2560: Dynamiska ordspel

Amanda Svensson skriver om det hon kallar för maktspråket (Expressen). Hon är något förfärad över ord som ”flyktingströmmar”, ”volymer” och ”ankarbarn”. Om man tänker sig att Nietzsche och Foucault inte hade helt fel är människan en sådan varelse som eftersträvar makt. Det betyder att den som lägger fram sin sak gör det för att övertyga andra om sin sak. Man kan t ex lätt förstå varför Reinfeldt valde att säga ”Öppna era hjärtan” och inte det mer direkta ”öppna era plånböcker”. Med eufemismer kan man hålla stånd länge genom att ständigt omformulera problem till mera slingrande uttryck. ”Problem” har som bekant sedan länge ersatts med ”utmaning” men det går knappast längre. Alla uttryck har sin tid och när verkligheten tränger på blir det efter hand besvärande med de enkla tricken ”luras utan att ljuga” eller att vädja till känslorna när det inte längre finns argument. Det är väl det senare som Svensson prövar i den här artikeln.

Tänk bara på de svåra orden ”invandrare” eller ”asylsökande”. Det blev ”nyanländ” ett rätt fantastiskt ord som sammanfattar den ansträngda formuleringsviljan. Eller ”ensamkommande”. Mången skulle kunna beskriva sin situation med dessa ord, t ex ”Jag stod nyanländ och ensamkommande utanför Moderna Museet beredd att gå in för att se utställningen. Fast jag kan tyvärr inte få plats i den formuleringen. Jag är aldrig ensamkommande.

Niklas Orrenius skriver (DN) om en rasistisk polischef som hatar muslimer. Minst sagt är jag förvånad över att denne får hållas. Det brukar gå snabbt att tillämpa given värdegrund. Hade polischefen varit en aktiv Sverigedemokrat hade han t ex åkt ur partiet. Inte ens där är det gångbart.

Att det sedan finns ett utbrett muslimhat är ingen nyhet. Islam blev inte populärt i Sverige och tyvärr får man säga att det finns fog för att det är så. Som jag många gånger har påpekat ser man inga större tecken på modernisering eller anpassning till vad som gäller i Sverige. Samtidigt har man officiellt visat en långtgående tolerans i de mest hårresande fall. Jag har i många år sagt att det inte kan bli någon ändring på förtroendet för Islam förrän någon fattar att Islam är en produkt som skall säljas. Men istället för charmoffensiv ser man samma gamla ramsor om respekt, krav, islamofobi. Och lika ständigt dyker det aldrig upp några moderiktiga representanter. Då kan det bara gå utför backe när den illa dolda ideologin visar sitt fula ansikte. Men detta ger naturligtvis inte folk rätt att bedriva rasism enligt ”alla över en kam”. Men, som sagt, myndigheterna brukar prioritera hat- och hetsbrott.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

30 svar på 2560: Dynamiska ordspel

 1. Inge skriver:

  Islam er en måte å tenke på som krever at Lars Vilks må drepes fordi han har tegnet noe. Det bør være lett å avvise islam som en seriøs filosofi på denne bakgrunn. Sverige bør kaste ut alle som velger å være muslimer slik at Lars Vilks kan bevege seg fritt.

 2. CeDe skriver:

  Ja, tro på vad ni vill islamkramare men förvänta er ingen respekt för era fantasier.

 3. SSAB skriver:

  Martin Luther King hade en dröm. Donald Trump minskade arbetslösheten.
  Aldrig har arbetslösheten bland svarta varit så låg.

 4. CeDe skriver:

  Och om ni är så naiva att ni tror att 2000-talet ska styras av medeltida lagar då är ni bortom all räddning.

 5. CeDe skriver:

  Försök att inse att islam är passé. Nutida sekulär ordning är inte felfri men har i alla fall förmåga till förändring.

 6. Ludvig K skriver:

  Kan varmt rekommendera Lena Anderssons sågning av samma bok i DN! Underbar dissertation!

 7. sl skriver:

  Amandas lilla tänk kokar ner till att man inte får nämna elefanten i rummet, hon försöker dölja sitt antagna tolkningsföreträde genom snedkörning i ett nypåhittat desinformationsbegrepp. Begreppets betydelse är att hon bestämmer vad som får diskuteras. Det egentliga maktspråket, det är när de härskande byter ut ordklasser för att slippa besvärande konnotationer, där tex ”nyanlända” är ett utmärkt exempel. Det syftar förstås på att vi alla anlänt någon gång, kanske med storken? I förlängningen är då särk-länningarna (Röde Orm) inget större problem.

  Det föreligger brist på poliser, och på dugliga polischefer. I praktiken är det islam som hatar och föraktar oss, och en svensk polischef har haft möjlighet att utsättas därför många gånger under sitt jobb. Problemet är inte att svenskar hatar islam, utan att det flyttar hit folk som tränats att hata oss sen vaggan. Islam bär hatet.

  Islam är arabisk imperialism från 700-talet, i dess absoluta ideologiska kärna finns ett resonemang om otrogna kättare som vare sig hört eller acceptera profetens ord. Orden är lånade judiska idéer som sammanfogats till en avvikande värdegrund, och de första som mördades när de protesterade var Medinas judar. Att modernisera islam till postkristen praktik är kanske inte så lätt, eftersom man måste operera bort både en hämndlysten gud, föreställningen om heliga ord som inte får ändras och praktiken att tvinga fram konvertering. Svensk politik bör grundas på avprogrammering från våldsläran. Vi måste också inse att från mellanöstern flyr en massa människor undan islam.

  Det finns gott om rabblande araber i vit särk och rolig mössa på youtube, jag har tittat på dem lite på sistone. De hänvisar till Muhammeds 1400 år gamla profetior när de avhandlar dagens problem, som om han vetat om dem i förväg och sen visste hur det skulle gå. De kallar judar ”hundar”, och meddelar att alla ska mördas. Det är inga nyheter, så har islam varit hela tiden, det beror inte på staten Israels framgångsrika självförsvar sen 1948.

 8. sl skriver:

  Låt oss granska Amandas maktspråk;

  1) ”högerideologin sipprar in…”

  SD är ett parti för missnöjda sossar, SD är ett parti som vill skydda svenska låglönetagare från importerad låglönekonkurrens, och dess surt inbetalda skatt mot att försnillas av Margot et al. Invändningarna mot islam-importen är en högerideologi endast utifrån ett vänsterperspektiv där vänstern har rätt att bestämma över allt och alla. I praktiken representerar SD stor andel av svensk arbetarklass, medan svensk vänster är projekt av och för svensk medelklass som vill upp, exakt som kulaksonen Lenin, eller Napoleon i Orwells ”Djurfarmen”.

  2) ”Nyliberal ordlista”

  Observera hur den allt annat än nyliberala invandringskritiska vågen kopplas ihop med nyliberalism, också ett hittepåord med inbillat tolkningsföreträde. Det var inte liberalismens som vann, det var socialismen som stupade när andras pengar tog slut. ”Nyliberalerna” delar invandringspolitik med miljöpatrasket, men i vänsterdemagogens mun är bägge ”höger”.

  3) ”utanför kapitalismens ramar”, ”arbetsköpare”

  Amandas eget jollrande är marxism, hon uppfyller exakt den sverigedemokratiska idén om ”kulturmarxism” i statsapparaten och media. På kultursidan i Expressen, som leker liberal, medan den kolporterar klimatstrunt, genusstrunt, kändisstrunt, bantningskurer, sportstrunt och reklam, och fylld av självgodhet berättar om alla skatter som ska höjas och alla förbud som ska införas. Expressen är lika liberal som Aftonblasket, dess kultursidor kan degraderas utan protester.

 9. sl skriver:

  Den absurda efterkrigspolitiken har många infallsvinklar, hackande på kapitalism under statligt administrerad kapitalkoncentration, extra jämlik talför medelklass som höjer sin egen lön och skatten på arbetare samtidigt under pladder om jämlikhet, stöd till röda massmördare under neutral mantel, men med den här anar man ett förkrigsskådespel, 1945 börjar bli länge sedan.

  Till Sverige har anlänt ett antal efterfrågade arbetskraftsinvandringsvågor; italienska järnhanterare med pizzabakande bröder, finska arbetare över Bottenhavet, välutbildade polska judar efter pogromer. Sen kom en våg chilenska socialister efter misslyckat försök till himmelriket på jorden. Det Socialdemokratiska Partiet, som faktiskt anser sig som förmer än alla andra, trots att de mest haft tur med kapitalismen, försöker alltid skaffa sig väljare bland de nyanlända genom att dela ut de tidigare anländas inbetalda skatt till de nyanlända. Det senaste försöket, det genanta spelet med svenska filialen till Muslimska Brödrakskapet, skulle kunna gå i baklås. Vi ska inte anta att sossarna är så dumma att de låter lura sig av islamister, de tycker bara att islamisternas anspråk och praktik är ett mindre problem än att inte själva sitta i regering, och accepterar islamisternas krav på tolkningsföreträde mot förhoppningar på nya väljare. Där finns många från mellanöstern som flyr undan islamister, bla kurderna. Det borde finnas en hel del att förlora på islamistkopplingen.

  https://ledarsidorna.se/2018/04/relationen-med-ibn-rushd-allt-mer-besvarande-for-regeringen/

 10. sl skriver:

  Amanda Svensson argumenterar förstås mot resandet, inbillningar om koldioxidens negativa inverkan, inbillningar om människans betydelse för koldioxiden, allt kokar ner till att skatter ska upp och konsumtion förbjudas.

  Detta är postkristen neuros. Poängen med den politiska vänsterviljan är att höja sig själv och sänka andra. Miljövänstern är arbetarfientlig, människofientliga översittare fyllda av tro och troll. Ingen vetenskaplig debatt förs, de är inte intresserade av vetenskap, de är fyllda av tro och frälsargärning, och vill tvinga den på andra. Artikeln är strunt, Amandas politiska desinformation är strunt, ingenting hänger ihop, det beror på att hon framställer sig som progressiv, men är reaktionär misantrop. I grunden för vänsterkristna antaganden ligger att jorden är ett paradis utan människan, människan mår bra av att tuktas, förtjänar att tuktas, och hon är rätt man för jobbet.

  Det vore bättre om såna som Amanda intresserade sig för bakgrunden till sin neuros, Kristus på korset, den barmhärtige samariten, tio guds bud, allt hon inte sätter i sitt eget sammanhang. Hon är troende, hon behöver Jesus, klimatet behöver inte henne. Tillsammans med alla sina dvärgar i vänsterpartiet, miljöpartiet, feministiskt initiativ och associerade saknar hon intensivt kärnan i vår kultur, den tro vars balsam gör livet uthärdligare. I saknaden angriper hon istället sina medmänniskor. Vetenskap är för hennes Frankensteins monster. Det är därför den är ”settled”.

  Säkerligen tror Amanda att kristendom är ”höger”. Hennes sorts vänster är reaktionär, i Sverige finns bara vänster, den är inte alls solidarisk, utan mycket, mycket egoistisk. Hon borde gå i kyrkan regelbundet, men undslippa pk-prästens förljugna malande om klimatet. Hon behöver höra att Jesus föddes och dog för vår skull och skuld, och låta det stanna därvid, och sen låta andra leva sina liv. Utan Jesus är hon istället en misantrop.

 11. sl skriver:

  Men skulle kunna tillägga att Svenska Kyrkan är en gammal märr. Hon har använts av varenda kung till att motivera alla krigs kostnader, och sen använts mot människornas rätt att välja, hon har satts i grimma av sossarna och miljöpartiet för att berätta att vi ska betala igen och igen. Och igen. Svenska Kyrkan vänder andra kinden till mot islam, och lyder kristna och ateistiska despoter.

  Men trots det upprörande i den skändligas verksamhet, är hon nödvändig, hon är svaret på vår dödlighet och vår historia, hon är den enda ideologiska kontinuiteten längs vårt dna. Svenska Kyrkan härbärgerar essensen av trons texter, och därmed texten i sig själv, och är musikens rättesnöre. Amanda behöver henne. Desperat. För att slippa sig själv och sin destruktivitet.

 12. sl skriver:

  Anledningen till att den sk ”högern” har humor, medan vänstern är imbecilla torrbollar som kräver att man ska använda deras språk, avsett att dölja problem, är att vänstern vill dölja problem med sin dysfunktionella världsbild, sin absurda teori, sin fega praktik. ”Högern” är de som inte köper det, då är det öppet mål att vara rolig.

  https://www.dn.se/kultur-noje/fredrik-strage-den-nya-extremhogerns-otackaste-sida-den-svarta-humorn/

  Varför är detta ”otäckt”? Det som är otäckt är vänstern maktinnehav parallellt med dess ljugande och psykotiska besvär. ”Högern” är ingen traditionell höger, den har tyvärr avsomnat, och lär bli svår att få liv i. Som tidigare visats finns två helt oförenliga grupper som den styrande vänstern försöker blamera som ”höger”; å ena sidan svenska arbetare som vill slippa bortslarvad skatt och import av låglönekonkurrens, å andra sidan ”nyliberaler” som vill ge bort andras pengar precis som miljöpartister. Och det sätter ett finger på miljöpartiets småborgerliga identitet; det är den svenska vänsterns flaggskepp som är konservativt, misogynt, oansvarigt och extremt föraktfullt. Förakt för andra är miljöpartiets primära identitet, de kröker läppen åt alla som försörjer sig på eget arbete, själva lever de på att slarva bort våra inbetalda skatter. Vänstern representerar inte framsteg, progressivitet, ingenjörer, uppfinnare, arbetare, eller någon enda som syftar framåt, miljöpartiets hemmahörande i vänstern sammanfaller med att vänstern är höger i dess antaget bakåtsträvande betydelse från förr.

  Socialdemokratin i Europa har kraschat, de svenska och norska socialdemokraterna är de sista nerför räkning, de påskyndar processen genom att blamera sig med miljöpartiet.

 13. CeDe skriver:

  Nej, vänstern har ingen humor för då hade de skrattat ihjäl sig åt sig själva.

 14. sl skriver:

  Jag borde ha läst Strages artikel innan jag kommenterade.

  Min kommentar är min åsikt om läget i sin helhet, förutom utelämnandet av alliansens totala vilsenhet, man kan inte säga så mycket om den tomma mängden.

  Strages artikel handlar om den obetydliga nazismen, som inte har något samhällsinflytande alls. Vi har muslimsk massinvandring och en regering full av bakåtsträvande miljöpartism, det är huvudproblemen. Nazismen är ett litet problem, det lär inte gå att bygga något större parti på en repris av führern politik. Vi har ingen armé, inga anspråk på andras territorier, tillräckligt med lebensraum och så gott som inga judar. Däremot har vi vänsterns maktinnehav i konflikt med valresultatet, och dess misogyna politik. Det finns plats för massor av svart humor, som kan verka ”otäck”, särskilt för humorlösa. Vänstermoralismen är humorns antites.

 15. Från Graven skriver:

  Heil Skurt!

 16. Från Graven skriver:

  Ett folk, en groda!

 17. Jor-El skriver:

  Skurt und Drang, Blud und Boden! Men det får man väl inte kväka i det här jävla landet.

 18. sl skriver:

  Ett folk, ett träsk, en groda…

 19. Från Graven skriver:

  Plats att simma…

 20. DanTor skriver:

  Från Graven och ”Plats att simma…” jupp och får mig att tänka på lustigkurren Reinfeldt och dennes resa över ödemark, ingen gåsrygg mera i sin, klass.
  Emellertid för att simma, nääe ej torrsim, behövs vatten betyder numera och bit framöver att passa på det är en illa väl drän vilken är lagd.

 21. Från Graven skriver:

  Aj aj, vad det drar i de högerextrema smilbanden när jag tänker på det definitivt avgörande projekt >i>Grodan Boll!

 22. Från Graven skriver:

  Nu kommer ju förstås minnesdagen snart att dyka upp och förneka att det någonsin funnits något projekt Grodan Boll.

 23. CeDe skriver:

  ”Viktigast är att visa att vi inte är rädda. Att visa kärlek och inte hat.”
  Tror inte det – att vända andra kinden till lönar sig föga när muhammedaner går till dödliga attacker. Deras väg är utstakad och ger inget utrymme till förhandling.

 24. DanTor skriver:

  CeDe, kl18:11 och -” – – – Att visa kärlek och inte hat”.

  SR-P1 8/4 -18
  Tidningen Aftonbladet och Åsa Lindeborg och Söndagsintevjun och på tal-om att ”visa”.
  Tog mig en stund att lyssna ej en vacker inledning som serverar Å.Ls fond, dennes proletärfon, drogs med breda penseldrag man anar hyckleriet i sin linda.
  Därefter, den hycklande proletärgråtan, blir det en seriös fundering krin Å.Ls skriveri-motsägelser spektaklet avrundas med en palett av Å.L uppkrokadmask-vridande. Riktigt motbjudande bild en bild som är betydligt merän justnu Å.Ls-gråtan
  Nej, och Å.L är ej en skolungdom i övre tonnåren.

  Anno 8/4 2018
  https://sverigesradio.se/sondagsintervjun

 25. CeDe skriver:

  Nej, så ska de tas som Trump gjorde med Kim Jong. När alla darrade av rädsla inför robottesterna och hoten och manade till försiktighet slog Trump på stora trumman och hotade med en värstinghämnd om Kim skulle våga sig på några dumheter.
  Och han fick rätt, Kim Jong ber nu allra ödmjukats om ett möte med Trump för att diskutera avväpning från båda sidor.
  En del kan – andra inte.

 26. sl skriver:

  Kims rike är ett dvärg-sovjet, de har inte råd, precis som storsovjet. Man måste ha en fungerande ekonomi med priser som speglar utbud och efterfrågan för att ha råd med försvar. Slavekonomier med centralplanering bygger på svältfödda bönder, är det 150 milj bönder kan de piskas till stordåd, men risken är att maten plötsligt tar slut. USA räddade sovjets befolkning med veteexport ett antal gånger, det är fullt möjligt att vissa sovjetiska u-landskrig i Afrika och Asien helt enkel var utpressning; sovjet minskade krigstrycket om USA exporterade vete mot låtsaspengar. Rubeln var värdelös. Kims lilla land är en ekonomisk dvärg relativt sydkorea. De är säkert bra på spionage, lönnmord, hatpropaganda och vapen, men tillverkar inte saker som generar positiva kapitalflöden.

 27. CeDe skriver:

  Musen som röt!

 28. Jor-El skriver:

  Nåja, nu har inte det berömda mötet ägt rum än, och mycket kan hända innan dess.
  Just nu kväker träsket i kör – Syrien + Bomber & Granater! Bara att kamma över och leverera…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.