2508: Konvalescens och gult

Konvalescenten, nå inte överdrivet långvarigt, men dock. Igår genomgick jag en starroperation vilket gör att jag tills vidare får klara mig med ett öga. En del av problemet är att man har tagit bort en del av min närsynthet vilket gör att när det nyopererade ögat kommer igång kan det inte samordnas med det andra (som också skall opereras). Ännu har jag en dimmig världsbild men den klarnar sakteliga.

Flera gånger har jag haft duster med mina ögonläkare angående konstnären och starr. Det är sant att starr ger en gulfärgad värld men hur påverkas konstnärens verk? En av ögonläkarna menade att det finns en teori om att van Gogh kanske hade starr eftersom han målade så mycket gult. Jag protesterar å det livligaste. Se på mig: Jag ser alltså världen gulare än vad min publik i allmänhet gör. När jag målar kommer jag att välja färger som skall återge denna gula värld. Men mina val ändrar ingenting väsentligt, de färger som jag tycker matchar det gula kommer att se mindre gula ut för den allmänne betraktaren. Alltså utjämnar konstnären sin gulfärgning på det allra enklaste sätt. Idag har jag kunnat kontrollera (med mitt nyopererade öga) hur mina målningar ser ut. Skillnaden mellan färgsättningen i mitt ännu icke opererade öga och det ”nya” är betydande. Men sett med det nya ögat är mina målningar, som jag förutsett, inte försedda med några anmärkningsvärda gula kulörer.

Det här inlägget postades i Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.