2475: En mästare som kom tillbaka

Jaja, utrensningarna är ständigt attraktivt nyhetsmaterial. Idag åkte Heimerson ut från Aftonbladet. Han råkade trampa snett i värdegrunden.

Det finns annat att uppmärksamma och jag vänder mig igen till konsten. Idag hade jag en visning i Davids samling i Köpenhamn. Huvudnumret är den islamska samlingen, den håller världsklass. Emellertid ligger den utanför min kompetens och jag koncentrerade mig på en annan höjdpunkt, nämligen Vilhelm Hammershøi. Denne målare som levde mellan 1864 och 1916 är känd för sin sparsmakade stil. Han hade stora framgångar under sin livstid men blev under större delen av 1900-talet ett marginellt inslag i dansk konst. Han var ju inte modernist. Vändpunkten kom på 1980-talet då intresset sköt fart och han har nu hamnat i en position som en av dansk konst allra största. Även i internationella sammanhang är han eftersökt och de större museerna vill mer än gärna ha en Hammershøi. I förra veckan såldes en av hans målningar för 6,2 miljoner dollar på Sotheby’s i New York. De målningar som attraherar mest är hans interiörer från hans hem i Köpenhamn. Målningen kan ses här. Hans hustru sitter vid pianot med ett bord i förgrunden. Konstnärens palett är begränsad och jag skulle gissa att hans färger är blyvitt, umbra, ljusockra och bränd terra. En besökare har vittnat om att hans palett bestod av tre små klumpar av grå nyanser.

Vermeer finns i bakgrunden som inspirationskälla men Hammershøi undviker allt anekdotiskt innehåll. Ser man på den här bilden är den också lite besynnerlig. Hans hustru Ida har alltså satt sig vid klaveret men tycks ha dukat fram en måltid som består av två tomma tallrikar och ett fat med smör. Det går inte riktigt ihop som en skildring av något utanför konstnärens måleriska behov och hans stränga begränsningar. En del av målningarna i Davids samling kan ses här.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

54 svar på 2475: En mästare som kom tillbaka

 1. sl skriver:

  Nu vill jag inte vara petig, och du citerar texten, men instrumentet hon sitter vid heter inte piano, utan taffel. Det kan vara en ordlek, jag inbillar mig att taffel är dubbeltydigt, det är ett instrument och maten som serveras.

  Taffeln har liggande strängar, sannolikt bara en per ton, sannolikt spända över träram. Den har spröd ton, håller inte stämningen och skänkes bort som snygg möbel. Pianot har stående strängar, tre per ton, spända över stålram. Vissa pianon skänkes bort, de är ofta slut och/eller fula som möbler.

 2. Per skriver:

  ”Ser man på den här bilden är den också lite besynnerlig. Hans hustru Ida har alltså satt sig vid klaveret men tycks ha dukat fram en måltid som består av två tomma tallrikar och ett fat med smör. Det går inte riktigt ihop som en skildring av något utanför konstnärens måleriska behov och hans stränga begränsningar.”

  H kanske vill visa att kvinnan inte ska behöva göra ALLT hushållsarbete (och att hon också behöver tid till annat). Det kanske är H själv som håller på att dukar. Mest skämtsamt sagt, men jag kommer ändå att tänka på Gitta Jönssons Diskkasterskan från 1978.

 3. sl skriver:

  Det försigår sannolikt en ideologisk kamp på aftonblasket, den gröna vällingen ska tvingas på alla, man vill göra sig av med äldre män med grund i aftonblaskan forna prästerskap, där arbetarklassens messianska öde var det hägrande målet. Nu är män fienden.

  När Virtanen, en sexbrottsling enligt den nya litanian, på goda gunder tvingades gå på plankan, var det förstås en svår smäll för den nya ordningens kvinnor, han var en av dem. En fin vänsterradikal våldtäktsman. Nu har aftonblaskan gjort sig av med en av fåtaliga förnuftiga röster. En slags rättvisa för genusteoretiker.

  En genomläsning av Resumé ger vid hand att Heimersson varnar för ståndsrätt, ogillar att folk hängs ut och tycker att aftonblaskan en gång haft publicistiska regler man nu frångått. Han anser också att #meetoo rörelsen är samhällsfarlig, och det har aftonblaskets chef just bevisat. I den gröna ordningen ska alla ha samma åsikt, den gröna vattvällingsåsikten, och den som avviker tillhör inte samhället.

  Staffan Heimersson förefaller att ha vad det gröna prästerskapet saknar, en kongruens mellan privat utlevad moral och moralen han predikar. Det gröna prästerskapet har ett regelverk för allmogen och ett annat för sig själva. Djurfarmen i repris, således.

 4. CeDe skriver:

  Är du inte lite tafflig nu, sl. Ett klaver är ett tangentbord – finns ju varianter.

 5. sl skriver:

  hehe, jag gick till auktionssajten, instrumentet kallas piano i texten där och ovan, men är en taffel. Det är Per som kallar det klaver. Alla känner nog inte till instrumentet taffel.

 6. CeDe skriver:

  Min mormor hade en taffel så jag känner igen den och det är ju ett klaver som både Per och Lars i texten ovan uttrycker det.

  Ett klavertramp, sl.

 7. Per skriver:

  CeDe/sl
  Blanda inte in mig i klaverdispyten. Tack.

 8. sl skriver:

  Jag tror nog CeDe skämtar lite, och jag bidrar med att reda ut klaverbegreppen. Taffeln är ett klaverinstrument, men också måltiden som bjuds. Det inbjuds till ordlekar.

  Fin tavla med ljusspel. Jag antar att det finns tolkningar av huvudpersoner som vänder ryggen åt betraktaren, även om jag inte känner till dem.

 9. Inge skriver:

  #metoo forteller at overgriperne som oftest tilhører venstresiden, de som har pekt på katolske prester. Vil mediene heretter ta inn over seg at skillet mellom godt og ondt går tvers gjennom menneskenes hjerter?

 10. Ulf skriver:

  Heimersons krönika ger en fascinerande inblick i hur de chefer och medarbetar som i decennier förnekat eller förringat övergrepp mot kvinnor tänker och resonerar.

  Sexuella övergrepp är bara ”drullputteri” som offren skall acceptera men inte nog med det. I sin krönika så gör Heimerson förövarna till offer medan offren jämförs med sovjetiska mordpatruller!

  Men på en punkt har onekligen Heimerson rätt. Hans krönika är faktiskt briljant eftersom den ger en utmärkt sammanfattning av de resonemang som gör att övergrepp förringas, förövare försvaras och offer pekas ut som överdrivet känsliga eller rent av lögnaktiga!

 11. Inge skriver:

  For å sitere meg selv: ”Vil mediene heretter ta inn over seg at skillet mellom godt og ondt går tvers gjennom menneskenes hjerter?”

  En annen sammenheng, men… Etter å ha sett noen mediereaksjoner på president Trumps seneste tvitring er det tydelig at svaret er nei. Mediene evner ikke å ta inn over seg at å drepe eller slå mennesker eller ødelegge hellige bilder er viktigere enn en tweet.

 12. sl skriver:

  Jämförelsen med Moskvarättegångarna saknar faktiskt varje bärighet, gammelbolsjevikerna avrättades efter påhittade anklagelser, Heimersson tror på meetoo-rörelsens anklagelser. ”Drullputteriet” när man spetsar drinken för att få någon på rygg i medvetslöst tillstånd går inte att överse med. Däremot går männsikoapans fortplantningsbeteende ut på att hanen övertygar honan om sin förträfflighet. Troligen är könen inte överens om hur det går till, men det brukar lösa sig med förväntad intjäningsförmåga i slutändan. Låg inkomst no sex. Hög inkomst rätt till sex.

  Heimersson, antagligen en gammal sosse, känner nog inte igen vare sig partiet eller dess gamla tidning. Lätt att förstå. De manliga medlemmarna vallfärdar till SD, tidningen är ett reklamblad för miljöpartiet och han är 82. Partiets tanter spenderar våra pensionspengar på 28åriga afghaner som påstår sig vara 15, och kallar det solidaritet, bakom sina pensionsförsäkringar. Som vi har betalt.

  Ajöss och hej då. Den som läser aftonblasket och tror vad där står kan man bortse ifrån. Sveriges lilla Pravda. Alternativt Grönköpings Veckoblad, men med ofrivillig humor.

 13. Rune skriver:

  Instrumentet har jag förr sett beskrivet som ett Taffelpiano. Och ett taffelpiano är ju en form av klaver. Så alla har rätt med sina olika benämningar.

 14. mohammad skriver:

  ”Den som läser aftonblasket och tror vad där står kan man bortse ifrån…”

  Fett självmål av SL…(hoho!)

 15. Från Graven skriver:

  sade den som blint rusade efter LH’s fumliga försök till drev mot fel person!

  lol

 16. sl skriver:

  En lite utförligare kommentar till aftonblaskans ständigt pågående självmål;
  https://ledarsidorna.se/2017/11/kronika-valaret-2018-det-sprutar-i-palsen/

  Angående taffel, så är förstås det intressanta själva dubbeltydigheten, taffel betyder alltså både ett instrument, ett bord och ett bord med mat. Eventuellt förändrar det tolkningsmöjligheterna.

 17. mohammad skriver:

  SL och Johan Westerholm på Ledarsidorna tycks dela på samma instabila passion vad gäller att (ändå) läsa Aftonblasket.

  lol

 18. CeDe skriver:

  Om man inte läste dina kommentarer mohammad så skulle man ju inte veta hur bombad du är!

  lol

 19. sl skriver:

  Westerholm är långväga sosse, han jämför förstås dagens aftonblask med det före detta organet för sitt före detta parti. Han är insatt i partiets historia, inbördes falanger och strider, samt lyckas hålla i minnet att någon betalar för kalaset. Någon annan. Väl värd att läsa. På samma sätt som Lars Vilks.

 20. Från Graven skriver:

  Har ni tänkt på vad spydig mohammad är trots att han själv hela tiden trasslar till det?

 21. minnesdagen skriver:

  mohammads spydigheter, tja, man förstår det man vill förstå.
  ”gammelbolsjevikerna avrättades efter påhittade anklagelser” – så klart, vad taffligt, dom hade aldrig gjort en fluga förnär. Oskyldiga som små lamm. Som om en grov brottsligt blivit felaktigt dömd för något och då helt plötsligt betraktas som ett stackars offer.
  Metoo-kulmen firades på 100-årsjubileet av revolutionen. Så lyckades man närmast totalt ignorera den hågkomsten, med en ny revolution, av helt annat snitt.

 22. sl skriver:

  Jag har aldrig tagit gammelbolsjevikerna i försvar, men många av dem var precis som miljöpartister, fullständigt omedvetna om fysiska realiteter, i en propagandistisk sagovärld, röstande om andras livsvillkor och överlevnad. Någon annan gjorde det smutsiga hantverket. Plötsligt anklagades de för klassförräderi, samröre med klassfienden, värda att likvideras, precis som de själva skrivit på andras dödsdomar.

  Man kan notera att både minnesdagen, med sin protonazism, och mohammed, med sin margarinbolsjevism, letar hål i argumentationen, men sen rinnar iväg med svansen mellan benen. För att komma igen med nya nålstick när det passar. Intellektuella dvärgar tarvar inte så mycket uppmärksamhet. Låt taxvargarna gläfsa.

 23. Från Graven skriver:

  Varför låta mohammad gläfsa?

  Varför inte peka på hens antidemokratiska agenda och den metod hen använder sig av: en kortlek av anklagelser där spader ess är rasistkortet. De som förleds att falla in i anklagelseakten måste ju få en chans att förstå att det just inte är lika rättigheter mohammad är ute efter.

 24. CeDe skriver:

  Varför inte. Från Graven?

  Gläfset kryddar ju diskussionerna och ger oss en bild av varandra och inspirerar till dialog.
  Vi gillar olika, låt oss få fortsätta med det.

 25. Från Graven skriver:

  CeDe

  Visst gillar vi olika, men när de som gillar det som ligger utanför demokratins och mänskliga rättigheters gränser använder sin tillvaro här på Vilks.net att anklaga för rasism just de som gillar inom demokratins och MR’s gränser – så förtjänar det att påpekas.

  Med andra ord: om minnesdagen hela tiden får klä skott för sin kryptonazism så är det inte mer än rätt att mohammad får klä skott för för sin kamp emot yttrandefrihet.

 26. CeDe skriver:

  Absolut, från Graven.

  Allt ska bemötas!

 27. LH skriver:

  Och råskinn som bortom den mänskliga anständighetens gränser skadeglatt jublar när människor misshandlas – sånt förtjänar också att påpekas:

  Från Graven skriver:
  2017 21 februari kl. 10:02
  LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  http://www.dn.se/sthlm/dn-fotograf-misshandlad-i-rinkeby/

 28. Från Graven skriver:

  Det kallas för karma och är värt ett gapskratt!!!

  Att representera ett etablissemang som skyller folk som oroar sig för en sådan samhällsutveckling för rasister och sedan själv åka på dingel!

  LOL!!!!!!!!!!!!!

 29. Från Graven skriver:

  Och här är en till: Soran Ismails våldtäktsanklagelse!!!

  LOL!!!!!!!!!!

 30. LH skriver:

  En rask men klumpig avstigning från en alltför hög häst, särskilt för en som högtidligt utnämnt sig själv till ”humanist” här på bloggen.

 31. Från Graven skriver:

  Humanism innebär att rättigheterna utgår ifrån individen – inte utifrån kollektivet, etablissemanget eller sharia.

 32. Krister skriver:

  Från Graven är en taxvarg. Låt honom gläfsa i sina kontaktförsök. Endast åtföljd av knähundens nålstick, små otrevliga one-liners.

 33. Från Graven skriver:

  LH har fått för sig att det är oförenligt att föredra humanism framför sharia och samtidigt garva åt när PK-vänster trillar ned i i den grop de grävt åt andra. Krister är en vindflöjel. Hänger på vilks men tycker det är viktigare att sälja lastbilar till Iran än värna om just Vilks möjligheter att fritt få måla en rondellhund.

  Demokratins femtekolonnare båda två.

 34. mohammad skriver:

  När Gossen von Graven får fetspel – då vet man att argumenten fetbiter…;)))))

 35. LH skriver:

  Du tycker med andra att det är helt i sin ordning att jubla glatt när den fria pressens medarbetare misshandlas av mobben. För att komma från en demokrat och humanist är det väl ändå en ganska ovanlig, för att inte säga originell, synpunkt. Det kan vi väl ändå enas om, Från Graven?

 36. Inge skriver:

  I likhet med Från Graven har jeg sans for poetisk rettferdighet. Å se noen møte seg selv i døren er morsomt. For min egen del har jeg etter hvert lært å glede meg over mine egne møter med meg selv. Skamfullt, men lærerikt.

 37. minnesdagen skriver:

  nja, från graven och sl
  jag skulle kalla mig reaktionär, att bli kallad kryptonazist är en förolämpning. Men jag förstår ni tänker, ni lever i en propagandistisk sagovärld.
  Gammelbolsjevikerna däremot trodde inte på en sagovärld. Den röda terrorn började redan 1917, och rättegångarna 1937 vara bara ett litet skådespel, en marginell företeelse, efter 20 år av terror och folkmord.

 38. Från Graven skriver:

  LH

  Och exakt vilken mobb misshandlar i Rinkeby en representant av den fria pressen på besök!?

 39. sl skriver:

  minnesdagen problem är förstås förnekandet av förintelsen, det motiverar epitetet kryptonazist. Moskvarättegångarna innebar att den röda terrorn nådde partiets kärna och generalstaben, det var en slags peak performance. Jag är ingen anhängare av marxism, judehat, nazism, klimathysteri, manshat, islam, alkoholism, knarkande, stöld och falskfeg värdegrund utan ryggrad, och har därmed avvisat de huvudsakliga källorna till sagovärld.

  Däremot tycker jag om musik och måleri, en slags konstruktiv sagovärld.

 40. Ulf skriver:

  ”Från Graven” försöker framställa sig som en demokratins och humanismens förekämpe samtidigt som signaturen i tidigare inlägg konstaterar att judar är empatistörda och i andra inlägg jämställer lagarna i Israel med de antisemitiska Nürnberglagarna.

  Att ”Från Graven” inte gillar vare sig islam eller muslimer är ganska klart men det framgår också väldigt tydligt att signaturen inte har någon som helst respekt för den judiska religionen eller judar.

  Signaturens avsky gentemot judar och muslimer är bara två sidor av samma mynt. Främlingshatets, intoleransen och demokratiföraktets mynt.

 41. Ulf skriver:

  Bra skrivet ”sl”.

 42. Från Graven skriver:

  Lol

  Lars Vilks ville att vi skulle hålla oss ifrån varandra, Ulf.

  Ocd ocd ocd ocd 😉

 43. Ulf skriver:

  Det är uppenbarligen så att Lars Vilks inte ser det som ett problem att antisemiter för fram sina intolerans och sin lögner på den blogg Lars administrerar. Det är faktiskt hans problem och inte mitt.

 44. Från Graven skriver:

  Du är gäst på hans blogg, och han har bett dig att avstå från det du håller på med nu.

 45. Ulf skriver:

  Du har inget att komma med ”Från Graven”. Vad du anser om vad som ska skrivas här är helt enkelt inte intressant men jag förstår att du vill vara i fred med dina lögner och ditt skitsnack.

 46. Från Graven skriver:

  Seså Ulf, ingen vill att du håller på så här när Lars bett dig. Fråga så får du se.

 47. Lars Vilks skriver:

  Som sagt har vi hört dina litanior många gånger och jag och andra vet att det är din åsikt. Men som du ser får du inte någon uppbackning, inte ens från dem som vanligtvis håller med dig.

 48. Ulf skriver:

  När ”Från Graven” gång på gång förnedrar andra skribenter och kallar dem ”demokratins femtekolonnare” och annat trams så reagerar jag och påminner om signaturens egna övertramp. Svårare än så är det inte!

 49. CeDe skriver:

  Så Vilks har en självutnämnd polis här på sin blogg. Någon som tillrättavisar och straffar dem som inte följer den egna agendan, och då duger både sexistiska tillmälen och annat smått och gott som verktyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.