2446: Den politisak springbrunnen porlar på

Marianne Lindberg De Geer förklarar (Aftonbladet) varför n-ordet kom till användning när hon diskuterade på den alternativa bokmässan. Hon återgav Makode Lindes resonemang och i detta förekom n-ordet flera gånger. Moderatorn menade att hon hade sagt det för många gånger. Det är tydligen så att även citat räknas. Eller när man skall förklara något bör man avstå från att förklara om n-ordet ingår vid ett flertal tillfällen. MLDG bekräftar att stämningen blev dålig men hon ser inget fel i det vilket må sägas vara riktigt. Om principiella diskussioner enbart skall skapa god stämning torde det inte vara mycket till diskussion.

MLDG är anhängare av teorin om det stora nazistiska isberget. Hon tänker sig att detta isbergs framfart kommer att göra Jimmie Åkesson till statsminister. En djärv hypotes. Visserligen får man igen påtala den fullständiga bristen på kreativitet när SD skall motarbetas. Det enda man kan konstatera är att de utfall som dyker följer mönstret ”vi har hört den förut och den var dålig redan då.” Peter Wolodarski gör ett förtvivlat försök i den här genren. Artikeln i DN är låst men det räcker med att läsa det som syns, resten består av det vanliga fyllnadsmaterialet. Ett av de bekanta slagorden är ”Ett parti som alla andra”. Ja, det känner man till och det är naturligtvis ironiskt menat. Formuleringen rullar dagligen och stundligen på t ex FB och vad man kan se har den inte åstadkommit något annat än att SD har skaffat sig en solid position. Läget får sägas vara intressant såtillvida att SD strävar efter att bli just ett parti som alla andra. Samtidigt skall man vara Oppositionspartiet. Detta har fört med sig att åtskilliga trogna SD-anhängare klagar på partiets utveckling och det lär vara på gång att det skall startas ett nytt parti enligt den mer klassiska SD-linjen.

Givet är att svensk politik består av tre block där det förmodligen kommer att förhandlas över parti- och blockgränserna. Men man behöver inte vara orolig. Att förändra verkligheten är mycket svårt och består av ändlösa kompromisser.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

66 svar på 2446: Den politisak springbrunnen porlar på

 1. sl skriver:

  ytterst marginellt

 2. Från Graven skriver:

  ja, jo, men man får vara glad för det lilla. Han slänger i alla fall inte könsord efter meningsmotståndarna.

 3. mohammad skriver:

  Hm – vad skulle vara civiliserat i att använda sig av n-ordet…?

 4. Från Graven skriver:

  Vilket av dem?

  Jag använder ingetdera.

 5. mohammad skriver:

  Lagom Arnstad kan inte vara helt fel…

 6. mohammad skriver:

  Är det civiliserat att använda sig av n-ordet…?

 7. Inge skriver:

  Godt spørsmål.

 8. CeDe skriver:

  Hur ska vi uttrycka ”negro spirituals” framöver? – Colour or black spirituals?

 9. Jor-El skriver:

  Rocky komplicerar det hela ett varv till:

  https://imgur.com/a/uuxRV

 10. Från Graven skriver:

  Aborigin?
  Eskimå?
  Pygmé?

  Har några av dessa inarbetats som kränkande? Jag har faktiskt inte koll. När jag själv använt dessa har jag aldrig avsett det som kränkande.

  ”Pygmé” är komplicerat, ser jag när jag läser på: vissa tillhörande den övergripande beteckningen menar att det är nedsättande, medan andra pygméer menar att det är precis vad de vill kallas.

  Här känns det som att västvärldens antirasister har ett guldläge i att appropriera begreppet i ideologiskt syfte och göra det omöjligt att använda (och detta till vissa pygméers förtret!).

  Jösses, vilket minfält!

 11. Från Graven skriver:

  Inuit, kanske det heter.

 12. Inge skriver:

  Det tryggeste er å slutte å kommunisere.
  Da kan man ikke miste venner heller.

 13. Jor-El skriver:

  Ett intressant spinoff-seminarium vore ju hur, och med vilka ord man diskuterar Makode Lindes utställning, utan att det skapas ’dålig stämning’, och utan att moderatorn känner sig föranledd att avbryta.

  Jag tror enda möjligheten att överhuvudtaget närma sig ämnet i nutidens Sverige är genom rövarspråket, esperanto eller teckenspråk…

 14. Krister skriver:

  Folk som ligger på lasarett, ståkolmsjevlar å hottentotter å gamla jevla kärringar, zigenare å mopedister ska man bara bunta ihop och slå ihjäl!

 15. Från Graven skriver:

  Jor-El

  Figer nekon!

  lol

 16. mohammad skriver:

  No big deal Gumman – Historical context without racial offense…

  https://www.loc.gov/item/ihas.200197495/

  https://www.youtube.com/watch?v=8zeshN_ummU

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.