2440: Mikronationer på bokmässan

Årets bokmässa bjuder på mycken magisk underhållning. Trots att energin kan härledas från den politiska föreställningens upprörda röster (och alla de handlingar som förväntas som extra bonus) är det ändå fråga om en bokmässa som berör böcker.

En av de böcker som presenteras är Mikronationer av Johan Joelsson (text) och Jonathan Jacobson (foto). I boken får man stifta närmare bekantskap med ett antal livaktiga mikronationer. Det ligger mycket arbete bakom och läsaren får ta del av både intressanta och dramatiska berättelser. Ladonien är med liksom Hausswolffs och Elggrens KREV (aktuell med utställning på Moderna i Stockholm). Men här finns också historien om det märkliga Sealand och Seborga, Molossia m. fl. En mycket läsvärd skrift med utomordentligt och rikt bildmaterial.

Enligt bokens uppgifter skall det finnas ca 200 mikronationer i världen och populariteten har växt genom åren. När Ladonien grundades 1996 var företeelsen marginell men nu har intresset blivit stort. Det har förmodligen något att göra med det allt mer svårmodiga nationsbegreppet. Ladonien är förmodligen den mikronation som har flest medborgare. I skrivande stund är antalet omkring 19.820 men det väntar fortfarande över 100 ansökningar som inte är expedierade.

När boken presenteras på fredag med ett seminarium kl 16 representeras Ladonien av dess drottning Carolyn I. Så bara lugn, jag (statssekreteraren) kommer inte att vara i vägen.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

4 svar på 2440: Mikronationer på bokmässan

 1. Krister skriver:

  Kan man söka asyl i Ladonien?

 2. sl skriver:

  Räknas mikronationer i annan skala än 1/1, tex Peter Dahls ”Caribanien” i 1/87 som mikronationer på samma sätt som Ladonien?

 3. Egon skriver:

  Svensk konst gillas bara av hennafärgade tanter.
  Jesus knullad i röven?
  Tanterna applåderar!!!
  Rondellhund?
  Tanterna blir rabiata!!
  Fy,fy.
  Det är icke konst!!
  Tanterna styr vad som är ”bra” konst idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.