2547: Lite tidsanda

Jens Liljestrand (Expressen) undrar vad kultursektorn, utifrån aktuella, samhällsproblem kan göra pjäser om. Han nämner sådant som polisbristen, hedersvåldet, shariainslag i rättsordningen m.m. Konstprojekt kan man i princip göra om vad som helst men det är helt uppenbart att de här uppräknade ämnena inte kommer att gestaltas i form av indignerade konstverk. Ämnesvalet är i konstens ”praktiker” (detta ord är älskat i konstsammanhang) är starkt begränsat. Sålunda kan man lugnt säga att det finns många möjligheter till överskridande, möjligheter som kommer att förbli oprövade (med något enstaka undantag vilket givetvis kommer att tas emot med harm).

Åsa Linderborg (Aftonbladet) följer upp metoo som nu har kommit in i rättssystemet. Där blir det krångligare eftersom bevisläget nästan alltid är besvärligt. Linderborg tar upp ett rättsfall och konstaterar att domen är påverkad av sympatier för metoo. Det är inte lätt att inte förstå att man har blivit våldtagen förrän efter åtta år särskilt om det är osäkert. Det blev i alla fall straffrabatt och Linderborg noterar att synen på kvinnor som virriga tossor har nått fram till juridiken.

Helle Merete Brix’ bok om Terrorismens offer (som jag har tagit upp tidigare) får en bred presentation av Thomas Nydahl. Den är läsvärd (kustoccident).

Det här inlägget postades i Böcker, politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på 2547: Lite tidsanda

 1. CeDe skriver:

  Kan kulturen göra någon konst om de religiösa friskolorna. Diskussioner om ämnet i politiken börjar närma sig svallvågor.
  Först tillåts religiösa friskolor men efter att börja förstå konsekvenserna talas det nu i vissa led om att tillåta friskolorna men att förbjuda religiös påverkan av eleverna.
  Ungefär som att tillåta kyrkor men förbjuda de religiösa inslagen.
  Dock helt plötsligt har S vaknat upp ur djup slummer och vill nu förbjuda religiösa friskolor rakt av.

 2. Per skriver:

  CeDe
  S håller på att vakna ur sin slummer?
  Knappast. Snarare ytlig anpassning inför valet.
  ”Vi går till val på detta krav” som man sa idag om förslaget.
  Däremot håller väl SD på att somna in alldeles!
  De vill INTE förbjuda religiösa friskolor.
  Det finns inget parti Sverige som inser vilket hot islam utgör.
  Allvarligt läge med andra ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.