2415: I dagens nyhetskörd

Terrordådet i Barcelona lämnar inte mycket mer efter sig än en alltmer stum hjälplöshet. Det enda som kan sägas är: Fortsättning följer.

Inspirerad av Charlottesville drar Jens Liljestrand ånyo fram den svenska historiens skulpturpark och föreslår att man bör ta bort en del. Det förefaller som om Liljestrand menar att vi har kommit till en tid när den slutgiltiga rättvisan skall fördelas. Skulpturen till minne av Raoul Wallenberg är den enda som finner nåd. Men här har vi något helt annat där konstnärens verk spelar en avgörande roll med sitt konstnärliga samtidsvärde (Expressen).

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

22 svar på 2415: I dagens nyhetskörd

 1. Inge skriver:

  Midt i et journalistisk massehysteri fremstår Donald Trump som fornuftens stemme. Han overlater til statene og eventuelt den føderale staten å bestemme hvilke monumenter som skal bevares og peker på at historien er full av vanskelige dilemmaer.

  Jeg hater det når noen tror at vi har nådd en slags absolutt kunnskap om sannheten, derfor hater jeg totalitære ideologier. Kommunisme og nazisme er slike ideologier, islam også. Alle kan kjøre biler inn i menneskemengder, jeg heier på de som lar være.

 2. sl skriver:

  Klimatdemagogin är det senaste tillskottet i väst, trivs i varierande grad med islam och kommunism, och älskar att hata fascism. Just fascist kan numera klistras på vem som helst.

 3. Ateisten skriver:

  Men Inge, du är ju troende, antar att du är protestant. OK, protestantismen har ju genomgått ganska många revisioner, speciellt i Sverige där vår kära ärkebiskop lika gärna kunde vara muslim. Men visst var väl Jesus totalitär? Känner du till Lena Andersson, krönikör i DN? Hon hade en hel del synpunkter på honom i ett sommarprogram för många år sedan.

 4. Ateisten skriver:

  I dagens Fri tider hittar vi denna intressanta person:

  Vänsterakademiker: Vita statyer rasistiska

  Hon konstaterar, som vi länge vetat, att de antika statyerna ursprungligen var färglagda, men:

  Att man idag ”likställer vit marmor med skönhet” är inte bara felaktigt, hävdar hon – utan det är ”en farlig konstruktion som än idag influerar idéer om vit makt”.

  Mycket ska man höra innan örona trillar av.

 5. sl skriver:

  Jesus använde inte våld.

  Vi lever med Jesu efterlämnade ord och moralen de explicit uttrycker, och förstår inte att vi måste använda våld och förbud mot islam. Det är som en blind fläck, vi bär oss åt som om de andra har samma moral. Det har de inte, de har islams moral, där alla andra är mindre värda, och kan hanteras som djur. Muhammed använde våld och skapade en världsreligion som förstör samhällen. Jesus använde inte våld, konfronterade makten och offrades för alla skull.

  Det är två olika normsystem som möts, det som inte hävdar sig med våld förlorar.

 6. CeDe skriver:

  Våld måste tyvärr med våld förgöras och inte med en klapp på kinden.

 7. DanTor skriver:

  Kristendomen och Nya testamentet, NT, och Jesus och våld.
  Vi har som alltid i NT; Herren (Gud), Jesus, Helig Ande, i nämnd ordning.

  Nåväl appropå våld och Gud och i GT och i runda slängar, – vid tillfället då Moses kommit över havet till andra sidan tillsammans med flyende israeliter talar Gud, åter, till denne ungefär som så; sträck ut din arm och dränkt dina förföljare, så skedde.

 8. minnesdagen skriver:

  Skulpturen till minne av Raoul Wallenberg i Stockholm är för all del inte mycket till skulptur, bara några oformliga korvar på marken. Men om den föreställde något – kanske hade en skulptur bestående av den gode herrn med en stor påse smycken i handen varit passande.
  Tycka sedan vad man vill om Raoul Wallenberg, en riktigt kritisk granskning saknas, och om smyckena han gömt i bensintanken varit en tjänst åt andra, varför hade han blandat ihop dom i en påse. Beundrarna vill väl helst låtsas att den inte fanns.

  När det gäller de gamla kungarna, det är bara en tidsfråga innan dom ryker, det saknas ju, inte minst, diversitet.

 9. sl skriver:

  Minnesdagen missar inget tillfäller att vädra sitt nattståndna judeförakt. Om skulpturen ”Till Raoul Wallenberg” ur wikipedia;

  ”Kirsten Ortweds förslag var en låg markbunden grupp av tolv bronsskulpturer och kommenterade detta bland med att
  ”…har jag eftersträvat en sfinxliknande form, som är värdig och allvarlig, till Raoul Wallenbergs minne och som samtidigt visuellt kunde leda tankarna till platsen där det hände – husen, gatorna, godsvagnarna, ängslans terror och modet att kämpa „
  — Kirsten Ortwed i sina kommentarer till inlämnat förslag[1]

  Tävlingsjuryn under ledning av Per Wästberg valde Kirsten Ortweds förslag:
  ” Raoul Wallenbergs eget öde är för storslaget för monumentets och minnesmärkets traditionella former. Han finns men inte just här utan längre bort, han har på nytt kastat sig i bilen för att dela ut skyddspass till människor som gett upp allt hopp. Ortwed ger oss fragment, ansatser, gjutformar att fylla med vår egen känsla. Den snabba tidspressade namnteckningen, i lysande brons, är för Ortwed nog som påminnelse. Kring den samlas, eller utifrån den sprider sig, hennes vilande, smygande figurer, namnlösa och förklädda.”

  Verket föreställer alltså nazismens offer. Att vissa försökt rädda sina medel är allmänmänsklit beteende, inte specifikt judiskt. Minnesdagens åsikter tål inte dagens ljus.

 10. minnesdagen skriver:

  Nä, jag tycker man gjort en hjältemyt av en vanlig person, som berikade sig själv på desperata människors bekostnad.

  Finns en väldigt bra bok, jag läste nyligen, den var mer nyanserad än de brukar vara;
  Skymning över Budapest : den autentiska historien om Raoul Wallenberg och kampen för människoliv 1944-45, av Gellert Kovacs

 11. Ulf skriver:

  Ett mycket bra svar till ”minnesdagen” från signaturen ”sl”.

 12. Från Graven skriver:

  Varför var dessa människor desperata, Minnesdagen? Du förnekar ju förintelsen!?

 13. Per skriver:

  Ortweds skulpturverrk är ett av de vackraste/intressantaste/orginellaste i Stockholm enligt min åsikt. Speciellt när det har regnat och svärtan glänser.

 14. Från Graven skriver:

  Det är omöjligt att veta exakt vad som ligger bakom minnesdagens bitterhet, men man kan ju gissa. Tyskarna, särskilt i Östpreussen, Silesien och Pommern led mycket, mycket hårt under det nya sovjetstyret. Jag har en kamrat vars far var tysk soldat som överlevt arbetsläger i Sovjet, och trots att han själv inte upplevt sin faders, eller tyskarnas öde så har han ärvt sin faders bitterhet. Min vän är mycket hätsk mot judar. Han skyllde faderns (och möjligtvis hela släktens) öde på judarna.

 15. minnesdagen skriver:

  Nu är du inne på något som säkert skapat bitterhet hos många, Från Graven , men i min släkt finns inga tyskar.
  Jag kan passa på och skriva några ord om boken ’Skymning över Budapest’. Den är PK på många sätt och den finns på biblioteken. Men det är ingen sagobok. Finns mycket i den som de flesta inte vet om. Bland annat om gruppen som arbetade inifrån Budapest för att öppna en väg in i staden åt Röda armén, och hur de lönnmördade vissa av stadens försvarare på nätterna. Det som verkligen förvånar, är hur mjukt tyskarna, och de protyska ungrarna, behandlade dessa., skall man kalla dem motståndsmän ? Det känns fel att kalla dom motståndsmän eftersom dom arbetade åt främmande makt, åt Röda armén. Raoul Wallenberg fanns där i periferin. Han välkomnade sovjetarmén, åkte till deras högkvarter. Men han protesterade när de ville låna hans bil.

 16. Inge skriver:

  Ateisten,

  Jeg er usikker på om jeg har lest noe av Lena Andersson. Etter hva jeg kan finne på nettet ser hun ut til å være en av de mange kommentatorene som ser på Jesus som et menneske som deg og meg. Hvis Jesus bare var et menneske var han enten gal eller en løgner og kan godt kalles totalitær.

  Sunn fornuft og bibelen forteller oss at vi ikke vet alt. Vi forstår stykkevis, se for eksempel 1. korinterbrev 13. Derfor vil alle forsøk på å lage perfekte samfunn feile, også kristne teokratier. For meg ser det ut som om åpne, liberale styresett med fri meningsbrytning er det beste forsvaret mot ideer om endelige løsninger.

 17. sl skriver:

  Wallenberg har tackats många gånger av representanter för dem han räddade, dvs judar, undermänniskorna minnesdagen tycker man kan utrota.

  Wallenberg har tackats för att han gjort vad varje vanlig man borde göra i den situation han kom till i Budapest, dvs motsatsen till det förintelseförnekarna sysslar med. Han har fått statyn som vanlig man och hjälte.

  Skulpturen är adekvat.. Wallenberg har inte fått någon uniformerad gubbe i uniform som minne, istället har fokus lagts på offren för den politik han sökte rädda folk från. Att han hade dyrbarheter gömda i biltanken beror förstås på att offren ville rädda dem undan förövarna, och att allting genomsöktes hela tiden. Det är förintelseförnekarnas ständiga politik att misstänkliggöra offren, och urskuldra brottslingarna.

  Tyskarnas öde 1945, med massiv folkfördrivning, Ostpreussen helt eliminerat, Königsberg som rysk förgiftad raketbas är värt stora lamentationer, att de uteblivit beror på att Stalin genomförde Hitlers rysspolitik på tyskarna. Och tyskarna började kriget. Angriparen förlorade, civilbefolkningen betalade priset.

  Det ingår i minnesdagens gnäll att ryssarna var judebolsjeviker, således var tyskarnas nederlag ännu ett antityskt angrepp från den internationella judendomen. Emellertid räknades ryska soldater hemkomna från fälttåget i väst som potentiella förrädare och skickades till läger, och ryska judar skulle snart drabbas av Stalins sista kampanj, antikosmopolitismen. Det är judefrågans namn under bolsjevismen.

 18. Ulf skriver:

  ”minnesdagen” glömmer att den ungerska regeringen som styrde i Budapest var resultatet av en statskupp organiserad av en främmande makt. När man sedan betänker att denna regering hade gjort sig skyldig till ett folkmord på Ungerns judar så blir Wallenbergs syn på Röda armén och Sovjet ganska förståelig.

 19. Jor-El skriver:

  Här är länken till Lena Anderssons fantastiska sommarprogram från 2005:

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/327259?programid=2071

 20. Inge skriver:

  Jor-El, takk for lenken, den var opplysende. Lena Andersson kritiserer Jesu moral fra et moralsk ståsted hun ikke begrunner objektivt.

 21. Jor-El skriver:

  En inblick bakom kulisserna på Public Service. Dina licenspengar i arbete…

  https://ledarsidorna.se/2017/08/exklusivt-behind-the-scene-svt-opinion-live-20170818-the-freak-edition/

 22. minnesdagen skriver:

  sl, du går igång med typiska fantasier om vad jag har för åsikter och människosyn. Det är ett mysterium, vad som hände med den mannen och hur han bara försvann. Efter all denna långa tid, dessutom 27 år efter sovjetunionens fall. Hur kan det vara så svårt att få fram sanningen, tål inte mannen bakom myten att lyftas fram i ljuset ?

  Som Ulf skriver, ungern styrdes av en regim styrd av främmande makt. Men de de ungrare som kuppades ville få en överenskommelse med väst. Och mest av allt ville de slippa ockuperas av sovjetunionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.