Så var det dags för slottets skulpturer att hamna i skottgluggen för revisionismen inom identitetspolitiken. Bort det som skulle kunna missförstås av någon fåkunnig. Lars Lindström (Expressen) är i vanlig ordning alert och i det här fallet får han stöd av en konsthistoriker. Klart att alla upprop angående kultur- och nöjesmännens beteende skapar en lämplig vinkel. Man kan läsa om skulpturerna här. Det är alltså skulpturer på temat enleveringar ursprungligen skapade av Jacques Foucquet d.ä. 1726. De togs bort 1818 då de ansågs opassande och 1895 restaurerades de och kom åter på plats. Nu, i nådens år 2017 har de åter blivit opassande. Man kan ju tycka att det kulturhistoriska och pedagogiska värdet borde beaktas. Enleveringarna är hämtade från mytologin, för den något bildade välkända. Men kunskap står inte högt i kurs, istället åberopas de från tidens slammer uppvaknade känslorna. Och då är vi tillbaka till 1818 års värdegrund.
-
Senaste inläggen
- 3199: Etiken i politiken och konsten 2021 20 januari
- 3198: I väntan på recensenterna 2021 18 januari
- 3197: Spektakel och rysningar 2021 16 januari
- 3196: Måleriet 2021 15 januari
- 3195 Skating on thin ice. 2021 14 januari
Bloggarkiv
Kategorier
Sidor
Blogroll
Vilks konsteori
Vilks projekt
Nya kommentarer
- Hellhounddog om 3199: Etiken i politiken och konsten
- ND om 3199: Etiken i politiken och konsten
- TL om 3199: Etiken i politiken och konsten
- Rutger Krona om 3199: Etiken i politiken och konsten
- Ludvig K om 3198: I väntan på recensenterna
- Rutger Krona om 3199: Etiken i politiken och konsten
- Från Graven om 3198: I väntan på recensenterna
- killeri om 3198: I väntan på recensenterna
- killeri om 3198: I väntan på recensenterna
- Lars Vilks om 3196: Måleriet
Måste skulpturerna tolkas som hyllningar av enlevering? Kan man inte se dem som skildringar? De gamla myterna är ju heller inte direkta hyllningar av något, snarare är de just bara myter. Och även om konstnären såg framför sig en hyllning av kidnappning och våldtäkt när han gjorde skulpturerna, behöver ju inte publiken vara låst till hans intentioner. Dessutom är det svårt att se vad exakt skulpturerna berättar, förrän man läst på om dem. Till skillnad från annan aktuell provocerande konst, Liv Strömqvists menstruerande skridskoåkare, där berätttelsen eller det “stötande” uppfattas direkt.
Morrissey kom igår ut med ett nytt album ‘Low in high school’.
Totalsågat av Andres Lokko på Svd. Kanske hans värsta sågning någonsin ? Lokko anser dettta vara det första högerextrema albumet någonsin, från en artist av den rangen.
Morrissey sjunger om att bojkotta militären, bojkotta gammelmedia och hyllar Israel. Mycket mer extremt än så blir det inte. Men i reaktionerna på Lokkos recension får oväntat Dan Park plats med en av de 7 rösterna !? :
https://www.svd.se/lokko-ar-var-tids-siewert-oholm
Figuren Morrisey har skitit i det blå skåpet, nu kan man ju undra hur det låter. “Plums” eller “plopp, plopp”?
Det kan vara en tolkningsfråga. Engelskt varmt sångideal som eventuellt motsäger texterna, segt med fyrkantiga trummor, lite antika synthar vinkar till 80-talet, blandat med standardgitarrer. Eftersom det uppstod ramaskri i nysocialistiska svenskan blir man nyfiken, men det var som vanligt. Mycket skrik för liten ull. Engångsupplevelse.