2456: Konsten att göra ingenting som konst

Det är svårt att undgå Goldin + Sennebys offentliga verk i den framtida stationen Korsvägen i Göteborg (Expressen). Statens konstråd har tilldelat konstnärsparet uppgiften att förse stationen med ett verk. Och det är ingen vanlig pjäs som skall ställas upp utan en anställning av en person på livstid. Saken har väckt en hel del uppmärksamhet och mycket går enligt den gamla vanliga visan om onödigt och skattekostnader. Se tex Jönköpingspostens lågvattenmärke i genren. Man kan inte undgå att notera att skribenten inte har gjort den ringaste ansträngning att ta reda på vad det handlar om

Goldin + Senneby är internationella konstnärer med en imponerande ranking på 1123 – och de är fortfarande på väg uppåt. Deras verk är alltid sofistikerade med en väl planlagd diskurs. Så även i det här fallet där man alltså anställer en person som inte har några uppgifter utan fritt kan disponera sin verksamhet som denne önskar. Verket fungerar omedelbart även om det inte skall förverkligas förrän 2026. Jag skall skriva en artikel i ämnet och därför väntar jag med ytterligare synpunkter.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

5 svar på 2456: Konsten att göra ingenting som konst

 1. Ludvig K skriver:

  Tycks vara en ryggmärgsreflex för många snabbpostande debattörer numera att opponera sig mot alla skattefinansierade projekt som inte går ut på att stärka den direkta välfärdsapparaten.

  Men jag är försiktigt positiv till det här konstverket. Det väcker spännande frågor om vårt moderna samhälle, något som också behövs mellan varven. En intressant och ganska tänkbar utgång av verket kan ju bli att den anställde helt enkelt frivilligt säger upp sig eftersom det förmodligen kommer att vara så trist. Finns något vackert i det.

 2. Inge skriver:

  I stedet for å ta penger fra arbeidsfolk kan man opprette utsmykningsfond som bedrifter, foreninger og enkeltpersoner kan bidra til.

 3. Inge skriver:

  Goldin + Senneby kunne kanskje betale for kunstverket selv, eller starte en crowfunding.

 4. Inge skriver:

  *crowdfunding

 5. HoleInOne skriver:

  varför inte bara ställa sig och peka på en arbetare istället?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.