2542: Debattens estetik och expressionism

Paula Neuding skriver om debattens insiders och outsiders (Kvartal). De ovana debattörerna har svårt att klara sig. Som exempel nämner hon Peter Springare. Hans debattstil kan inte kallas professionell. Neuding tycker dock att man inte skall räkna bort debattörer med sämre teknik. Men det kommer man att fortsätta att göra.

När jag gjorde entré i debatten 2007 kom jag snart underfund med att måste lära sig hur det går till. Innehållet är en sak, vanligtvis den enklaste. Debattören vill föra fram något och budskapet är redan känt men kan kanske ges en ny vinkling. Debattörerna är naturligtvis sorterade i olika läger och de som är kända har också åsikter som är välkända. Bevakningen är hård, nyanserna väsentliga, den som hamnar lite fel kan lätt dra på sig en skur av anklagelser a Harv att ha hamnat fel. Det står snart klar för var och en att det inte finns så många läger att välja på. De puritanskt rättfärdiga, de orättfärdiga (som lätt blir kallade för extrema och en rad andra beteckningar) samt en mittfåra med liberaler och klassiskt konservativa som hela tiden måste akta sig för att inte debattera sig ner i de orättfärdigas dike.

”Åsiktskorridoren” har varit ett utrymme kring vilket hårda strider har rasat. Först fanns det ingen sådan sedan började den etablera sig. Men det är fortfarande många puritaner som vägrar acceptera den och ser den som ett sätt att rättfärdiga extrema åsikter.

Debattstriderna rasar dag och natt och de välkända debattörernas inlägg värderas och kritiseras. Det är då mycket en fråga om form. Man måste känna till reglerna för att kunna hålla sig upprätt. Springare , t ex, är alltför grön för att vinna fullt medlemskap. När jag för över tio år sedan plötsligt befann mig i debatten fick jag fundera på hur man reder ut ”man skall inte angripa svaga grupper”. Rätt enkelt – när man är insatt. Bland dagens otaliga debattämnen kan jag t ex nämna ”no go-zoner”. Uppväckandet av den frågan delar debattörerna. Å ena sidan finns de inte och å den andra finns de. Man kan lätt undvika att det finns ett problem någonstans genom att påpeka att det inte finns några platser dit ingen kan gå eller att det bara handlar om några få individer som ibland stör ordningen. Den rutinerade debattören kan lätt hålla positionen eftersom det finns anhängare på båda sidor som ger sitt stöd med ännu fler argument. Eller ta invandringens kostnader. Tidigare hade åsikten att det är en lönsam affär en stark ställning. Efter hand har denna försvagats och det är numera sällan någon vill framhäva de ekonomiska fördelarna. Men det finns andra sätt, t ex att man i sådana sammanhang inte skall tala om kostnaderna utan om medmänsklighet. Eller att det på sikt kommer att vara en fördel. Det går bra så länge det finns anhängare som vill stödja teserna. En annan fråga som är föremål för intensiv diskussion är om våldet i Sverige har ökat. Idag kunde KIT argumentera med en klassisk mening: ”Forskningen går emot påståendet att våldet i Sverige ökar”. Och: ”Vad folk tror: våldet ökar. Hur det är: Anmälningsgraden har gått upp”, ”I själva verket är våldsminskningen i Sverige historisk hög. Till exempel har det dödliga våldet sedan mitten på 1990-talet minskat med 30%”. Tino Sanandaji har analyserat påståendena på FB och kommit fram till att det är missvisande: ”Om KIT vill upplysa allmänheten bör de vara hederliga. Dessa siffror stämde någorlunda år 2013, men stämmer inte idag. Ändå sprids det till tusentals ej insatta och skapar massförvirring.”
Det hindrar inte att ”våldet minskar” har trogna anhängare som sprider dessa och andra påståenden. En del av debattekniken består ju i att övertyga sina anhängare och vinna över tveksamma.
I debattens värld är det långt till balanserade fakta.

En annan fråga, kanske inte lika het, men dock, är om herr Vilks är värd de 6 miljoner han kostar skattebetalarna om året (Det Goda Samhället). Man bör läsa genom den långa kommentarlistan så kan man förstå en del om debattnivåer.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

45 svar på 2542: Debattens estetik och expressionism

 1. SSAB skriver:

  Lyssnade just på en intervju som Jörgen Huitfeldt gjort med Henrik Ekengren Oscarsson i Kvartal och som rekommenderas för avlyssning när iskylan tagit grepp om landet.

  https://kvartal.se/fredagsintervjun/gst-i-fredagsintervjun-23-henrik-ekengren-oscarsson

  I slutet av intervjun diskuteras dom nya skiljelinjer i politiken som inte handlar om dom klassiska politiska frågorna utom om värderingar. Det som Lars kallar rättfärdiga och orättfärdiga. Han talar om GAL-TAN-axeln ((Green-Alternative-Libertarian vs Traditional-Authoritarian-Nationalist) eller som en annan professor statsvetaren Tommy Möller anmärkt skalan har drag av att vara en dimension av GOD-OND.
  Oscarsson har en del intressanta synpunkter om hur denna nya konflikt kommer att påverka det politiska systemet och demokratin i vårt land.

 2. interasistmen skriver:

  Bättre att använda 6 miljoner till pensionärer, skolbarn och sjuka än till en högerpopulist som inte fick lära sej att hålla truten i tid som barn, nu bör högerpopulisten ta sitt ansvar!

 3. Lars Vilks skriver:

  Alltid trevligt när trollen dyker upp från mörkret.

 4. Från Graven skriver:

  Det där -från interasistmen – är ju uppenbart skrivet i djup frustration av en person som vill tysta andra.

 5. Jor-El skriver:

  Hur skulle då detta ansvarstagande manifesteras?

 6. Från Graven skriver:

  Lärare i Storbritannien tränar småbarn i terrordåd. Visar barnen hur man skär huvudet av människor. Tränar dem i att välja platser med mycket folk. Islamist naturligtvis.

  https://www.reuters.com/article/us-britain-security/teacher-tried-to-create-army-of-children-to-launch-terror-attacks-in-london-idUSKCN1GE2CU

 7. Från Graven skriver:

  Jor-El

  Man får förmoda att interasistmen tycker att Lars Vilks skall sluta provocera islamister (såsom den islamist som beskriv ovan, t.ex).

 8. Jor-El skriver:

  Kanske offentlig avbön vid en live-sänd presskonferens från ett av Nimis torn,
  vänd mot Mekka, textad på arabiska.
  Sedan tutta på hela rasket med originalteckningen av Rondelllhunden.
  Underkastelse nog? Sharia completed? Länsstyrelsen uppnår sinnesfrid?

 9. SSAB skriver:

  Första gången jag stött på ett troll! Fascinerande!

  Läst om dom men trodde inte riktigt på att dom fanns.

  Men här har vi ett riktigt praktexemplar. En riktig världsförbättrare!

  Det finns tydligen ingen botten i debatten. Det vore kul att se om han återkommer med sina blixtrande klargörande sanningar. För det här är verkligen ett fascinerande fenomen.

  Från Metro
  9 tecken på att du träffat på ett internettroll
  https://www.metro.se/artikel/9-tecken-p%C3%A5-att-du-tr%C3%A4ffat-p%C3%A5-ett-internettroll-xr
  Sant som det är skrivet:

  Ett internettroll i sin bredaste mening är en person som skriver på sociala medier bara för att vara jobbig, för att irritera folk. De kan vara rasister, tokstollar eller helt enkelt personer som bara vill jävlas. Den gemensamma nämnaren är att de är otroligt jobbiga att ha att göra med.

 10. Ulf skriver:

  Estradas siffror handlar om brottsutvecklingen som den såg ut för några år sedan, det framgår väl ganska tydligt av rapporten.
  Nu har ju antalet offer för dödligt våld ökat sedan bottennoteringarna runt 2012-13 och 2016 registrerades nästan lika många offer för dödligt våld som 2006. Men om man sedan betänker att Sveriges befolkning faktiskt ökade med en halv miljon människor under perioden 2006-16 så står det klart att Sverige knappast kan sägas stå inför någon dramatisk ökning av det dödliga våldet.

  Ulf Kristersson konstaterar i intervjun som publicerades för någon vecka sedan i DN att Sverige även i fortsättningen skall vara öppet för invandring. I intervjun tar han klart avstånd från Elisabeth Svantesson påstående att invandringen till Sverige inte är lönsam.

 11. sl skriver:

  Frågan är som alltid; ”lönsam för vem”?

  Industrin vill ha fri tillgång på arbetskraft, lönepress och låga skatter på sig själv, men samtidigt statligt stöd och efterfrågan på sina produkter, dvs skattepengar som spenderas på dess produkter. Frågan är om löntagarna vill betala skatt för att importera låglönekonkurrens och bidragstagare för att tillfredsställa industrins intressen.

  Kristersson och Svantesson är politiker, de talar i egen sak, förespeglande ansvarstagande. Jag tror dem inte. Förtroendet för moderaterna är lågt efter uppgörelse med mp. Moderaterna är ett särintresse, som alla politiker. De ser främst till sig själva.

  Jag tror att vi kommer att få se en oändlig rad politiker som försöker sitta på två stolar samtidigt. ”Vi måste ta människors oro på allvar” och ”vi ska vara föregångare”. Samtidigt som de inte tar någons oro på allvar, mobbar blåljuspersonal och är senfärdiga eftersläpande problemförnekare.

 12. Från Graven skriver:

  Bloomberg understryker att Sverige står inför stora utmaningar p.g.a. massimmigrationen.

  Gapet mellan tillväxt per capita och BNP nationellt är historiskt stort i Sverige. Tillväxten består helt enkelt av offentliga utgifter för invandringen, vilket inte bådar efter de stora pensionsavgångarna.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-09/sweden-s-economic-boom-revisited

 13. Från Graven skriver:

  Svensk Näringsliv:

  Nio år för att få ett jobb

  Hittills har gällt att det tagit 8 år för hälften av en årskull flyktingar att komma i jobb. Den senaste statistiken från SCB visar att denna siffra nu har ökat till 9 år. Verkligheten går alltså i motsatt riktning mot vad som är önskvärt.

  https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/enkla-jobb/nio-ar-for-att-fa-ett-jobb_666070.html

 14. Ulf skriver:

  Om inte svenska företag får tillgång till den arbetskraft som krävs för att hålla produktionen i gång så drabbar det alla svenskar.
  Utan det privata näringslivet så kollapsar vårt lands ekonomi på samma sätt som nu sker i Venezuela.

 15. Ulf skriver:

  Enligt artikeln i Bloomberg så är det viktigaste skälet till den sjunkande tillväxten räknad per capita pensionsavgångarna. ”A big reason for the drop is due to a large wave of people retiring.”
  Artikeln har snurrat runt på en mängd ”sverigevänliga” sajter men ingen av de som citerar artikeln verkar ha förstått innehållet.

 16. Från Graven skriver:

  Javisst! Samtidigt som tillväxt per person gått ned – på grund av stora pensionsavgångar – så har samtidigt BNP gått upp. Det är ju detta disparata fenomen som förklaras av att de offentliga finanserna ökat på grund av massinvandringen.

  Exakt som det står, inklusive ditt eget citat.

  Du försöker väl inte endast nämna ena halvan av problematiken för att försöka dra i bevis att den andra halvan av problematiken inte existerar, Ulf?

 17. Jor-El skriver:

  Summa summarum – utan svårintegrerade massor från Långtbortistan i arbetsmarknadspolitiska åtgärder stannar Sverige!

 18. Ulf skriver:

  Exakt ”Jor-El”, det är organisationen ”Svenskt Näringslivs” budskap. När man sedan betänker att den organisationen betalar in miljoner till Moderaternas valbudget så förstår man lätt Ulf Kristerssons dilemma.
  Om han kräver en radikal minskning av invandringen så kan ”Svenskt Näringsliv” bestämma sig för att satsa på en mer invandringsvänlig politiker samtidigt som många moderater hoppar över till Centerpartiet som lockar med öppna gränser.
  Men en alltför liberal syn på invandringen kan leda till att många moderater går över till Sverigedemokraterna.
  Inte lätt att vara Ulf Kristersson i dagen läge!

  En länk: http://blogg.svensktnaringsliv.se/fokus-pa-jobben/invandring-ar-avgorande-for-sveriges-kompetensforsorjning/

 19. Jor-El skriver:

  Nej, man kan inte vinna val på att enbart fjäska för enskilda intresseorganisationer.

 20. Ulf skriver:

  Om man däremot stöter sig med sina främsta finansiärer så finns det ganska stor risk att förlora val.
  Knepigt.

 21. CeDe skriver:

  Man röstar väl på politiken och inte på finansiärerna!

 22. Ulf skriver:

  Om Moderaterna vill ha ”Svenskt Näringslivs” pengar så får de väl lyssna till organisationens önskemål.
  Sedan har partiet ett problem med sina egna väljare som till stor del vill föra en politik där öppna gränser och en stor invandring är en självklarhet. Just nu tappar Moderaterna sådana väljare till Centern.

 23. sl skriver:

  Moderaterna är en avgörande del av problemet, inte lösningen. Det exempellösa uppträdet att gå med på DÖ för att slippa ta regeringsfrågan måste vara någon slags rekord.

 24. sl skriver:

  Det saknas helt enkelt ett ansvarstagande konservativt parti. Vi har levt i socialdemokratins lekstuga så länge att ingen vet hur man gör längre.

 25. Ulf skriver:

  Anledningen till att det saknas ett vad du ”sl” kallar ett ansvarstagande konservativt parti beror nog på att det inte finns någon större efterfrågan bland väljare och inom näringslivet för ett sådant parti.
  Faktum är ju att Reinfeldts sätt att driva Moderaterna gjorde att han kunde sitta kvar som statsminister i två mandatperioder något ingen borgerlig politiker klarat i modern tid.

 26. sl skriver:

  Alla hoppas och kräver att någon annan ska ta notan. Näringslivet kommer inte at göra det. Politikerna kommer inte att göra det. Hushållen kommer att ta smällen. Än så länge hoppas hushållen att näringsliv och politiker ska ta smällen, men dessa har inget annat än hushållens pengar att spendera.

  Sannolikt försöker alla politiska partier ignorera frågan vad skattebetalarnas pengar kan kastas bort på. När pensionärerna sen får hundbajs till lunch kommer de att anklaga kapitalismen, och föreslå skattehöjningar.

  Vårt politiska system tar inte hand om våra problem. Det tar hand om sina. Vi bara betalar.

 27. CeDe skriver:

  Ja, Reinfeldt stod utan skam på Norrmalmstorg och tiggde svenskarnas pengar till sitt vidlyftiga projekt.

 28. Ulf skriver:

  Gillar man inte hans politik så behöver man inte rösta på honom, det kallas demokrati ”CeDe”.

 29. CeDe skriver:

  Det saknades en konsekvensanalys.

 30. Jor-El skriver:

  Sharia på prov, i Sverige:

  https://www.aftonbladet.se/a/xR7yBV

 31. Från Graven skriver:

  DN har tvättat nyheten helt ren från kulturella och religiösa (islam/sharia) aspekter.

 32. Jor-El skriver:

  Lite symptomatiskt att Centerpartiet, varifrån en av nämndemännen bakom det häpnadsväckande utslaget i domen härstammar ifrån, måste poängtera att man inte är för sharialagar.
  Men det är uppenbarligen högt i tak inom Centern – här uttalar Ebtisam Aldebe sina politiska mål:

  https://www.youtube.com/watch?v=mGafY8CScmA

  Närodlad särlagstiftning…

 33. CeDe skriver:

  De försöker smyga in sin medeltid men avslöjas alltid förr eller senare – tack och lov!

 34. DanTor skriver:

  CeDe 5/3-09.15 och -”De försöker smyga in sin medeltid – – ”

  Va-fn host, liiite lurigt me ditt ”De” parat med efterföjande ”sin”, intressant och vad menar du och vem är ”De” och vem är ”sin”, kan du utveckla?

 35. CeDe skriver:

  De=islamisterna, sin medeltid=islam.

 36. DanTor skriver:

  CeDe och 10.42, ok.

  Böveln och nej ”De” försöker ingenting de gör som; de blir tillsagda, får tillåtelse, får upplagt pollerat tillrättalagt, får förspänt parat med oändlig sympati. Kort å-gott de blir rättfärdigade, oavsett.
  Av och framförallt i, Sverige.
  Av vem?

 37. CeDe skriver:

  Protesterna i det här fallet har varit högljudda både inom och utanför Centerpartiet. Ett visst uppvaknande kan skönjas på fler håll.
  En islamistisk ungdomsförening kan förlora sitt hyresbidrag då det uppdagats att homosexuella är portade att deltaga. Föreningen försvarar sig med att de bara följer sin tro eftersom koranen förbjuder homosexualitet.
  Om så är fallet så bör alla bidrag till muslimska föreningar dras in.

 38. Per skriver:

  Det är fantastiskt märkligt att det går så extremt långsamt för en majoritet av Sveriges etniska svenskar att förstå vilket stort hot islam utgör för vårt moderna samhällsbygge. Det är som att ha att göra med dagisbarn eller naiva femteklassare. Det är extremt frustrerande för oss mer kvicktänkta och visa/kloka/förnuftiga personer. T.ex. att följa våra korkade mainstreammedia.

 39. interasistmen skriver:

  så nu kan sd rasisterna tillsammans med L-W högerpopulister ta sej nånstans, igen, då vetenskapen än en gång slaget fullständigt sönder deras felaktiga påståenden om rasblandningens betydelse då ==>>”ALLA ÄR SLÄKT MED ALLA”:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VRoknr/slaktkalas-med-13-miljoner-gaster

 40. Lars Vilks skriver:

  Det påståendet blev allmänt känt redan 2010. Men jag vet att ”interasism” har en del problem med argumentationen och halten i utfallen.

 41. CeDe skriver:

  Det är väl ingen nyhet att människan har ett apliknande ursprung.
  Men det betyder inte att vi under tid har påverkats olika beroende på vilken klimatzon och kultur samt religion som präglat oss.
  Det där med rasism är bara ett skällsord, vi tillhör alla människorasen.
  Så ta och lugna ner dig, ”interasistmen”

 42. Från Graven skriver:

  Jag tycker också det är ett besynnerligt anslag från ”interasistmen”.

  Under en period av mänsklighetens historia bestod populationen av kritiskt få individer, möjligtvis som resultat av svåra omständigheter. Att vi alla är nära släkt, evolutionärt betraktat, är ingenting som jag sett förnekas på denna blogg.

  Här finns aktivister och idealister av olika slag, och en och en annan förintelseförnekare, men jag kan inte påminna mig några rasideologiska ansträngningar på alla de år jag frekventerat bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.