2523: Normkritiken slår till igen

En epidemi av moralpanik får vi vänja oss vid. Lättklädda damer blir för mycket och det behövs inte någon fördjupad kontext för att ett objekt skall dras in i ett feministiskt svammel om befrielse. Nu är det prerafaeliten JW Waterhouses målning Hylas och nymferna (1869) som har råkat illa ut och blivit avlägsnad från Manchester Art Gallery. Handlingen ingår i ett verk av den tämligen kända konstnären Sonia Boyce (2422)- hon deltog t ex på Göteborgsbiennalen 2013. Boyce, liksom otaliga andra, gör undersökningar i angelägna ämnen. Med tiden har sådana här aktioner blivit något tröttsamma. Konstnären följer en given värdegrund som teoretiskt betecknar sig som normkritisk och radikal. I själva verket har detta blivit konventionellt och förutsägbart, en alltför osofistikerad handling som blir tröttsam genom upprepning. Den vinst som finns är uppmärksamheten eftersom det blir starka reaktioner. All uppmärksamhet är dock inte fördelaktig och kan lätt sluta i löjets skimmer.

Intresset för den historiska kontexten är inte stort. Man kan återigen avslöja den viktorianska erans syn på kvinnor och sexualitet, däremot uppmärksammas inte själva målningen. Historien är omvänd, det är inte Hylas som är boven i dramat utan de sköna jungfrurna som dränker honom. Hylas deltog i argonauternas äventyrliga resa och var dessutom Herkules älskare. Ironiskt nog bär man ut en queer som borde ha varit normkritiskt intressant.

Men när normkritiken har blivit konventionell sitter behövs inga nyanser även om den råkar bita sig i svansen.
Mer om detta: The Guardian (Jonathan Jones), The Guardian (kommentarer), artnet

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

22 svar på 2523: Normkritiken slår till igen

 1. minnesdagen skriver:

  Apropå nakenhet så tål det upprepas att filmen om Tom of Finland var på stora affischer i centralens tunnelbana några dagar innan Akilov begick terrordådet. Av döma av att han ville köra över bögar så blir det mycket vatten på kvarnen att denna porriga affischering mycket väl kan ha varit triggern som fått honom att gå från ord till handling.

 2. Från Graven skriver:

  Özz Nujjen har ju raljerat över bögar på SR’s P3

 3. Per skriver:

  Det börjar likna den katastrofala kinesiska Kulturrevolutionen.

 4. LH skriver:

  Och FG har jublat över misshandel av pressfotograf på Vilks.net. Graverande, Från Graven!

  Från Graven skriver:
  2017 21 februari kl. 10:02
  LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  http://www.dn.se/sthlm/dn-fotograf-misshandlad-i-rinkeby/

 5. Från Graven skriver:

  Det kallas för karma och är värt ett gapskratt!!!

  Att representera ett etablissemang som skyller folk som oroar sig för en sådan samhällsutveckling för rasister och sedan själv åka på dingel!

  LOL!!!

  Att pressen inte kan dokumentera händelseutvecklingen i Rinkeby utan att åka på stryk borde de ha bekymrat sig om långt innan Sandvikenrapporten.

 6. LH skriver:

  Du svarar med samma mantra som alltid, Från Graven. Det är möjligt att du övertygar dig själv, men de flesta inser nog att det är något allvarligt fel med en människa som uttrycker en oreserverad glädje när någon, även om denne råkar vara medarbetare på en tidning vars åsikter man ogillar, misshandlas. Och, inte minst, att en sådan människa kanske inte är den rätte att fälla tvärsäkra moraliska omdömen om andra.

 7. Från Graven skriver:

  Då har du underskattat hur pressen själva kommenterar:

  https://soundcloud.com/martineriksson/alice-petren-sr-om-charlie-hebdo-det-ar-ju-inte-oskyldiga-personer-i-det-har-fallet

  Om en sådan journalist åker på stryk så är det fler än jag som skulle garva gott!

 8. sl skriver:

  Består den konstnärliga handlingen i att bära ut en gammal tavla med misshagligt innehåll? Haha… eller inte.

 9. sl skriver:

  I synnerhet 1800-talskonsten finner jag tilltalande, de anstränger sig så i själva hantverket, både inom bild och musik. Men de här vattenflickorna som ska dra ner Herr Queer under vatten verkar ha samma anlete allihop. Är de syskon, rentav sexlingar, eller finns okänd symbolik?

 10. Lars Vilks skriver:

  Dessa vattennymfer har väl inga enskilda identiteter i mytologin och behöver inte individualiseras.

 11. sl skriver:

  Hur tolkades bilden i ursprunglig kontext? Hade Hylas och vattennymferna något att säga till 1800talspubliken som pga sin tids moraliska normer inte kunde uttalas direkt? Drar flickorna den unge mannen i fördärvet, trots eller kanske pga hans relation till Herkules? 1800talet var en storhetsperiod för Jesus, de kan väl knappast ha tycket vare sig att Hercules eller homo-relationer var förmildrande omständigheter?

 12. LH skriver:

  Självklart, FG, är det fler än du som gläds när journalister misshandlas. Därvidlag är du i garanterat dåligt sällskap. För övrigt hade jag för mig att du var emot kvinnomisshandel, men du gör alltså gärna ett undantag för kvinnliga journalister. Intressant.

 13. CeDe skriver:

  Kan det möjligtvis vara så enkelt att konstnären bara hade tillgång till en nakenmodell?

 14. Från Graven skriver:

  LH – Det är dom som misshandlar journalister som du bör bekymra dig över, men jag förstår att det inte är din prioritet!

  Jag garvar åt de journalister som förnekat den värdegrundsförskjutning som de sedan själva åker på stryk av! Och åt dom som kört med rasistkortet garvar jag allra mest! Och det finns ingenting du kan göra åt det.

  LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. Egon skriver:

  All gammal konst skall nu nagelfaras med våra ”nya” värderingar……
  Oj.
  Det här kommer att bli jättejobbigt.
  Hällristningarna för sjutton!
  Är inte de kränkande på något sätt för någon?
  Hur har de bara fått ligga där?
  Allt är väl redan gjort nu?
  Därför måste konsten politiseras.
  Tänk om någon kunde göra en allegori om Sveriges regering…
  Moder Svea som en trött gammal tant omringad av politiska keruber.
  Mörka makter i form av en haj som slukar skattkistan.
  Jag skall med nöje åse vårutställningen på Liljevalchs.

 16. sl skriver:

  Vi får hylla Hylas, ett offer för normkritisk normalitet utan normer.

 17. Egon skriver:

  Rätt där sl!

 18. Egon skriver:

  Nu när jag har ett par dagar ledigt är det kanske dags…….
  Nimis mitt i vintern…..
  Varför inte…..

 19. LH skriver:

  Bäste Från Graven. Om du nu verkligen tycker att de som misshandlar journalister är något att bekymra sig över, varför uttrycker du då ditt gillande för deras gärningar?

  PS. Om du någon gång får slut på utropstecken, så får du gärna låna av mig. Jag använder dem, som sig bör, med smak och måtta. DS.

 20. Från Graven skriver:

  LH

  Det jag uttrycker är det jag har skrivit. Eftersom att det kanske tar ett tag för tjugofemöringen att trilla ned hos dig, så tar jag det tålmodigt igen: det är värt ett garv att en representant för verklighetsförnekarna får smaka lite på den verklighet de förnekat.

  Här är en verklighet till som DN vägrat att befatta sig med: https://nyheteridag.se/sa-morkade-dagens-nyheter-omfattande-sexovergrepp-i-centrala-stockholm/

  Om redaktionschefen som ”inte gick igång på” [Hanne Kjöllers beskrivning] sexövergreppen i Kungsträdgården fick erfara ett kraftigt tag om testiklarna i en tät folksamling så skulle jag garva igen!!!

  Fast jag misstänker att det inte är din avsikt att låta mig kvalificera mina egna uttalanden, eller hur? Det tolkningsföreträdet vill ju istället du ha, eller hur?

 21. Från Graven skriver:

  Ny gruppvåldtäkt i Malmö

 22. Krister skriver:

  Det ska bli intressant att se om #120db-rörelsen som startades av kvinnor i Tyskland kommer att ta fart eller stoppas av ”de goda feministerna”.

  Det känns som pk-muren krackelerar och fördämningen är på väg att brista på flera håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.