftonbladets Recept in.

 4. CeDe skriver:

  Tummen mitt i – Marjasin ligger i lä!

 5. minnesdagen skriver:

  Om det nu är som Ulf påstår, att hans församling stöder islamiska böneutrop, så undrar jag om detta skall ske intill deras egna församling eller långt borta någon annanstans.

  Så här står det på svt.se om första böneutropet i sverige 2013:
  ”Klockan 12.55 ljöd böneutropet från minareten, och tre minuter senare avslutades det. En gång varje fredag strax före klockan 13 kommer fredagsbönen att ljuda i tre till fem minuter över ett industriområde i Fittja. Ismail Okur, ordförande för Islamiska kulturföreningen i Botkyrka säger så här, om varför det är viktigt med böneutropet. – En moské ska ha böneutrop. Om våra barn bodde i ett muslimskt land så skulle de höra böneutrop fem gånger om dagen. Men nu kan de i alla fall höra det en gång i veckan.”
  3-5 minuter 5 gånger om dagen = 15-25 minuter varje dag. Är det på svenska eller arabiska ?

 6. Från Graven skriver:

  Någon brist på sakskäl för att stödja böneutrop verkar alltså inte finnas.

  Förutom religionsfriheten då, naturligtvis.

  Mer specifikt den negativa delen av religionsfriheten – det vill säga rätten till frihet från religion, vilket enligt svensk rättspraxis – för inte så länge sedan – hade företräde när den positiva rätten ställdes mot den negativa.

  Kortfattat: rätten att slippa religion som via högtalare förkunnas över land och samhälle skall ha företräde över ambitionen att förkunna religiösa budskap till de som inte vill höra dem.

 7. SSAB skriver:

  Hakelius i Expressen idag

  Jag är ingen stor anhängare av böneutrop i svensk offentlighet. Jag tycker om när platser har sin egen karaktär. Jag tycker om – skjut mig då, alla postkolonialister – det exotiska. Och om ljudbilden är densamma i Örebro och Marrakesh blir både Örebro och Marrakesh mindre exotiska. Då tar världen ännu ett steg närmare flygplatserna, med sina ”mutlireligiösa rum”. Så, egentligen, var sak på sin plats: skridskorna i isskåpet och Jesus på korset. Klockringning i Örebro och böneutrop i Marrakesh.

  Jag är ingen postkolonialist utan bara en vit medelålders heterosexuell svensk man och är lite tveksam till Hakelius inskränkta världsåskådning. Ska fransk ost bara få ätas i Frankrike, amerikansk populärkultur avnjutas bara i det exotiska USA?
  .

 8. Från Graven skriver:

  Hakelius utgår från en lätt punkterad ståndpunkt.

  Synd att vår intellektuella elit är så dåligt påläst på fri- och rättigheter.

 9. Per skriver:

  Alla går som katten kring den heta gröten – grundfrågan är ju om vi ska göra motstånd mot en islamisering av Sverige eller låta den fortgå i oförminskad takt.

 10. Från Graven skriver:

  De flesta vågar inte, och de som vågar förstår inte riktigt vilka principer som måste åberopas.

 11. CeDe skriver:

  Försök att få bygga en kyrka i ett muslimskt land. Då inser man problematiken.

 12. Från Graven skriver:

  Försök lämna islam i en islamsk stat. Då inser man problematiken.

 13. CeDe skriver:

  Så fort de etablerat sig i Sverige är problemen som bortblåsta.

 14. CeDe skriver:

  Islam är totalt sanslöst sinnessjukt!

 15. Per skriver:

  Sverige är en demokratisk sekulär stat.
  Ett växande islam är ett hot mot båda dessa egenskaper.
  Slutsats: stoppa islams tillväxt!

 16. CeDe skriver:

  Främmande växter och djurarter är man väldigt noga med att inte föra in i landet då de kan rubba den inhemska floran och faunan.
  Vill verkligen islam Sverige väl. Jag undrar?

 17. SSAB skriver:

  Wikipedia har en bra översiktsartikel om kristendomen i Mellanöstern

  https://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_in_the_Middle_East

 18. Ludvig K skriver:

  Lars,

  om du har tid över, försök att läsa Lena Anderssons nya roman ”Sveas son”. Där finns många exempel på den svenska folkreligionen, för lång tid framöver sammantvinnad med ideologi, solidaritet och rationalism.

  Givetvis njuggt behandlad på kultursidorna… men en sann fullträff, om jag får säga mitt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.