2388: Så kan det gå

Konsten har sin släng av uppfostrande verksamhet i tidens anda. Dock får jag säga att det är betydligt värre inom teatern. Skådespelaren Rasmus Dahlstedt begav sig på teaterfestival och undrar i en krönika vart konsten hade tagit vägen. Onekligen sedelärande.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

51 svar på 2388: Så kan det gå

 1. sl skriver:

  I en forntid med svartvit tv hade vänstern monopol på rolighet, den andra sidan bar brun kostym med fluga, och hade inte en chans. Vänstern är fortfarande rolig, men nu på ett genant och ofrivilligt sätt. Sorgligt nog sjunker de institutioner som vänstern klibbar ner med sin politiska smet mot botten, dagens följsamhet mot mångkulturella politiska finansiärer blir morgondagens indragna anslag.

  Jag rekommenderar kommentatorerna att följa länken till krönikan. Rolig text.

 2. Jor-El skriver:

  Eftersom 70-talets vänsterideal fick akademikerungdomar att klä sig i arbetarskjortor och kalla sig själva proletärer, kan vi se fram emot att dagens vänsterungdomar börjar köra med brun utan sol och lite brytning på talet för att höja sin status?

 3. CeDe skriver:

  Vänsterns outtröttliga försök till kompensation.

 4. minnesdagen skriver:

  Man kan ju fundera på Europa, flyktingarna och kolonialismen.
  Kolonierna blev européiserade och sedan lämnade européerna sina kolonier. Nu vill många från de en gång koloniserade länderna tillbaks till ett européiserat samhälle. Så de söker sig till källan. Till Europa. Kontentan måste vara att avkolonialiseringen var ett stort misstag. Den gick för snabbt i många länder. Och vänstern, som så ofta är dum och enkelspårig, lägger den brutala avkolonialiseringens skuld på vanliga medelsvenssons, specifikt om vi är vita. Istället för att undersöka vilka personer och företag som roffat åt sig många gruvor och naturtillgångar, när en koloni snabbt utrymdes.
  Och inte bara kolonier, utan länder som socialiserades utan demokrati och flerpartisystem. En faktabaserad bok som exempelvis ’Wall street and the bolshevik revolution’, skriven av den liberalt sinnade Anthony Sutton, borde ha fått ett stort genomslag. Men dess material, som är jätteintressant och har källhänvisningar till arkivmaterial, avfärdas floskelmässigt som konspirationsteorier.

 5. pöbeln skriver:

  CeDe
  Hur bra tycker du att trump har skött sig so far?

 6. pöbeln skriver:

  På tal om höger, alltså..

 7. pöbeln skriver:

  Minnesdagen
  Du är ett under av logik…

 8. CeDe skriver:

  Helt klart godkänd.

 9. Per skriver:

  minnesdagen

  Jag tror som du att avkoloniseringen, som den skedde, i många fall har varit olycklig för dessa länder. Det Europeiska inlytandet fick inte gå tillräckligt djupt. Sekulära demokratiska statsbildningar borde fått tid att utvecklats. Men mina egna kunskaper om ”befrielseförloppen” är för otillräcklig för att ha en bestämd uppfattning i frågan.

 10. CeDe skriver:

  Vad tycker du själv, pöbeln?

 11. pöbeln skriver:

  CeDe
  Är du inte oroad av att han kysser den saudiska kungens fötter och förstärker dess militär? Salafistkrameriet når nya nivåer med Trump…

 12. Inge skriver:

  USA gikk inn i gulfkrigen i 1991 med et 50-års perspektiv. Det ble minnet om Tyskland – hvordan diktaturet ble knust og den lange oppbyggingsperioden som fulgte. Mange ”vanlige folk” forstår ikke dette, de ser bare det dagsaktuelle. USA, Israel og EU har som mål å gjøre Midtøsten og Nord-Afrika ufarlige og om mulig demokratiske på lang sikt. Saudi-Arabia er nyttige samarbeidspartnere og har sikkert fått løfter for fremtiden. Ikke tro at Trump er dum.

 13. pöbeln skriver:

  Oj Inge, du besitter kunskap som ej finns tillgänglig för lekmän. Kan du ge en referens till ditt påstående att USA gick in i gulfkriget i ett 50-års perspektiv?

  Jag trodde det var för att Saudiarabien var rädda för att Irak skulle anfalla Saudi härnäst. Irak var ju skyldiga enorma summor till både Kuwait och Saudi efter Irankriget, och den officiella anledningen till Iraks aggression ska ju ha varit just skulderna. Så jag ser nyfiket fram emot dina referenser.

 14. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  På tal om hur hur folk har klarat sig hittills: hur tycker du det går för Michael Skråmo?

  Precis som du, Pöbeln, har Skråmo lagt ned mycket tid och kraft på att skylla folk för ”islamofobi”. Pöbeln på Vilks.net och Skråmo på SVT.

 15. Från Graven skriver:

  På tal om antirasismen, alltså…

 16. CeDe skriver:

  Jag frågade vad du själv tycker och inte om vad du tycker att jag ska oroa mig för, pöbeln lille!

 17. pöbeln skriver:

  Graven
  Jag tycker det är mer intressant då att prata om Islam och islamofobi än om nån jag inte känner eller följt överhuvudtaget.

  Islamofobi är när man förenklar islam och paketerar all dess troende i en förutbestämd negativ utsaga. Ungefär som när salafister paketerar alla icke troende som hädare. Lite som du Graven som har en analys av 2 miljarder olika relationer till religion som utgår ifrån en strof i koranen. Hade du frågat mig om vad jag tycker om salafismens utbredning hade jag svarat ,”negativt”. Och det är ju just salafismen som Trump nu, liksom väst i stort, stödjer och bugar sig inför. Salafisterna var partners i kalla kriget, och när de orkestrerade oljekrisen på 70-talet visade de att världen måste buga inför dem.

  Men det är geopolitik, den sanna anledningen till terror och instabilitet. Inte islam med andra ord.

 18. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  När jag resonerar runt islam utgår jag ifrån urkunderna och deras tolkningar, samt hur dessa tillämpas, kort sagt den islamska doktrin som råden i den islamska delen av världen. Tyvärr råder det alltför stor samstämmighet mellan urkunder (koranen, sunnah) och islams tillämpande. Särskilt tydligt är detta med avseende på kvinnans ställning i islam.

  Jag blir bekymrad när du skriver ”en strof i koranen”. Detta är den normala apologetiska inställningen, att det rör sig om ”en strof”!

  Ingenting kunde vara mer fel!

  Sura an Nisa är ett större avsnitt av koranen som behandlar kvinnan, i allt från hennes underordnande mannen, till arvskiften, till hur hon skall behandlas. Sharia-lagstiftningen utgår från dessa stipulationer, vilket är varför kvinnan har den stä’llning hon har idag i den islamska världen. En systematisk manual i hur kvinnan skall skötas, med andra ord, och inte ”en strof”.

  Med ditt ”en strof”-argument är det du som förenklar islam, Pöbeln. Förenklar, ompaketerar och vilseleder.

  Läs koranen och alarmeras.

 19. pöbeln skriver:

  Graven
  Om detta är vi oeniga.

  Salafismen, uppfunnen på 1800-talet, är ännu mer långtgående i politisering av islam än ens Khommeini. Mot detta har du sekulära muslimska projekt, tex Nasser i egypten, kung Zahir Shah i afghanistan eller Mosaddeq i Iran, alla störtade av CIA eller KGB. Eller för den delen Attaturk, även om han bär skuld i det armeniska folkmordet.

  Nej du, urkunder kan dras fram för att underblåsa. Men detta gäller även kristendom som inte heller gjort mycket för homosexuella eller kvinnor i historien. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen och benämna rätt saker. Glöm urkunder och fokusera på geo-politiken, där finner du svaren…

 20. CeDe skriver:

  Finns det någon här som kan berätta i vilken positiv grad religionen islam har påverkat Sverige.

 21. Ulf skriver:

  ”Från Graven” påstår sig vara en kännare av islam men har gång på gång avslöjats som mycket okunnig både när det gäller islam men också kristendomen.

  Ett bra exempel på ”Från Gravens” svaga kunskaper om islam är att när signaturen försökte diskutera sharia förra året så var uppenbarligen ”Från Graven” helt ovetande om det faktum att sharia är en del av den demokratiska staten Israels rättsväsende.
  När jag upplyste ”Från Graven” om detta faktum blev signaturens reaktion närmast panikartad. 🙂

  Lika misslyckat var ”Från Graven” försök att jämföra islams och kristendomens tidiga historia för ett par dagar sedan. I det fallet var det kunskaperna om kristendomen som inte räckte till.

 22. CeDe skriver:

  Men svara du då Ulf: vad gott tillför islam vårt land?

 23. CeDe skriver:

  Här har vi då ett antal försvarare av islam men ingen kan namnge dess positiva inverkan på Sverige – märkligt!

 24. Inge skriver:

  pöbeln, hvis jeg finner sitatet skal jeg poste det. Det stammer fra en tale til de amerikanske soldatane i Irak. I mellomtiden kan du lese om USAs langsiktige planer med den første gulfkrigen her: https://en.wikipedia.org/wiki/New_world_order_(politics)

 25. Ulf skriver:

  Jag kan inte se att islam i sig tillför det svenska samhället något ”gott” men jag skulle vilja påstå att detsamma gäller för kristendomen.
  Kristendomen har inte tillfört oss svenskar något sedan 1100-talet när antagandet av kristendomen gjorde det möjligt för oss nordbor att anamma den västerländska lärdomskulturen.

 26. sl skriver:

  Oj oj oj. Det var rätt grovt historielöst.

  När Bibeln översattes till svenska tillfördes det svenska språket en mängd begrepp. Jag har nu inga siffror, men jag har sett påståenden om en fördubbling av ordförrådet. Via Bibeln kom förstås latin och grekiska, dvs den klassiska kulturen.

  Via kristendomen kom en moral, en uppfattning om hur man beter sig mot andra. ”Gör mot andra som du vill att de ska göra mot dig”. Fullständigt central kristendom. Det är därför vi någorlunda säkert kan ta en promenad. De svenska ateistern är fullpumpade med kristna värderingar, men hänger upp sig på religionens mirakelförklaringar för tvåtusen år sen.

  Kristendomen är grunden i den sk värdegrunden. Kristendomen är vänsterns grund. I Sverige tar vi kristendomens värderingar för givna, men vi fnyser åt Jesus. Vi tror att våra värderingar är universella, men de är kristna. Observera att de största massmördarna och civilisationsfienderna i modern tid, Hitler och Stalin, var ateister och kristendomsförnekare. De som krigade för civilisationen, dvs Churchill och Roosevelt, krigade explicit för den kristna civilisationen, mot barbarerna.

  Muslimerna vet att våra värderingar inte är universella,, de har en alternativ uppsättning värderingar, som kolliderar med våra. Det är därför islam är ett problem. Få muslimer, litet problem. Många muslimer, stort problem.

  Ulf bör läsa ”Civilisationernas Krig” av Samuel Huntington. Den är skriven för att ge hjälp till omvärldsförstående perspektiv. Den Kristna Kyrkans Historia är också insiktsskapande.

 27. Från Graven skriver:

  Ulf är etnopluralist och nationalist i sina resonemang. Och med en fot stadigt placerad i Aspergerspektrat förstår han var sig detta, eller sin egen del i de trådkollapser som följer.

 28. CeDe skriver:

  Sanslöst att fylla på ett land med utövare av en ideologi som går tvärs emot Sveriges kristna traditioner och välfärdsbygge.

 29. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Nu när det faktiskt står i koranen att kvinnor skall slås om de inte lyder (koranen 4:34) och kvinnor sedan misshandlas med uttrycklig hänvisning till koranen – så kan du hänvisa till ”geopolitik” så mycket du vill för att försöka blanda bort korten. Men det blir inte mer än just det… ett försök att blanda bort korten.

 30. CeDe skriver:

  Sanslöst att en fredlig konstnär som tecknar en fantasiprodukt ska utsättas för mordförsök från en mördarsekt som vi frivilligt släpper in och försörjer i vårt land..

 31. Ulf skriver:

  Nu är det ju du ”Från Graven” som försöker blanda bort korten genom att beskylla mig för att vara ”etnopluralist”, ett påstående som du inte har några belägg för.

  Jag kan däremot visa att ”Från Graven” har kommit med antisemitiska lögner om Israel och Dagens Nyheter samt att ”Från Graven” vill göra det olagligt att leva som jude i Sverige.

 32. CeDe skriver:

  Men att skära bort frisk levande vävnad från små gossebarn det är helt ok för sign Ulf…

 33. Från Graven skriver:

  Nu börjas det igen.

  Ulf, lämna mina kommentarer ifred så slipper du att själv bli analyserad. Enkelt.

 34. CeDe skriver:

  Man kan inte motivera fysisk misshandel av ett barn utifrån religiös övertygelse.

 35. Ulf skriver:

  Du har inte den intellektuella kapaciteten att analysera mina inlägg ”Från Graven”. Det är därför du hittar på en massa trams om att jag skulle var ”etnopluralist”. 🙂

 36. Inge skriver:

  Angående det som bloggposten handler om – hvordan kan disse menneskene unngå å se at de risikerer å bli det de kjemper mot?

  Et dikt av Olav H. Hauge, fra samlingen Dropar i austavind, 1966

  EIT KORN

  Eit korn av rettvise
  slo rot i hjarta mitt, voks
  og vart til ein salt eld.
  Eg ofra til han og gjødde han
  med feitt slakt.
  Og elden vart ei ødle.

 37. Ulf skriver:

  Först och främst vill jag tacka dig ”SL” för ett långt, intressant och mycket seriöst inlägg till kristendomens försvar.
  De konflikter vi ser i dem muslimska världen i dag har självklart mycket att göra med olika tolkningar av koranen, religösa traditioner och annat som är kopplat till islam. Islam kan alltså uppenbart vara en mycket intolerant religion men samma gäller kristendomen som den utvecklats i Europa.

  I bibeln så pekar Paulus ut judarna som människornas fiender och tyvärr så har antisemitismen varit en viktig ingrediens i kristendomen sedan Paulus dagar.
  Under nazisternas förföljelser mot judarna i mitten på förra århundradet så når dessa kristna förföljelser mot judarna sin kulmen. Hitler var inte kristen men soldaterna i Wehrmacht hade devisen ”Gott mit uns” på sina bältspännen. Massmorden på judar motiverades med citat från Luther och det skapads till och med en slag nazistisk variant av kristendomen.

  I Europa så startades det två världskrig under loppet av drygt ett kvartssekel under 1900-talet. Det måste ha funnits mycket muslimer i Europa på den tiden! Tyvärr så visar historien att kristna hittar på mycket dumheter på egen hand. Den våldsammaste konflikten i Europa är just nu den i östra Ukraina där olika slags kristna mördar varandra i tusentals.

  Jag har läst Huntigtons bok men jag är inte särskilt imponerad. Huntington menar på allvar att det finns större likheter mellan finländsk och siciliansk kultur än mellan litauer och vitryssar. Det är inte ett seriöst resonemang.

 38. Ulf skriver:

  Med tanke på att omskärelse av nyfödda pojkar av religösa skäl är tillåtet i nästan alla demokratiska stater så borde det rutiningreppet egentligen inte vara något att bry sig om.
  Om de som utövar judendom och islam slutar med att omskära sin barn så tycker jag det vore bra men beslutet måste komma från föräldrarna och inte statsmakten.

 39. Inge skriver:

  En mulig ordning som er foreslått er å gjøre en symbolsk omskjæring av guttebarna når de er åtte dager eller senere og vente til de er 16 år og kan bestemme selv før man gjør det fysiske inngrepet.

 40. Från Graven skriver:

  Jamen, då kan väl föräldrarna själva få avgöra den kvinnliga könsstympningen också, Ulf? Om du menar att statsmakten inte skall lägga sig i. Du får ju vara konsekvent!

 41. Ulf skriver:

  Jag föreslår att ”Från Graven” läser på lite om vilka olikheter det finns mellan omskärelse av nyfödda pojkar och omskärelse av kvinnor.
  De olikheterna gör att i nästan alla länder ses omskärelse av nyfödda pojkar inte som ett brott medan däremot omskärelse av flickor är kriminaliserat.

 42. Krister skriver:

  Ang.”Gör mot andra som du vill att de ska göra mot dig” i den kristna moralen så är den inte unik, utan universell. Det är andra värderingar som får civilisationerna att kollidera:

  ”Den gyllene regeln” är en grundläggande etisk princip som återfinns inom många religioner samt filosofiska och etiska läror. Den äldsta nedtecknade varianten härstammar från Konfucius, ca 500 år f.kr. Principen kan uttryckas både positivt (”gör mot andra som du själv vill bli behandlad”) och negativt (”gör inte mot andra som du själv inte vill bli behandlad”).

 43. Krister skriver:

  Pöbeln, var i geopolitiken finner vi svaren till kvinnans förtryckta ställning i islam?

 44. sl skriver:

  Då har jag ett annat intressant litteraturförslag till Ulf; ”Vad hände på vägen till Damaskus?” av Lena Einhorn.

  Under omskapandet av kristendom från romarrikets slavreligion till de europeiska feodalherrarnas ursäkt för sin maktutövning hittades det på allt möjligt om kristendomen. Den emanerar dock ur judendom, bär i sina egna grundskrifter inte på judehat, och Bergspredikan/Jesu ord är dess central.

  Ulf har en speciell förmåga att ta ut en yttepytteliten detalj ur ett resonemang, och sen gå i spinn över den. Huntingtons bok handlar inte om detaljer, utan den stora bilden. Något för Von Graven, Pöbeln och CeDe, således. Den kan läsas ur vilket perspektiv som helst, eftersom den skrivits för att vi västerlänningar ska inse vilket perspektiv de andra har.

 45. Ulf skriver:

  Antisemitismen är en ledmotiv i den kristna historien. Ständiga pogromer som under det första korståget i Tyskland eller som i Ryssland under 1800 och 1900-talet. Ibland stegrades våldet och ledde till veritabla folkmord på den judiska befolkningen.

  Bergspredikan har haft ett mycket begränsat inflytande på hur kristendomen praktiserats i Europa. Däremot så har det gamla testamentet varit mycket populärt. Särskilt då Mose lagar men även berättelserna om israeliternas olika krig.

  Huntingtons bok är helt enkelt inte trovärdig som mina exempel visar. Om detaljerna är felaktiga så blir resultatet förödande för slutresultatet. I det här fallet är det Huntingtons teser om olika civilisationer som kollapsar på grund av bristande kontroll av enkla fakta.

 46. sl skriver:

  Bergspredikan är kristendomens ideologiska kärna. Antisemistismen är ledmotiv i antisemistismens historia. Det feodala krigförande Europa var förstås mer intresserat av Bibelns krigande delar, dvs Gamla Testamentet, som är det judiska folkets historia, än av den långhårige snickaren som skulle vända andra kinden till. Kristendomen, dvs andra testamentet, transformerades från sitt ursprungliga innehåll till ett kontrollredskap, budskapet gick från Jesu ord och gärningar till skuld, synd, lydnad och skam. Skam är internaliserad lydnad. Det tog lång tid, och i första testamentet fanns mer användbara delar när det gällde tvång.

  Huntingtons bok, skriven för att få oss att inse hur de andra ser oss, är ytterst trovärdig, din lilla detalj om sicilianare och finnar och hur du lyckas tolka den till vad du tolkat den till spelar ingen som helst roll. Om du tror att boken handlar om detaljer gällande sicilianare och finnar ber jag att få framlägga mina kondoleanser. ”Civilisationernas Kamp” handlar om religionens roll som historisk moralbyggande bas i samhället, dvs precis vad vi nu bevittnar. Exempelvis de kristnas oförmåga att inse islams karaktär. Islam är kristendomens nemesis, en billig kopia utförd av en maktfullkomlig arab, den muslimske slavägarens hån av sina slavar. Det kan vi inte ens ta till oss. Det ligger utanför vår religions grundvärderingar. Vi anser slaveri motbjudande. Islam är slaveri.

 47. Från Graven skriver:

  Javisst är den kristna historien full av antisemitism och folkmord, men likväl ett uruselt argument för sharia och urskuldanden av folkmord med islamska förtecken.

 48. Från Graven skriver:

  sl har rätt och uttrycker det bättre.

  Den kristna historien har möjligtvis samvarierat med antisemitism och folkmord men är naturligtvis inte orsaken till dessa.

 49. sl skriver:

  Kristendom är ett komplicerat förhållande till det lilla judiska folkets religion och gud. Kristendomen övertog judarnas gud, högtider, sånger och böner, via Jesus ordnas frälsning åt alla folk. Första testamentet är det judiska folkets historia, Andra testamentet är Jesus, lärjungarna, apostlagärningarna, Paulus, brev till de kristna församlingarna runt östra medelhavet. Kristna har definitivt förföljt judar, särskilt under den tid då alla måste vara kristna i Europa. Kristna hänvisande till att judarna inte tror Jesus är Messias, ignorerande att Jesus var jude. Men att påstå att kristendomen är antisemitisk, när den bygger på judarnas gud och religion, blir konstigt. Man kan lika gärna påstå att kristendomen är semitisk, vilket våra moderna Odenanhängare tycker. Kristendomen är intressant, och grund för stora delar av vår konst i vid bemärkelse.

  Kristendomen som antisemitiskt stickspår lämnar oss i vildmarken. Vi har inte problem med kristendomen, vi har problem med islam. Framförallt har muslimerna problem med islam. Deras traditionella underkastelselära och inavel hindrar dem att leva och utvecklas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.