2515: Rättegången

Idag var det alltså rättegång, förhandling vid tingsrätten i Helsingborg. Jag och min advokat Stefan Rosell var med på länk från Malmö. Åklagaren menade att jag hade gjort mig skyldig till olovlig anläggning genom de reparationer och iordningställande jag utfört. Länsstyrelsens vittne hävdade att ingenting fanns kvar att reparera. På bilden nedan ser man de större av de två reparationerna då jag inlett arbetet. De två stolparna som lutar framåt var basen för det som fanns kvar.

SR skriver om rättegången och man kan märka oginheten hos journalisten: ”Lars Vilks hävdar också att han fick dispens för underhåll av verket på ett möte 1993, men varken han eller länsstyrelsen har något dokument som bekräftar det.”

Något möte har det aldrig varit utan brevväxling. Brevet har jag citerat i den bok jag skrev om mitt projekt i början på 2000-talet. Det har även använts vid rättegångar. Men det ligger nerpackat i någon av de lådor som fyller två containrar varför det är ett stort arbete att ta fram det. Å andra sidan finns det ingen anledning att betvivla uppgiften vilket var min advokats åsikt.
”Att det överhuvudtaget blev en rättegång i dag beror på att Vilks inte ville betala de 40 dagsböter som åklagaren föreslog i ett strafföreläggande. Konstnären föredrog 30 minuters strålkastarljus i rättssalen.”

Ett känt tema ”konstnären vill bara ha uppmärksamhet”. Jag borde vinna målet eftersom jag har bedrivit den verksamhet som jag nu åtalas för åtminstone sedan 1990-talet. Utan någon erinran från länsstyrelsen.
Min advokat framhöll verkets konstnärliga värde och den tvivelaktiga moralen hos länsstyrelsen som försöker utnyttja vandaldådet. Han påpekade också att Nimis drabbats av mordbrand två gånger tidigare (1985 och 1997) och att jag vid dessa tillfällen återställt det helt. Utan några ingrepp från myndigheterna.
Även SvT har uppmärksammat rättegången.

Målningen nedan (olja) har jag hållit på med under flera år och den är ännu inte klar. Den visar den del (Vindarnas Torn) som brändes ned: ”Vindarnas torn med livvakt”

Det här inlägget postades i Nimis. Bokmärk permalänken.

13 svar på 2515: Rättegången

 1. Ateisten skriver:

  På senare år tycker man sig märka att polis och åklagare allt oftare lägger ner fall med alltmer krystade förklaringar. Här har vi ett solklart fall av myndighetsmissbruk och förskingring av statliga medel. Hade åklagaren gjort sig minsta besvär att kolla historien skulle hen inse att detta är ett blufförsök från länsstyrelsens sida.

  Heja Lars!

 2. sl skriver:

  Polisen lägger ner fall när gärningsmannen inte är straffmyndig och när polisen gör bedömningen att åklagaren har för lite att gå på för ett åtal. Allteftersom det tillstöter nya politiska bortförklaringar krävs mer och mer för åtal. Samtidigt blir brottslingarna allt brutalare.

  Detta borde inte ens gått till åtal, det framgår av bilden. Den politiska infallsvinkeln är betydande, det här är en politisk rättegång. Svensk som ådaglagt felaktig politisk tendens åtalas för ingenting, kallat någonting.

  Tyvärr kommer det nya miljöpartister till vår offentliga sektor hela tiden, medan de nyktra gamla tjänstemännen som kan skilja på stort och smått avgår med pension. Det är troligt att vargkramande vindkraftsfåne fått jobb på länsstyrelsen, och börjar slarva bort våra pengar.

 3. anlytikern skriver:

  oj jag som trodde jag hamnat på avpizzat, hatet från dumskallarne är ju så lika, neo nassarne i sd sekten har ingen framtid se hur det gick i bunkern–> snälla ta efter…….

 4. CeDe skriver:

  Att vara miljöpartist räcker långt för alla områden.
  Kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke reser till Davos för att diskutera arkitektur trots noll dokumenterad kunskap i ämnet.

 5. sl skriver:

  Man kan inte bortse från risken att miljöpartiets ofrånkomliga kappvändare byter till socialdemokraterna om kamrat 4% uteblir i höst. Det är risk att vi inte blir av med dom hur vi än röstar. Barntevepresentatören är användbar i alla partier.

 6. CeDe skriver:

  Miljöparasiterna har inte ens vett att känna någon skam.

 7. mohammad skriver:

  Om nu det där till synes avgörande ”fribrevet” har använts vid tidigare rättegångar – förefinnes dokumentet givetvis i dessa mål i del av bilaga…

 8. CeDe skriver:

  Trump anländer med stort entorage till Davos.
  Löfven hittar på annan syssla och skickar i stället dit en representant för ett av Sveriges minsta partier.
  Men han kan ju alltid skryta med att han basar över världens enda feministiska regering.

 9. Lars Vilks skriver:

  Dels är det inte säkert att det har använts som bilaga. Och dels är det inte lätt att få fram rätt mål eftersom det har varit åtskilliga.

 10. Inge skriver:

  Det jeg undres over er hva som gikk galt for de i länsstyrelsen da de var barn. Tegnet de ikke? Lærte de ikke å spille fløyte? Bygget de ikke hytter av snø og greiner? Når mistet de fantasien?

  Kjære länsstyrelsen: Dere har et fantastisk kunstverk midt iblant dere! Ikke la dumme lover komme i veien for sjelen.

 11. Egon skriver:

  Om två veckor skall Nimis beskådas.
  Kanske är vintern den bästa tiden att skåda verket?
  Tiden då materialet spolas upp på land……?
  Det skall bli kul!
  Tack Lars Vilks.

 12. Johan skriver:

  Hej Lars! Lite off-topic, men jag undrar hur många nedstigningar till Nimis du har kommit upp i nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.