2358: Helig eld

I det frimodiga Danmark har man fått problem med blasfemiparagrafen. För första gången sedan 1971 har åtal väckts. Det gäller en man som eldade upp en koran i sin trädgård och lade ut en filmad version på Facebook. (tv2dk)

Samtidigt diskuteras det om paragrafen skall avskaffas. Det tycks inte bli så vilket framgår när man ser hur de olika partierna ser på saken. (Kristeligt Dagblad)

Det tycks vara så att paragrafen främsta uppgift är att förhindra att man eldar upp heliga skrifter. I Sverige har vi ingen blasfemiparagraf men om någon eldade upp en bibel eller en koran och lade ut detta på Facebook som ett religionskritiskt inlägg torde det ändå medföra konsekvenser. Bibeln hade nog passerat men en koranbränning hade förmodligen hamnat under hets mot folkgrupp. Ett undantag skulle vara om det rörde sig om ett konstnärligt uttryck. Och det gäller även i Danmark, en bränning som ett trovärdigt konstnärligt uttryck bör kunna passera.

Det här inlägget postades i politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

101 svar på 2358: Helig eld

  1. Ulf skriver:

    Vilken intressant debatt mellan Adam och Inge. Mer sådant på Vilks.net!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.