2471: I fallens dagar

Det råder ingen tvekan om att den stora medieraketen är de kvinnliga protesterna mot sexuella trakasserier. Visserligen uttalade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i februari att sexbrotten mot kvinnor ”går ner, går ner, går ner”. Redan då visade det sig vara något felaktigt, sexualbrotten har ökat under de senaste åren. Men det gäller alltså brott. När vi kommer till uppropen får man avvakta och se om det har förekommit brott. Dessutom kommer det att bli svårt med bevisning. Men det handlar inte i första hand om brott utom om trakasserier och olämpligt uppförande. En helt avgörande sak är givetvis att den drabbat särskilt intressanta grupper, företrädesvis kultur- och mediesektorn med hög kändisfaktor. Det har därför blivit en stående löpsedel om vem det kan vara den här gången. Och sedan skadeglädjen att se personer på maktfulla positioner, gärna med framhävda goda värdegrunder, dras ner från sina piedestaler och försvinna ut ur manegen med svansen mellan benen. Detta har en stor publik kunnat gotta sig åt med lämpliga doser av indignation. Liksom att ämnet har dragningskraft: sex.

Samtidigt måste man vara klar över att människor med inflytande kommer att sträva efter att bevara, utöka och utöva sitt inflytande. Både för att fortsätta att positionera sig och för att skaffa sig personliga fördelar. När det handlar om herrar är vanligtvis damer något som intresserar och det är ingen hemlighet att personer i rampljuset kan förse sig till övermått. Och med moraliskt ytterst betänkliga metoder. Även figurer längre ner i hierarkin följer den beprövade metod.

Att jublet är stort är inte bara på grund av någon allmän känsla för rättvisa och jämställdhet. Maktkonkurrenter och dem som befinner sig lite längre ner på stegarna har anledning att glädja sig. De som befinner sig i samma nätverk som den fallne får naturligtvis på alla sätt ta avstånd och förklara sig ovetande.

Sedan har vi frågan om vad som har förändrats. Det är möjligt att strategierna kommer att följa något mera subtila linjer men positioneringar lär man inte bli av med. Och män med makt kommer att fortsätta att utnyttja sin attraktiva position för att tillfredsställa sina lustar.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

24 svar på 2471: I fallens dagar

 1. sl skriver:

  Framförallt sammanfaller metoo på ett mystiskt sätt med det här;
  https://ledarsidorna.se/2017/11/invandrare-och-valdtakter/

 2. Jor-El skriver:

  Three wise monkeys med känsla för snille & smak.
  Skulle gärna höra hur Ordets Riddare i gamla Börshuset verbalt kommunicerar den uppkomna situationen internt utan att misshandla betydelsen av orden man använder…

 3. CeDe skriver:

  Våldtäkterna har ökat 70% på ett år…..:

  https://samnytt.se/pa-vag-mot-anarki/

 4. Ludvig K skriver:

  Enligt Bard har resten av världen lämnat #metoo för länge sedan, nu är det bara Sverige och USA som fortfarande ältar detta. Om det stämmer är det ju rätt intressant.

 5. Jahapp skriver:

  I skenet av Vilks dystra förutsägelser står hoppet till att udda blir jämnt, d v s fler kvinnor får makt och utnyttjar på motsvarande sätt sin attraktiva position för att tillfredsställa sina lustar.

 6. CeDe skriver:

  Skenet bedrar, Jahapp – kvinnor är redan nu lika bra som männen på att dra nytta av sin attraktionskraft.

 7. sl skriver:

  Könskampen är ett assymetriskt krig, könen kan inte komma överens om krigsföringsteknik. Glöm inte att detta är släktets fortplantningsmetod mot degenererad arvsmassa. Stumt våld mot metodiskt malande. Just nu har den importerade destruktionskulturen vägt ner vågskålen med stenålderns y-kromosom-metoder. #Meetoo-kampanjen är ett försök att återställa knytbluseriets inbillade tolkningsföreträde, men ändå slippa ta konsekvenserna av den fullständigt ansvarslösa importen.

  Det lär bli svårt, men vi kan lita på att miljöpartiet försöker. I den bästa av världar trillar de välförtjänt ur riksdagen.

 8. Per skriver:

  #Metoo
  Ett komplicerat ämne att analysera och värdera, och förstå varför den uppstår just nu osv.
  1. Jag tror inte den har startats som ett försök av massinvandringsförespråkare och vurmare för ”multikultur”, dvs kulturrelativister inom vänstern/vänsterliberaler i väst, att mörklägga det kvinnoförtryck som importerats från Menaländer, genom att få fram bilden av att västerländska män minsann är kvinnoförtryckare i i stort sett samma grad som typ muslimska män.
  2. Däremot kan kampanjen/den omfattande sociala rörelsen som detta de facto är bl.a. få den effekten på KORT SIKT. Och den kulturrelativistiska vänstern försöker helt klart att vinkla den, driva den i den riktningen. Men jag tror inte detta kommer att lyckas.
  3. Jag tror mer på att den faktiskt är ett uttryck för en genuin och ökande RÄDSLA hos västerländska kvinnor för det stegrande kvinnoförtryck som nu sker i Västeuropa och USA t.ex. som en effekt av massinvandring från Menaländer!
  4. Sverige och flera nordvästeuropeiska länder etc. är de regioner där machokulturen har trängts tillbaka mest under särskilt efterkrigstiden. Svensk kultur och etniska svenska män är bland de mest jämställda i världen.
  Men Sverige har idag TVÅ kulturer, en traditionell svensk och en nyligen importerad muslimsk. Och det muslimska kvinnoförtrycket sprids nu här och i Västeuropa. Och muslimska kvinnor och svenska kvinnor och flickor/tonårstjejer drabbas nu i allt högre grad av detta. För de sistnämnda framför allt i den offentlighet som skolmiljöerna utgör.
  5. Den viktigaste manifestationen för #Metoo görs nog idag med ”Tyst i klassen”-uppropet. De sexuella trakasserierna och kvinnoförtrycket i skolmiljöerna är särskilt allvarliga då de ofta sker av grupper av (tonårs)pojkar. Detta är svårare att värja sig emot pga av attackerna sker i grupp och mot UNGA tjejer.
  6. Den långsiktiga effekten av kampanjen är klart ännu mer positiv då den försvårar för den kvinnoförtryckande Menakulturen att få fäste och breda ut sig i Västvärlden.
  Slutsatsen är att västerländska män och män från Menaländer som är för jämställdhet, och bl.a. islamkritiker måste understödja denna imponerande rörelse/sociala revolt fullt ut och med stor kraft.

 9. SSAB skriver:

  Män är djur. Kvinnor är djur. Fortplantningen och därmed kopplad sexlust är betydligt starkare än social förnissa. Jämställdhet är inget naturen ägnar sig inte heller moraliserande och könskamp.

 10. Per skriver:

  Tokliberalism.
  Så du beter dig alltså som ett djur i relationen till kvinnor SSAB. Lagen om samtycke som Sossarna skissar på är inget du förordar? Våldtäkt kanske också borde vara lagligt? Vilken tönt du är SAAB.

 11. Per skriver:

  ”Sex killar leker våldtäkt med mig” – ett citat från elevers berättelser om sexuella övergrepp i skolan. Inte mycket att bry sig om SSAB? Naturen har bara sin gång?
  För övrigt liknar ditt resonemang muslimska imamers åsiktet och koranens text om att kvinnor måste vara beslöjade för annars är de ett fritt och godkänt villebråd för männens djuriska lustar, typ.
  Lästips: Mohamed Omars text idag i Det goda samhället.

 12. Ulf skriver:

  Jag håller för det första helt med dig Per att alla män borde stödja #Metoo kampanjen.
  Däremot tror jag inte att kampanjens framgång beror på att västerländska kvinnor är rädda för det kvinnoförtryck som råder bland invandrare med rötter i MENA.
  Snarare beror kraften i rörelsen på att andelen kvinnor med makt inom samhällets alla nivåer aldrig varit så stor som nu.
  En kritisk massa av kvinnomakt har helt enkelt exploderat i form av #Metoo och nu får vi se vad konsekvenserna på lite längre sikt blir.

 13. SSAB skriver:

  Tack Per!
  Tokliberalism.
  Så du beter dig alltså som ett djur i relationen till kvinnor SSAB. Lagen om samtycke som Sossarna skissar på är inget du förordar? Våldtäkt kanske också borde vara lagligt? Vilken tönt du är SAAB.

  Så den lag som Sossarna skissar på är alltså lösningen? Jag vill inte använda ordet tönt men du är verkar vara en välmenande idealist som tror att biologi kan övervinnas med lagar, planer och social ingenjörskonst. Är verkligen Lysenkoismen lösningen? Jag tror det inte. Tyvärr lyckades inte heller kyrkan med sitt sjätte bud: Du skall inte begå äktenskapsbrott inte heller Edsöreslagen om kvinnofrid från slutet av 1100-talet kan väl inte sägas ha haft någon större effekt. Men nu skissar alltså sossarn på en lösning.

 14. Per skriver:

  Ulf
  Jo så kan det vara. Det är nog en faktor. Men det förklarar inte att kampanjen startade just nu. Läget som du beskriver har förelegat under en ganska lång tid. Däremot har sexualbrottsligheten och sexuella trakasserier ökat markant under de allra senaste åren och detta parallellt med den mycket stora invandringen från Mellanöstern-Nordafrika. Jag tror det börjar gå upp för många kvinnor och unga tjejer att deras frihet/trygghet i det offentliga rummet faktiskt håller på att urholkas/raseras. I det läget kan det vara förståeligt om man tar upp kampen inom den egna kultursfären först, där man kan förvänta sig att få störst gehör/genomslag. Den del av västerländska män som är av machotyp är en lagom motståndare, inledningsvis. Den tuffaste motståndaren/hotet mot västerländska
  kvinnors uppnådda relativa jämställdhet, den importerade Menakulturen och islam, väntar runt hörnet, tidsmässigt. Men det just nu aktuella elevuppropet gäller nog mycket denna typ av mäns/(tonårs)pojkars förtryck av kvinnor/tjejer.
  Lite svamligt/spontant och ogenomtänkt här av mig.

 15. Ulf skriver:

  Du ”SSB” blandar ihop Lysenkos groteska idéer ärftlighet med hur lagar kan förändra människors vanor och attityder. Bilbälteslagen är ett utmärkt exempel på hur lagar förändrar människors beteende.
  Edsöreslagarna stiftades framför allt med syftet att stärka kungamakten vilket de gjorde ganska framgångsrikt. Att sedan det som de medeltida lagstiftarna menade med kvinnofrid faktiskt kunde uppehållas med viss framgång under medeltiden verkar också vara ett faktum. Att däremot tro att dessa tidiga kvinnofridslagar stiftades för att stävja det vi i dag kallar våldtäkt eller sexuellt tvång är felaktigt.

 16. Per skriver:

  SSAB
  Ordet tönt var ett övertramp.
  Jag tror inte en samtyckeslag är lösningen på sexuell repression/utnyttjande/övergrepp. Men det kanske kan vara ett steg på vägen från grottstadiet och framåt. En litet steg i en fortsatt civilisationsprocess. Juridisk svår att tillämpa och problematisk på andra sätt också. Men mer som ett fastslagande av vilken NORM som gäller i ett anständigt jämställt samhälle, i så fall.

 17. Egon skriver:

  Ulf.
  ”Bilbälteslagen är ett utmärkt exempel på hur lagar förändrar människors beteende.”
  Och gjorde att antalet organdonatorer kraftigt sjönk.
  Vinst för en.
  Är förlust för annan.

 18. Inge skriver:

  Så mange oppfører seg som om det fins en objektiv standard for moral. Så få tror på en standardgivende Gud.

 19. Från Graven skriver:

  Inge

  Intressant observation

 20. Från Graven skriver:

  Men,

  så här ser jag det: det finns någonting i tillräckligt många människor som gör att tillit fungerar som ett kitt.

  Du menar att det kommer från Gud, och jag menar att det är evolutionärt. Men vi håller båda med varandra om att det är avgörande för vår existens.

 21. Från Graven skriver:

  Lysenko menade att förvärvade egenskaper nedärvs.

  Genusteoretikerna menar att penisen är en social konstruktion.

 22. Från Graven skriver:

  Lars

  Hur står sig Tom of Finland i rankingen?

 23. Lars Vilks skriver:

  Han ligger hyggligt till 2.873.

 24. minnesdagen skriver:

  Apropå Tom of Finland.
  Några dagar/veckor innan terrordådet på drottninggatan i april detta år, stod jag på perrongen i tunnelbanan, strax under platsen det hände. Jag väntade på nästa tunnelbanetåg mot Södermalm.
  Uppklistrat på tunnelbanans väggar där i Centralen var stor, blaffig reklam för filmen ’Tom of Finland’.
  Tecknade bilder på muskulösa, halvnakna, eller läderklädda män.

  Utan att överdriva var det ganska grovt. Porr utan att direkt se könsorganen, men stora korvar i byxskreven. Jag är inte så känslig för sådant, men jag var smått chockerad, för jag tänkte på alla barn, och alla invandrare.
  Jag undrade hur dom reagerade.
  Efteråt har jag funderat på om detta var en trigger för terrordådet.
  Märkligt nog kan jag inte hitta filmaffischerna som jag såg på tunnelbanan nu när jag söker på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.