2427: Skyddsliv

”Hans nummer går inte längre att hitta”, skriver Patrik Lundberg (Aftonbladet) när han försökt med Eniro. Det är väl så att Eniro kräver full adress och en sådan kan naturligt nog inte offentliggöras. Lundbergs artikel hänger samman med att han observerade säkerhetsaktiviteter i samband med att jag för några dagar sedan gjorde ett litet inhopp på SR i Malmö. ”Sverigevännerna och bombhögern hyllar honom” skriver Lundberg men hans poäng är att yttrandefrihet och konst tenderar att bli styrda av politiska motiv. Ja, och så denne Vilks som har hamnat i ett skruvstäd. Där är det tryggt och bevakat. Det är svårt att se någon utväg ur detta. Å andra sidan har jag haft den här livsstilen i sju år varav de tre senaste har varit med skyddat boende. Det som är besvärligt är att allting måste planeras och att alla utflykter blir omständliga. Sedan har vi det här med beröringsskräcken. Den kan vara politisk men mest handlar det om ren skräck. Fördelen är att jag kan få förtur i många sammanhang eftersom man på åtskilliga platser som jag besöker brukar vilja bli av med mig så fort som möjligt.
Som ett exempel på tillvarons ordning kan jag nämna min löpning. Det är inte bara att dra på sig stället och ge sig av. Först är det utslussning och hit och dit. Sedan skall jag föras till en lämplig plats som ligger tämligen långt bort. Därefter blir det springa av innan det är dags att genomföra hela baletten igen när jag skall tillbaka. Rutinerna blir inte heller rutiner eftersom de hela tiden förändras. Men det är ändå en vanesak. Det var länge sedan det var på ett annat sätt.
Det är också ganska lätt att förstå att man inte kan lägga ner bevakningen. Skulle jag få en fast bostad skulle det snart komma fram och då blir det liksom öppet mål

Det här inlägget postades i politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

15 svar på 2427: Skyddsliv

 1. Egon skriver:

  Hej!
  Jag är uppriktigt ledsen för att du inte kan gå vart du vill.
  Men.
  Mest ledsen är jag att regeringen slänger ut en massa pengar på din bevakning utan att på något sätt satt ner foten och deklarerat att i Sverige får ”konstnärer” göra precis vad de vill.
  Feghet och undanflykt är två saker som för mig representerar Sverige.
  Kanske är då den böjda flaggstången en bra symbol för vårt land.
  Vi som inte vågade säga ifrån.
  Fegisarna i norden.
  Jag har tänkt att bajsa på en gummidocka som är otroligt lik Stefan Löven.
  Mitt på Sergelstorg.
  En performance…
  Inte fan får jag personeskort…
  Piketbuss och osocialt beteende
  Hade dockan liknat Jimmie Åkesson så hade kultureliten hissat mig till skyarna.
  Jag hade fått frotteras på parnassen,suttit i morronsoffan.
  Steget mellan ”fin”och fulkultur är hårfint.
  Ångrar du att du retade upp hela den muslimska världen?
  Var det värt det?

 2. Från Graven skriver:

  Vålds- och folkmordsvänstern hyllar Patrik Lundberg.

 3. DanTor skriver:

  Ja-du Lars-W, de-e åtminstone spännande tider och har varit länge, för Aftonbladet.
  Emellanåt får dessa hålla liv i vem som är boss. Justnu att låta, mera vida, meddela för sina hejdukar att information är på-g.

 4. CeDe skriver:

  Egon,

  Ingen normalt funtad människa kan väl i sin vildaste fantasi föreställa sig att en liten slarvigt tecknad rondellhund med ett människoliknande huvud i turban kan reta upp 1,6miljarder människor runtom i världen, oavsett vad konstnären själv uttalat om verket.

 5. Ateisten skriver:

  Googlade ”rondelhund” och ser att det finns många versioner. Är originalet den med skylten ”Islam means..” ?
  Annars lider jag med dig Lars, för mig framstår det som ett helvete att leva på detta sätt. Men nu ska jag ut och springa en runda, har anmält mig till Lidingöloppets enmil, är 77 och om tre år får jag springa 4 km. Som yngst bör chanserna öka.

 6. CeDe skriver:

  Devisen – ”Reta upp en muslim och du har retat upp alla” – står sig i alla väder!

 7. Inge skriver:

  En takk til de som passer på deg.

 8. Jor-El skriver:

  ”Sverigevännerna och bombhögern hyllar honom.” Skriver Patrik Lundberg.
  ’Sverigevännerna’ tror jag det finns en hyfsat stor överenskommelse om vilka som avses. Men ’bombhögern’? Ett etablerat uttryck? Vilka avses?

 9. Från Graven skriver:

  Ett uttryck som låter bra i vänsterkretsar; något att försöka smeta på meningsmotståndare. Lite grand som ”rasist”, ”fascist”, ”extremhöger”, ”antisemit”.

  Ha! Som om vänstern inte bombar. Sovjetunionen bombade skiten ur Afghanistan. Röda Khmererna ägnade sig åt folkmord. Rote Arméfraktionen terrorbombade på hemmaplan.

  Det är därför som vålds- och folkmordsvänstern hyllar Patrik Lundberg när han ger sig på Vilks.

 10. Ulf skriver:

  Jag uppfattar det som Patrik Lundberg hånar vänstern som hyllar flaggan på Sergels torg som en triumf för konstens frihet men inte står upp för Lars Vilks konstnärliga frihet.
  Sedan får de nationalister som rasar mot Mattias Norströms flagga och helst vill förbjuda den samtidigt som de prisar Lars Vilks rondellhund också en släng av sleven.

  Någon illvilja mot Lars Vilks kan jag inte upptäcka i Patriks text. Snarare konstaterar Patrik att Lars fått sitt liv förstört som ett resultat av att Lars stått upp för sin rätt
  till att uttrycka sig som en fri människa och konstnär.

 11. Ulf skriver:

  Till Jor-El

  Med bombhöger brukar menas de grupper av intellektuella som stödjer amerikanska interventioner som exempel invasionen av Irak 2003 eller förespråkar bombkampanjer i Syrien med syfte att störta Bashar al-Assads diktatur och därmed låta den väpnande oppositionen ta makten.
  Sedan de väpnande oppositionen i Syrien visat sig bestå av främst extrema sunnimuslimer så har dock kraven på en amerikansk intervention i Syrien mattats av betydligt. 🙂

  Trump profilerade sig under valkampanjen som en högerpolitiker som inte tillhörde bombhögern. Om jag minns rätt så menade Trump att Saddam Hussein var en politiker som dödade terrorister vilket var bra och nyttigt för USA.
  Alltså en klar markering mot bombhögern från Trump!

 12. Lars Vilks skriver:

  Du har nog rätt här, Ulf. Patrik Lundberg är lite oväntat mild som en västanfläkt gentemot vad man kunde förvänta sig.

 13. Jor-El skriver:

  Baserat på Ulfs uppgifter tror jag Patrik Lundberg överestimerar ’bombhögerns’ eventuella hyllningar av Lars Vilks. Jag tror dom är få och av väldigt ytlig karaktär…

 14. Lars Vilks skriver:

  Du har alldeles rätt. Lundberg kan förmodligen inte föreställa sig att jag har ett stort stöd från helt andra håll än de han viftar med. Men han måste antagligen skriva på det sättet för att kunna visa sin identitetshandling.

 15. Från Graven skriver:

  Visst är Patrik Lundberg ovanligt mild, men inte utan att lyfta att ”bombhögern hyllar Vilks”. Vilket är lika relevant som att vålds- och folkmordsvänstern hyllar Patrik Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.