2399: På sitt sätt kontroversiellt

Det kan bli så att ett konstverk blir starkt kontroversiellt utan att konstnären och konsten blir inblandade. Graffitikonstnären Pärra Andreasson (jag känner honom sedan lång tid) fick i uppdrag att måla tre stora porträtt. De avmålade var kriminella från Fittja. Målningen placerades offentligt och motiverades med att den skulle tjäna som förebild för ungdomen. Det verkar lite märkligt och det är det också som framgår av den här artikeln i Expressen. Där kan man också läsa att Edda Manga och Mattias Gardell har försvarat den med hänvisning till ”alla statyer i Östermalm som hyllar kungar som för flera hundra år sedan gjorde sig kända för tortyr och korruption.” Sådant har man hört ofta, den historiska dimensionen brukar förnekas.

I varje fall är det så att det inte rör sig om ett kontroversiellt konstverk utan enbart om placering och användning. Hade verket ställts ut i en konsthall hade det fått en helt annan funktion eftersom den då hade fått med sig en konstkontext.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på 2399: På sitt sätt kontroversiellt

 1. Inge skriver:

  For et par år siden lagde jeg en gif med bakgrunn i offentlig statistikk som viste forholdet mellom demografien i Chicago og antall drap med skytevåpen, representert med prikker. Resultatet var nesten komisk. I områder med over åtti prosent svarte var det tett med prikker. I områder med flest latinamerikanere var det mange, men færre enn i de svarte områdene. Det var få prikker i asiatiske områder. Færrest prikker var det i områder med over åtti prosent hvite.

  Svart kultur i USA har gitt oss blues, rock, gospel, rap, men noe har gått feil på veien. Jeg vet ikke om det har bakgrunn i gener eller kultur men resultatet er økt kriminalitet og drap.

  Det samme ser ut til å gjelde for muslimer i Sverige og Europa.

 2. sl skriver:

  Man brukar skylla på sociala förhållanden, dvs att våldet är kulturoberoende. Det tror inte jag, men jag kan inte säga att jag vet.

  Däremot vet jag att den enda musikaliska konstform delvis baserad på svart kultur, dvs afrikanska traditioner, som utvecklats i USA kallas jazz. De du räknar upp är dels den religiösa aspekten, dvs i grunden anglikanska psalmer i svart tolkning, dels den massiva underhållningsmusiken. Rock är distinkt vit musik, när den inte är det kallas den black rock, den är relativt obetydlig.

  USA är en slags kulturell smältdegel under de vita européernas hegemoni.

 3. Jan skriver:

  Pärra igen!

  Ur Blekinge Läns Tidning:

  I helgen hade graffitikonstnären Pärra Andreassons utställning ”(S)Kön – Ruskig ångest” vernissage på Kulturcentrum i Ronneby.

  En hel del av tavlorna som Andreasson gjort till utställningen är vända med framsidan mot väggen. Betraktaren får alltså enbart se verkens baksida. Det annorlunda tilltaget har dock en logisk, om än något skrämmande, förklaring.

  För i konsthallens standardavtal med utställande konstnärer står det att konstnären ska ”Respektera Ronneby kommuns policy att undvika uttryck som kan uppfattas som rasistiska eller könsdiskriminerande”.

  ”Därför har jag valt att vända på vissa verk som skulle kunna uppfattas som att gå emot denna formulering”, berättade Andreasson för BLT:s kulturredaktör Elin Thornberg när hon var på pressvisningen för utställningen (BLT den 17 juni).

  http://www.blt.se/ledare/skulle-anders-zorn-ha-kunnat-stalla-ut-pa-konsthallen-i-ronneby/

  Jan

 4. Ateisten skriver:

  Stööön! Man börjar bli så trööött på denna enfaldiga PK-mobb! Kan tänka mig att rösta på SD i ren protest. Trots att en majoritet av deras väljare troligen tycker som Ronneby kommun i denna fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.