2412: Extremt

Den politiska terminologin erbjuder vissa svårigheter. Begreppet ”högerextrem” har blivit extremt besvärligt att hantera eftersom det onekligen finns en klar gradering på den skalan. Och vem skall få vara med? Nya Tider-debatten fortsätter envist och Aftonbladet har gjort en liten enkät i saken. Det är svårt att entydigt bedöma Nya Tider och man får nöja sig med insinuationer och associationer. Under alla omständigheter har Nya Tider skaffat sig en god position. Den tveksamma bojkotten skapar ett konstant medieintresse och vare sig äventyret slutar med uteslutning eller inkludering är det till deras fördel. En helt annan historia är Nordiska Motståndsrörelsen, en liten grupp bufflar vars framträdande effektivt skapar negativ publicitet som gör dem ännu mer marginella. Men intresset för ”högerextremt” är extremt stort och utgör väl en del av identitetspolitiken.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

90 svar på 2412: Extremt

 1. CeDe skriver:

  Man får väl då också anta att nej-sägarna inte heller besöker de Bibliotek som har den antidemokratiska boken Koranen i sina hyllor.

 2. Ulf skriver:

  Att media intresserar sig för högerextrema aktioner beror nog inte bara på identitetspolitiken utan på själva nyhetsvärdet. Nordiska Motståndsrörelsen störde den av media hårdbevakade Pridefestivalen bara några dagar innan aktionen på Mynttorget.
  Båda aktionerna ägde rum i centrala Stockholm och riktade sig mot kontroversiella arrangemang som rönt mycket uppmärksamhet i media. Att det var andra året i följd som Pride attackerades gjorde nog inte saken mindre anmärkningsvärd.

  Till de här aktionerna kommer sedan bombkampanjen i Västsverige under vintern 2016/17 där högerextremister utbildade i Ryssland placerade ut bomber som svårt skadade en person.

  År 2015 dödade ensamvargen och högerextremisten Anton Lundin tre personer i Trollhättan innan han attackerade och sköts ihjäl av den polispatrull som konfronterade honom.

  Högerextremt våld skördar helt enkelt offer i Sverige. Några som en av de unga afghanerna brändes i ansiktet med smällare, andra som den städare som skadades av en bomb i Göteborg får benen förstörda medan andra helt enkelt förlorar livet som de tre offren för Lundin i Trollhättan.

  Att denna våldsvåg väcker medias intresse är ju ganska självklart. Förutom själva nyhetsvärdet och det naturliga intresset från media att rapportera om våldsamma händelser i storstadsregioner som Göteborg och Stockholm så finns ju också den speciella kittling som uppstår när nazism, HBTQ, Ryssland och våld förenas i en för både media och allmänheten närmast oemotståndlig mix.

 3. Från Graven skriver:

  Vi har ju även sett hur media ”tvättar” eller helt undviker nyheter om övergrepp som inte överensstämmer med den egna övertygelsen, så det blir ju oundvikligen slagsida på nyhetsrapporteringen.

  Konsekvensneutraliteten är ju som bekant en het potatis.

 4. Per skriver:

  Gängkriminalitetens olika uttryck i våra förorter, får alltmer även en politisk dimension, och kan ses som uttryck för (ännu så länge) lokala maktpolitiska strävanden för radikala muslimer, menakulturer, klaner med rötter i Mellanöstern och Nordafrika. Det är i praktiken alltmer ett politiskt våld som utmanar den svenska staten och dess legala makt/våldsmonopol och som idag främst drabbar kvinnor och sekulära och demokratiskt sinnade personer. Ett lågintensivt krig mot det SVENSKA samhället.
  Detta är det totalt dominerade politiska våldet som äger rum i idag. Ulfs uppräkning av högerextremt våld under senare år är ett knappt ingenting i jämförelse. Islamistisk terrorism är också av underordnad betydelse i jämförelse med de växande kriminella gängen med rötter i menaländer. Gängkriminaliteten blir alltmer en aspekt av islamiseringen och spridningen av menakultur i Sverige.
  Detta är politik på marken/gatan. Finns likhet med 20- och 30-talets fascistiska/politiska gatuvåld. Vänstern i bred bemärkelse, här personifierat av Ulf, letar efter fascismen på fel ställe, ser inte den fascism som breder ut sig snett framför ( de bor inte i dessa enklaver själva) deras näsor. Mainstreammedia ser inte heller mönstret i dessa skeenden. Även våldtäkter på vita kvinnor utförda av män med rötter i Mena kan i många fall ses som ett politiskt våld.

 5. CeDe skriver:

  Per, du satte ord på mina tankar.
  Och jag vill gå så långt att jag kallar detta våld och aggressionerna som riktas mot det svenska samhället för terror.

 6. minnesdagen skriver:

  ”framträdande effektivt skapar negativ publicitet”
  – Uniformerade marscher med flaggor skapar aldrig någon positiv publicitet. De känns mera som en form av provokationer.
  ”- Se här; vi har nazister som marscherar på våra gator, det är det fria ordets fel !”.
  Man undrar över antalet infiltratörer.

  Ensamvargen Anton Lundin var en udda figur, hans bisarra självmordsattack liknar mer en IS-krigare än en högerextremist.

 7. Jor-El skriver:

  Högerextremism och högerpopulism gödslas det friskt med både på längden och tvären i msm långt bortom inflationsgränsen. Detta utifrån en tänkt centralpunkt i det politiska spektrat, får man förmoda.
  Men hur ofta stöter man på begreppen vänsterextremism eller vänsterpopulism i msm-rapportering?
  Kanske vore läge att lufta dessa uttryck lite oftare när man avhandlar Venezuela, Nordkorea, Cuba, Corbyn, Mélenchon, AFA, Feministiskt Initiativ, Mikael Wiehe, Sven Wollter, Lenins Barnhörna på Bokmässan osv.

 8. Ulf skriver:

  Jag blir lite nyfiken när du ”Jor-El” placerar in Feministiskt Initiativ bland olika vänsterextrema personer och grupper.
  Vad är det i Feministiskt Initiativs partiprogram som får dig att göra den kopplingen?

 9. Från Graven skriver:

  Om ras var vattendelaren för Lundin (med tanke på valet av offer) och islam är motsvarande vattendelare för IS-krigaren så stämmer mycket överens i perspektivet av förövarnas agerande.

  Den stora skillnaden mellan fenomenet Lundin och en IS-krigare är att Lundins ideologiska bas kraftigt fördöms av samhällsetablissemanget medan IS-krigarens ideologiska bas försvaras av samma etablissemang.

  Och etablissemanget består av majoritetspolitikerna (kallad ”sjuklövern” av SD-anhängarna), deras väljarbas (de ”87 procenten”), public service, myndigheter (förutom möjligtvis SÄPO) samt den genomsnittlige journalisten.

 10. Jor-El skriver:

  Nu läser ju Ulf i vanlig ordning lite slarvigt. Jag avhandlade vänsterextremism och vänsterpopulism. Gudrun Schymans lördagsintervju i våras är väl ett utmärkt exempel på stjärnögd vänsterpopulism i la la-land. Vid avkrävande av finansiering av alla fantastiska samhällsförändringar partiet föreslår slutade det hela med det idag klassiska memet ”Man kan räkna på hitan och ditan.” Och ”Vi kan inte sitta och prata pengar på det sättet.”

  http://www.kristianstadsbladet.se/ledare/carolin-dahlman-kan-nagon-ge-schyman-en-miniraknare/

 11. Jor-El skriver:

  Fast i slussen. Och förslag om slussfunktionen på gång…

 12. Jor-El skriver:

  Slussen – filtreringsfunktionen på Vilks.net. Den känns många gånger problematisk. Jag förstår att du Lars inte vill att din blogg ska degenerera till värsta gyttjebrottningen i kommentarsfälten, men finns det inget sätt att släppa lite på säkerhetsbältet? Svårt att hänga med i argumentationen i vissa trådar när inlägg fastnar några timmar innan dom kommer ut på banan, och då har det passerat 15 inlägg och repliken är begravd därunder.

  I första hand är det ju frustrerande för egen del, men många gånger också för att man långt senare upptäcker andras repliker, som då har tappat sin aktualitet.
  Hur många inlägg tvingas du faktiskt kassera per månad pga. bristande netikett?
  Skulle du inte kunna ge frikort till användarkonton med bra tracking record, och om god sed ändå bryts från dessa, ta bort inlägg och straffa retroaktivt? En bestraffning, förutom åthutning, skulle ju tex. kunna vara att man åter hamnar under slussbevakning.

  Skulle kunna uppmuntra till frihet under ansvar…jämsides med bättre flyt i kommentarsfälten.

 13. CeDe skriver:

  Jor-El,
  Vi måste väl ändå ge vår bloggägare chansen att få raka sig och få i sig ett mål mat då och då.

 14. Jor-El skriver:

  Absolut så, men jag har förslag på förändringar vad gäller slussfunktionen.

 15. CeDe skriver:

  Kör förslaget en gång till då nu när slussen är öppen.

 16. Jor-El skriver:

  Även förslaget om förändring har fastnat i slussen…

 17. Från Graven skriver:

  ”Slussen” är ett filter och är på hela tiden. LV släpper loss inläggen som fastnat i filtret när tillfälle ges. Slussen är m.a.o inte nödvändigtvis öppen.

 18. Från Graven skriver:

  Filtret låser inlägg med vissa begrepp. Det kan löna sig att byta strategiska bokstäver mot asterisker. Så här: Na*ismen och fas*ismen har knappast fått ett uppsving såsom msm vill låta påskina, däremot börjar folk ledsna på att människofientliga värdegrunder får fritt spelrum i vårt västerländska demokratiska samhälle.

 19. CeDe skriver:

  Slussen är nog alltid öppen men Lars sätter käppar i hjulen då och då. Och som du säger; släpper loss eller suddar kommentarer när tillfälle ges.

 20. CeDe skriver:

  Utom för nattsömn och andra viktiga saker förstås!

 21. Lars Vilks skriver:

  Tidigare erfarenheter har varit att man inte kan påverka filtret. Men jag skall förhöra mig med webmaster om det finns något man kan göra.

 22. Jor-El skriver:

  Mitt svar till Ulf 10.14. Mitt förslag till förändring av slussen 10.23.

 23. Inge skriver:

  Så det er ikke fordi du ikke liker det jeg skriver at noen av innleggene mine blir forsinket? Godt å vite!

 24. Från Graven skriver:

  Vi har gått igenom det här förut – LV stoppar inga inlägg. Filtret som kommer med forum-plattformen sätter inlägg i karantän om de innehåller vissa kontroversiella nyckelord. LV släpper dem förvisso fria (efter förmodad genomläsning), men detta måste göras manuellt, vilket ibland tar tid då LV t.ex är på resa.

 25. Inge skriver:

  Från Graven, det var jeg ikke klar over eller har glemt. Takk for informasjonen.

 26. CeDe skriver:

  Tror inte på din förklaringsmodell, Graven,
  Jag tror säkert att LV stoppar inlägg. Och sen tror jag att jag läst att LV måste vara på plats för att kunna frigöra låsta kommentarer.
  Kanske kan LV förklara lite mer ingående hur det hela går till.

 27. Jor-El skriver:

  Visst är det så att förekomsten av vissa ord lägger en kommentar i karantän. Men läs mitt inlägg om förslag till förändringar av sluss-systemet kl.10.23 (som fastnade i slussen) och försök att hitta ett enda kontroversiellt ord i detta. Verkar även slå ner på inlägg över ett visst antal tecken, för säkerhets skull…

 28. Från Graven skriver:

  Nej nej nej… jag garanterar, Lars Vilks censurerar inte. Finns inte på kartan. Modereringen är mjuk och bygger på forumdeltagarnas hörsamhet.

 29. Från Graven skriver:

  *CeDe

 30. Från Graven skriver:

  Jor-El

  Ja, även inlägg över visst antal ord.

  Dessutom:
  – För många länkar (URL’er)
  – Upprepningar

  Möjligtvis även en tidsfaktor; mycket snabbt efterföljande inlägg fastnar ibland i slussen för mig.

 31. CeDe skriver:

  Jor-El, Jag tror att inlägg hamnar automatiskt i slussen när tex Vilks duschar eller på annat sätt inte kan ha koll. Även på natten stängs ju verksamheten ner och först på morgonen finns det tid att släppa ut fångarna.
  Jag undrar ibland om han kan följa en kommentar under tiden den skrivs eller om den måste skickas först.

 32. Jor-El skriver:

  Vi får se vad som händer, Lars har ju utlovat en passning till webmaster för eventuella möjliga justeringar av systemet. Kanske låter han också veta mer om dess innersta väsen…

 33. Jor-El skriver:

  Återigen fast i slussen. Kort kommentar, helt okontroversiell, outgrundliga äro systemets vägar.

 34. CeDe skriver:

  Det har nog inte med innehållet att göra utan att LV vill vara fri en stund. Se på TV, äta eller tjatta med vänner, what so ever!

 35. Krister skriver:

  Kanske är det den institutionella bloggeliten som avgör vad som får passera slussen

 36. Per skriver:

  För att återgå till! ämnet, om ni har pratat färdigt om slussen kanske.
  Från gravens formulering är värd att upprepas:
  ”Den stora skillnaden mellan fenomenet Lundin och en IS-krigare är att Lundins ideologiska bas kraftigt fördöms av samhällsetablissemanget medan IS-KRIGARENS IDEOLOGISKA BAS FÖRSVARS AV SAMMA ETABLISSEMANG” (mina versaler) Kanske en bra sammanfattning av tillståndet idag.

 37. asiktenmin skriver:

  Hade verkligen Lundin en ideologisk bas? Vill minnas att inga högerextrema kopplingar vare sig till ideologi eller organisationer uppdagades när hans liv granskades. Men kanske minns jag fel.

 38. Från Graven skriver:

  asiktenmin

  Det är helt korrekt, jag har heller aldrig kunnat hitta annat än vaga antydningar från polisen, men vänstern är ju desperata att bokföra Lundins dåd på en högeragenda; därför skriver jag så villkorat som jag gör ovan. Men man kan heller inte komma ifrån att Lundins offer antyder att hudfärg var en faktor, det vill säga ”ras” och att rasideologi därmed inte kan avskrivas.

 39. Ulf skriver:

  Anton Lundin skrev ett självmordsbrev där han konstaterade att Sverige tagit in för många invandrare och att han planerade att utföra en attack riktad mot just invandrare.
  När polisen gick igenom Antons dator kunde man konstatera att han hade ett mycket stort intresse för nazism och högerextremism.

  Det dödliga politiska våldet i Sverige kommer från islamister och högerextremister. Svårare än så är det inte.

 40. Från Graven skriver:

  ok

 41. Från Graven skriver:

  och vid enstaka tillfällen våldsvänstern (Jacques Wallner)

 42. Ulf skriver:

  Att man måste gå tillbaka till 1982 för att hitta ett fall där vänsterextremist mördar en annan person visar väl hur hur lite dödligt våld som vänstern i Sverige kan göras ansvarig för.

 43. Från Graven skriver:

  ja, det kan jag inte argumentera emot.

  Fast djungel-Joel gjorde ju vad han kunde i Kärrtorp, fast ny-nazzen överlevde.

 44. Ulf skriver:

  Det finns faktiskt en gemensam nämnare i de båda fall du tar upp ”Från Graven”. När det gäller Kärrtorp så attackerade barnfamiljer av en grupp högerextremister och när det gäller dråpet 1982 så var det offret som konfronterade den dömde gärningsmannen utanför Berns.

  I båda fallen var det alltså offren som aktivt sökte konfrontation med de dömda gärningsmännen.

 45. Från Graven skriver:

  Nja, Nordenmark stod ju och urinerade när Wallner smög upp bakifrån och knivhögg fem gånger.

  Djungel-Joel högg ju också flera gånger i ryggen på sitt offer.

 46. Från Graven skriver:

  Läs domen mot Wallner. Intressant läsning, faktiskt.

 47. Från Graven skriver:

  Misstag nu inte det här för att jag försvarar ny-nazzarna i Kärrtorp, det gör jag inte.

 48. Per skriver:

  Det mest intressanta med Från gravens formulering är ju ändå:
  ”IS-KRIGARENS IDEOLOGISKA BAS FÖRSVARS AV SAMMA ETABLISSEMANG”
  Vissa röd-grön-rosapolitiker/debattörer försvarar i praktiken även jihadisterna som personer då de förordat olika typer av offentligt finansierad hjälp för dem som rest tillbaka till Sverige.
  Och i det framväxande muslimska parallellsamhället i Sverige finns det enligt min bedömning en stor procentandel som även försvarar IS politiska och sociala projekt. I t.ex. åldersgruppen 15-25 åringar för gruppen med rötter i menaländer rör det sig antagligen om flera 10-tal procentenheter.

 49. Ateisten skriver:

  För att få koll på ”andra sidan” tittar jag regelbundet på Avpixlat, Fria och Nya tider, gratisdelen. Men en rubrik på dagens Fria tider fick mig att ta ett abonnemang: ”Stor majoritet av asylsökare kräver: Förbjud alla skämt om islam”.

  Det rörde sig om en undersökning man gjort bland asylsökande i Österrike och man får väl anta att liknande resultat skulle uppnås även i Sverige. Några exempel:

  En tredjedel är övertygad om att kvinnor måste vara oskulder när de ingår äktenskap.

  Nästan 60 procent av muslimerna (endast 14 procent av iranierna) anser att skämt om islam ska förbjudas. Muslimer som upplevt religiöst styre har uppenbarligen fått en annorlunda inställning i denna LV-aktuella fråga. Värst var somalierna med 70 %.

 50. Från Graven skriver:

  Samtidigt som SVT försöker ”nyansera” synen på salafismen.

  Först var det ”inte islam” men salafismen. Nu är det inte ens salafismen längre, men endast vissa salafister som ger salafismen ett dåligt rykte. Nu har SVT själva påtagit sig uppdraget att ”nyansera” bilden av slafismen.

  Kommer ni ihåg vad jag skrev om att etablissemanget (”sjuklövern”, deras väljare [de 87%], public service, samt journalister i allmänhet) slår ned på Anton Lundins ideologiska bas, men försvarar IS-krigarens.

  Tydligare än så blir det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.