2569: Eldorado för kulturskribenter

Akademikrisen torde vara den perfekta medienyheten. Artikelproduktionen har pågått under åtskilliga veckor. Den stora fördelen ur mediesynpunkt är att informationen är bristfällig. Då och då dyker det upp nya fragment som ger upphov till vidare spekulationer. Som brukligt är väljer de flesta den enkla lösningen vilken innebär att man delar upp problematiken i gott och ont. Sara Danius blir då den store vinnaren men det kan man också säga om alla som har stigit ner från sina stolar. De kvarvarande sitter opinionsmässigt illa till. Det beror i alla fall delvis på att man hanterat situationen synnerligen odiplomatiskt.
En och annan skribent manar dock till återhållsamhet, t ex Göran Sommardal (Aftonbladet). Samtidigt uttalar sig Sture Allén och säger att Sara Danius inte blev utröstad utan tog det beslutet själv (Expressen). Det är inte lätt att nysta i denna härva.

Filip och Fredrik har lyckats med att kombinera den blå jättepenisen med akademien genom att åka runt med den till några väl valda platser (Expressen). Också till Engdahls lägenhet. De båda herrarna talar om att det är viktigt att vara frisinnad i sådana här saker. Man kan dock undra var man skall vara frisinnad och vilka som är objekt för denna frisinnighet. Det förefaller som om åkturen enbart gick i Stockholms innerstad. Borde man inte dela med sig av frisinnigheten genom en tur i förorterna?

Det här inlägget postades i debatt, politik. Bokmärk permalänken.

20 svar på 2569: Eldorado för kulturskribenter

 1. sl skriver:

  Filip och Fredriks tilltag berörs i AB, dit pekar länken.

  Eftersom vi har ett mångkulturellt samhälle är det ren diskriminering att de inte tog den svåra och ifrågasättande konsten till Alby, Fittja, Tensta och Rinkeby. F & F har lyckats manifestera Utanförskapet med hela den naivitet som kännetecknar män, födda in i en social konstruktion som ger dem ett blott inbillat tolkningsföreträde. Hade det varit Filippa och Fredrika som ”tänkt till” hade de stött de svagaste med det omistliga konstverket omedelbart, och inte kastat pärlor för Horace-svinet. I egenskap av förtryckta invandrare har utanförskapets områden inga svårigheter att ta till sig den upproriska och demokratiska konsten. De kommer att samlas i glädje och fest när postmoderniteten kommer till byn.

  Men se, där finns råd; ställ ut den blå förtryckarsymbolen permanent i Tensta Konsthall. En uppgift för antikulturministern. Högerkrafterna kommer genast att kalla de ministerstyre. Lätt åtgärdat. Ge henne titeln Folkkommissarie för Genusdepartementet. Geniet är definitivt underskattat, har ännu ej visat sin fulla potential och ej heller belönats nog.

 2. sl skriver:

  Kungen åter kung! Sätter ner foten redan innan medelklassmobben samlats på Stortorget. Skola huvuden rulla? Blir det ny pansarbåt snart?

  Notera att postkoloniala brigaden är nöjd med Hans Kungliga Höghets insats. Hur hade det låtit om han gjort något den inte gillar? Bäst är förstås om Danius inte återkommer – är det för mycket begärt?

  Kalle Anka-ministern helt tyst; hon har ju en gratisfråga att driva? Blå Pitt till Tensta. Kanske bäst att fråga Saida till råds före nästa trutöppning?

 3. Inge skriver:

  Kjør en bil med en stor plakat av RH gjennom Mekka, hver dag og hver time.

 4. Från Graven skriver:

  Filip och Fredrik är politiskt korrekta. De söker framstå som ickekonformistiska inom åsiktskorridoren, med goda marginaler till korridorens väggar. Då blir det så här.

 5. CeDe skriver:

  Två trista jönsar!!

 6. sl skriver:

  Det är inte lätt att vara rolig, att vara rolig och pk samtidigt är snudd på omöjligt. Är de roliga? Aldrig sett någonting av dem som gjorde något intryck.

 7. Från Graven skriver:

  Filip och Fredrik?

  Nej, jag har aldrig sett dem vara roliga. Hurtfriska med försök till dialog i klämkäckt högt tempo – men aldrig roliga.

 8. Per skriver:

  Pk är falsk matematik.
  Bra humor har ju någonstans med äkthet och verklighetsgrundat att göra.
  En omöjlig ekvation att få gå ihop.
  Sedan kan det ju också vara så att det är från början humorbefriade personer som dras till Pk. Det blir något slags växelverkan här.

 9. Bo Adolfsson skriver:

  Åh! Vad jag saknar Hasse och Tage!

 10. Ludvig K skriver:

  Filip och Fredrik har gjort mycket kul. Finns ingen anledning att sticka under stol med det.

  Dock tydligt att de har lite svårt att navigera när vindarna vänder. De (särskilt Filip) har ju alltid varit öppna med sin brist på politisk analys, så det blir bara hattigt att se dem försöka hantera det nu. Fredrik W var ju t ex en av många som röstade på mp, men jag tvivlar på att han gör det i höst.

 11. Ludvig K skriver:

  Svenska komediscenen är ju rätt skadeskjuten våren 2018, får man säga. Aron Flam har helt slutat göra stand-up och driver nu en bra podd om kultur och samhälle, som är allvarligare än det mesta.
  Soran Ismail och några till är ute i kylan efter #metoo.
  Özz Nujen valsar runt och gluttar på någon sorts tyckonomroll i Expressen, men har tappat trovärdighet efter att ha visat sig betalat Åhlénsterroristen lön utan att rapportera det.
  Henrik Schyfferts gospel har krafigt sjunkit i relevans i takt med att fler har synat migrationspolitiken i sömmarna. Liksom även Jonas Gardell, som pompöst har meddelat sitt avträde ur sociala medier (Twitter), med en tveksam analys om ”att det inte går att vara kvar där längre”.
  Kristoffer Appelqvist drog sitt kanske sämsta skämt någonsin om K. Janouch, och har nu fått backa från det.
  Samtidigt har de fått hård konkurrens av den avhoppade public service-journalisten Jens Ganman, som lyckas vara både rolig och samhällskritisk.
  Ett nytt garde av komedianter växer fram. Ska F&F lyckas behålla sin skjuts?

 12. sl skriver:

  När själva verkligheten ter sig som ett skämt behöver ingen anstränga sig.

  I afton medelklassuppror iförd knytblus på Stortorget. Mer ofrivillig komik.

 13. Ludvig K skriver:

  Det ligger onekligen något i det.

  Politikerna är kanske de nya komikerna.

 14. sl skriver:

  Fredrik W har då röstat som högvis av ärthjärnor i kultursektorn som inte förmår lägga ihop ett och ett och fatta vem som ska betala för hysterin. Fattiga som kyrkråttor vill de tvinga sig själva av vägen, uppskrämda av falsk matematik.

  Jordan B Peterson, psykologen som tar sig an vänstern på den nivå där den befinner sig, alltså som psykiskt problem, har ett par YT-program om intelligens. Stratifieringen av datorsamhället utifrån förmåga att ta till sig ny teknik har gjort att man over there mäter IQ med mängder av logiska tester och ser vad den sökande duger till, givet utbud och efterfrågan givetvis. Matematiker och fysiker hamnar överst, då får vilket jobb de vill, sen sjunker IQ och med den tillgängliga jobb och dess ersättning. Understa sjättedelen får inget jobb, de kan inte sköta det enklaste mot betalning. Inom parentes tog vi in en ansenlig samling såna härom året, de sk raketingenjörerna.

  Sen frågar en av studenterna; ”men vilka är dummast?”. ”I know, but I won´t tell you that”. Det kan man förstå. Exempelvis kan man ju tänka sig att det var en dum fråga, som frågeställaren borde ha insett svaret på, och hen därmed hängde ut sig själv. Som dum, alltså. Annars får man en känsla av att svaret finns sexton rader upp.

  Undrar hur det går för knytblusarna på Stortorget.

 15. CeDe skriver:

  Bättre de går hem och knyter sig själva!

 16. Ludvig K skriver:

  Såg bilder från Stortorget. Var tyvärr mycket värre än jag hade föreställt mig.

 17. sl skriver:

  Återgavs som ett par hundra i aftonblaskan, vårt mest lögnaktiga massmedia. Då var det knappast fler. Det får betraktas som förväntat resultat, och ingen större sak. De återstående rider förhoppningsvis ut det, har de hållit så här långt lär de klara resten. De får välja in nya ledamöter utan postmodern belastning. De svåraste är kanske att hitta några?

 18. sl skriver:

  ”Jag röker, akta, ni dööör”. Kristina Lugns aktier är en börsraket.

  Eventuellt är det fyrsiffriga tal på torget. SvT Nyheter tar parti, man kunde tro det gällde sport.

 19. Per skriver:

  Satirtecknare borde ha fullt upp av material att fördjupa sig i nuförtiden.
  Kommer att tänka på Lars Hillersbergs elaka pensel. Han hade ju humor trots att han var vänster. Men framför allt var han en fritänkare. Men idag gäller det ju att rita rätt (inom korridorens kultur- och värderelativistiska värdegrund) annars blir man ju inte publicerad i de stora medierna. Man kan t.o.m. bli fängslad eller mordhotad.

 20. Per skriver:

  Satirtecknaren MÄKI på Ledarsidorna.se håller Hillersbergsklass på sina bilder.
  Se dagens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.