2505: Den politiska spelplanen

Den politiska spelplanen har blivit långt mera komplex än tidigare då det var relativt enkelt att sortera allting i två högar, den anständiga och den orättfärdiga. Ett vackert exempel är Göran Greider som tagit sig an den delikata uppgiften att visa sitt stöd för stackars Lars Ohly samtidigt som han skall visa sig som en varm förespråkare för metoo (Dalademokraten). Det vore inte en riktig Greider om det inte förekommer en egen teori om varför den röda fronten drabbats svårt:
”Skadeglädjen hos borgerlighet och höger har märkts av en hel del. De myser över att det mest är rödgröna politiker och en opinionsbildare på Aftonbladet som visat sig vara sexuella trakasserare. Men det beror givetvis på att de feministiska idealen är så oerhört mycket starkare på den rödgröna kanten.”
Och så får vi se att han åberopar risken för ”ängslighetskulturen”, tidigare ett farligt ord att vifta med. Som sagt, ny spelplan, nya regler, en underhållning som säkert kommer att växa in i en valrörelse där oklarheten kommer att vara större än någonsin. I all denna röra har SD kommit i skymundan men lyckligtvis har man Trump tillsammans med metoo och svårbehandlade kränkningar.

En helt annan sak: Den danske konstnären Uwe Max Jensen är stämd inför tingsrätten (blogg). Han har i ett stort antal målningar haft Kurt Westergaards Muhammedteckning som förlaga. Westergaard vill hävda sin rätt till denna bild och kräver 100 000 i ersättning. Det vore märkligt om Westergaard kan vinna detta mål. Jensens avmålningar är grov kaliber och får sägas vara egna verk, närmast parodier på Westergaards stringenta teckning. Den svenske konstnären Markus Andersson vann t ex det omtalade omtalet målet angående att han hade använt, som förlaga, ett fotografi av Christer Pettersson. I varje fall är det principiellt intressant. Är en fotografisk förlaga till en målning ett brott mot upphovsrätten. Eller var går gränsen? Man kan fundera på hur mycket måleriska effekter som krävs för att komma undan.

Det här inlägget postades i politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

10 svar på 2505: Den politiska spelplanen

 1. dan park skriver:

  Att anmäla för upphovsrättsbrott verkar vara ett sätt att komma åt misshagliga konstnärer som inte delar den rätta ideologin vilket var fallet med Markus Andersson, men varför Westergaard har anmält Uwe Max Jensen är svårt att förstå eftersom de båda delar den islamkritiska hållningen vad jag har förstått i alla fall.

 2. Krister skriver:

  ”Men det beror givetvis på att de feministiska idealen är så oerhört mycket starkare på den rödgröna kanten.”

  Ligger väl lite i det och kan även förklara varför #mettoo blivit störst i Sverige jämfört andra länder.

  Från näringsliv och finans har det nästan varit helt tyst där machokulturen är som starkast och #metoo behovet troligtvis störst.

 3. sl skriver:

  Jag uppfattar de ”feministiska idealen” som sanslöst ohederliga. De är en läpparnas bekännelse som inte nödvändigtvis påverkar hens faktiska uppträdande. Att vara rödgrön är att vara barn, skylla på andra och inte ta ansvar ens för sitt eget uppträdande.

  Miljöpartiet saboterar energiförsörjningen och kommunikationerna under massivt pladder om ”ansvarstagande”; detta ansvarstagande kokar alltid ner till att tvinga andra till uppoffringar. Det är alltid någon annan som ska ta ansvar när miljöpartiet ”tar ansvar”. Själva åker de taxi på vår bekostnad, och har betalt för att förstöra för andra.

  Rödgröna lider inte av överdriven moral, utan av excess-moralism, vilket förklarar det välförtjänta drevet mot Ohly. Han får sin egen medicin, och det är ändå lite underhållande. Vore han frisk, vore han glad att slippa sällskapet.

  Rödgröna kopplar aldrig sitt eget beteende till sina läror. Att vara rödgrön är att vara distanserad från sig själv, utan att veta om det. Och därmed distanserad från sina medmänniskor. I första hand är rödgrön ideologi riktad mot omvärlden, och fungerar som plåster på egen omogen själ som inte tål att se sig själv.

 4. CeDe skriver:

  Den största dödssynden är att verbalt uttrycka det andra bara våga tänka.

 5. CeDe skriver:

  Jag avser närmast Trumps senaste klavertramp när han säger att han hellre vill ha in norrmän i USA än människor från dysfunktionella länder.

 6. Inge skriver:

  Scott Adams er flink til å oversette trumpismer til et språk selv journalister bør forstå. Her om shitholes og mer: https://www.youtube.com/watch?v=KjjiT0E05Xg

 7. Egon skriver:

  Finns det någon som tar Göran Greidner på allvar?

 8. CeDe skriver:

  Göran Greider!

 9. sl skriver:

  Njut av spontansolidaritetens vibrationer. Bättre och bättre dag för dag.
  Känn på ordens härliga valörer; ”besviken”, ”ansvar”, ”dra lärdom”, ”misstag”, ”55000kr i månaden”, ”arbeta”

  Mmmm…. har vi känt doften av den fiina världen förut?

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yv7mBA/sjostedt-jag-ar-besviken-pa-lars-ohly

 10. Pelle skriver:

  Jag undrar om det ger juridiska konsekvenser i att avbilda en människa i för hen ett misshagligt sammanhang?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.