2357: Med hugg och slag

Man har ju väntat på att det skulle komma en rallarsving. Även om värdegrundsinspektörerna har förlorat lite mark kan dess uttalade företrädare inte ge upp så lätt. Och idag fick Sandro Scocco opinionsutrymme i Aftonbladet för att fälla den förfärlige Sanandaji och hans bok Massutmaning. Scocco står fast vid sin hypotes om invandringens lönsamhet och passar naturligtvis samtidigt på att misstänkliggöra skriften. Han bygger upp sin kritik med att ”Enskilda bibliotek har upplevt boken så osaklig (och underförstått främlingsfientlig) att de valt att inte köpa in den, medan Aftonbladets recensent fann den ’imponerande’”. Varför han tog med den senare delen är väl en känga åt recensenten.

Frågan är förstås om Scocco kan vända trenden tillbaka till de tidigare rådande uppfattningarna. Artikeln tycks i varje fall ha uppskattats av inrikesminister Ygeman, enligt vad Sanandaji kommenterar på FB.

Man kan fråga sig om Scoccos försök till massangrepp på skriften var den bästa taktiken.

Det här inlägget postades i Böcker, politik. Bokmärk permalänken.

59 svar på 2357: Med hugg och slag

 1. Från Graven skriver:

  det är den taktiken de behärskar – sår regn, skördar storm

 2. sl skriver:

  Sandro Scocco är LO-ekonom, i teorin anställd av just dem som ska utsättas för importerad låglönekonkurrens. Man kunde tro att han skulle företräda sina undersåtar, men icke, LO är under socialdemokratiska kvinnoförbundets stövel, han lyder sina härskare på Sveavägen 68.

  Såna herrar använder statistik på ett utstuderat sätt, och har lång erfarenhet därav. Sammanfattningsvis brukar de studera två variablers samvariation, hänvisa till en kausalitet som deras grundmetod avsvär sig, sen vända på steken, ge den påverkade faktorn roll av påverkande, och landa på huvudet. Resultatet av ovetenskapligheten brukar bli ”bevis” för att högre skatt ger högre tillväxt och liknande.

  Sandro Scocco saknar kredibilitet som ekonom även om han bär titeln, hans yrke bör tituleras ”presentatör av socialdemokratiska karriäristers åsikter”. Därför är hans kritik av Sanandaji lite värd.

  Man kan tillägga att när hans uppdragsgivare importerar främmande krigsreligion och försöker förbjuda kritik, ger de inhemska motståndare skulden, allt skrivs på ”högerns” konto. Vänstern importerar, ”högern” får skulden. Det skulle inte finnas någon nämnvärd ”oanständig höger” om de gamla partierna verkligen ”tagit ansvar”, men de vet faktiskt inte vad det är. Ansvar är något som någon annan tar. Själva tar de ut stigande lön, pension, livvakter mm mm.

 3. CeDe skriver:

  Scocco är före detta LO-ekonom men sen jan 2014 chefsekonom på tankesmedjan Arena idé. Han har också varit sakkunnig åt Mona Sahlin, Björn Rosengren och dylika.
  Bilden klarnar!

 4. sl skriver:

  Bilden har varit klar länge. Sakkunnig åt Mona, toppklass!
  Hos LO har man ändå ett jobb, Arena är ett dåligt skämt.

 5. Jor-El skriver:

  Det är fascinerande med perspektivet att det alltid är lönsamt att människor flyttar någonannanstans, och att det alltid finns variabler att krama ur ett material för att bevisa detta. Det är som man uppfunnit en perpetuum mobile för ekonomi.

  Ge Sandro Scocco 100 getbönder från Afghanistan eller Somalia som är analfabeter och vägrar ta kvinnor i hand pga. sin tro och han ska förvandla dom till dynamiska vinstmaskiner, bara dom flyttar någonannanstans…

 6. sl skriver:

  Frågan är på vilken sida av skatten man befinner sig, bland dem som betalar eller dem som försörjer sig på andras skatt. De skatteförsörjda betraktar hoppfullt de inkommande som presumtiva skattebetalare. I händelse av oönskad utveckling stoppar man huvudet i ökensanden.

 7. Från Graven skriver:

  SVT hänger ut undersköterskan som håller i bloggen ”Rädda vården” men vägrar att lämna ut filmmaterial som kan hjälpa polisen att lösa det våldsamma upploppet i Hallsberg.

  ” Det handlar om trovärdighet,” säger Linda Hermansson, ansvarig utgivare vid SVT Nyheter Örebro.

 8. Från Graven skriver:

  ”Allmänheten ska känna sig trygga med att det material vi filmat inte lämnas ut till någon,” fortsätter säger Linda Hermansson, vid SVT Nyheter.

  Därmed försvåras polisens arbete med att identifiera förövarna bakom det våldsamma upploppet.

  Förövarna bakom det våldsamma upploppet skall enligt SVT kunna ”känna sig trygga ”, vilket emellertid undersköterskor som belyser bristerna i vården inte skall kunna göra.

 9. elina skriver:

  Jag antar att ni har satt er i kö för ”Massutmaning” i era bibliotek så de köper in boken, helst fler? I mitt bibliotek köpte de 2 stycken för hela kommunen (stor kommun med 100000 + befolkning) och kön är nu 14 månader med normal lästakt eller hälften med min.

 10. Från Graven skriver:

  Crowdfundade + köpte + kö

 11. Egon skriver:

  I det feministiska Sverige dansar vi på blomsterängar.
  Inte helt olikt Pol Pot.
  Med den skillnaden att det inte bara är de intellektuella som skall rensas ut.
  Nu är det de vita . feta ,heterosexuella ,medelålders männen som är roten till det onda.
  I Kambodja ströps de med en plastpåse.
  Kanske får vi se en feministisk giljotin på sergelstorg?
  Det kommer inte att vara roligt att vara man i det nya Sverige.
  Kanske ska vi vara glada att vi massimporterat massor med klänningsklädda muslimska män…..
  Perkele!
  Detta kan ju bli ett konstprojekt!!
  Om jag inte var tvungen att jobba åtta timmar och sen komma hem helt slut
  och sen ha en timme på mig att ”göra” konst innan ungarna skall nattas………..

 12. Egon skriver:

  Det mexicanska ”kuksätet”……
  Mexico City har implementerat kuksäten som ett konstproject för att minska våld mot kvinnor.
  Vem skall sitta på denna lem?
  Är det meningen att fler skall ”stå”?
  Kanske kan Lars Vilks bringa reda i oredan?

 13. Ulf skriver:

  Jag kan inte hålla med Lars Vilks när han påstår att Sandro Scocco bygger upp sin kritik av Tino Sanandajis ”Massutmaningen” på det faktum att flera bibliotek valt att inte köpa in Tinos bok.

  Att biblioteken ställt sig tveksamma till inköp av Tinos bok nämns bara i artikelns inledning och har inget större vikt för Sandros kritik.
  Tvärtom så presenterar Sandro en rad sakliga invändningar mot Tinos resonemang när det gäller arbetsmarknaden, arbetslöshet och brottslighet.

  Om det är någon som kommer ”massangrepp” så är det Tino Sanandaji som påstår att ”SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ” eller skriver att ”totalitära och vulgärt antiintellektuella värderingar” fått fotfäste bland svenska bibliotekarier bara för att de i början ansåg hans bok som oseriös.

 14. Lars Vilks skriver:

  Du glömmer kompositionen. Genom att inleda med bibliotekshistorien skapas det inledande negativa draget.

 15. Från Graven skriver:

  Våldtäkterna minskar och regeringen skall ta i med hårdhandskarna mot IS-resenärer!

  (April, april!)

 16. Från Graven skriver:

  Islam är fredens religion!

 17. Ulf skriver:

  Sverigedemokraterna vill inte längre göra det till ett lagbrott att utöva judendomen i Sverige.

  April, April!! 🙂

 18. Från Graven skriver:

  Tja, det sägs ju att plagiering är den främsta komplimangen.

 19. Ulf skriver:

  Till Lars Vilks.

  Sandro Scocco försöker naturligtvis ställa Tino Sanandaji i en så dålig dager som möjligt men Sandros huvudargument mot Tinos påståenden är inte att några bibliotek ratat Tinos bok.

 20. Från Graven skriver:

  Ulf är ju förvisso ett psykfall, men det är trots allt inte huvudargumentet emot honom.

 21. Lars Vilks skriver:

  Naturligtvis inte, det är bara en del av strategin.

 22. Adam skriver:

  Lars Vilks

  Förstår vad du menar. Men bakom kompositioner och strategier finns någonting mer. Allting är INTE diskursernas kamp. Du talar ju själv om att bekämpa ”foucaultismen”…

  Ulf

  Finns en bra podcast där Sandro Scocco och Jerzy Sarnecki kritiserar Tino Sanandaji:
  http://www.arenaide.se/2017/03/10/brottslighet-som-politiskt-slagtra-gast-i-podden-jerzy-sarnecki/

  Scocco är väl inte den klarast lysande stjärnan här, utan det är Sarneckis kritik av hur Sanandaji saknar en historisk förståelse av vissa typer av kriminalitet, och låg inkomst och dåliga sociala förhållanden.

 23. Från Graven skriver:

  Här är en bra artikel där jerzy Sarnecki visar särskilt god förståelse efter det att ”busungar” beskjutit Södertäljes polishus med automatvapen:

  http://www.dn.se/sthlm/viktigt-att-inte-gora-motsattningarna-permanenta/

  Tyvärr, Adam, är det sådan ”historisk förståelse” du menar skulle ge Sarnecki tolkningsföreträde?

  Inte konstigt att Sanandaji håller på att bli så stor! Herregud, Scocco har ju inget val annat än att försöka insinuera att Tino Sanandaji är rasist. Det är ju den enda metod man har att försöka vända människor emot honom!

 24. CeDe skriver:

  Du är en hejare, Från Graven, på att alltid reda ut saker och ting.

 25. Ulf skriver:

  Tino Sanandaji ger sig gärna in i diskussioner om sådant han inte är insatt i. Det är hans stora svaghet.
  Ett bra exempel är hans försök till kritik av Dick Harrisons beskrivning av invandringen till Sverige under medeltiden. Alla som har någon kännedom om forskningsläget i ämnet kunde när de läste Tinos försök att ifrågasätta Dicks påståenden konstatera att att Tino inte var insatt i ämnet.

  Trots att Tino fått sina påståenden om invandringen under medeltiden och stormaktstiden vederlagda av Dick Harrison så fortsätter Tino att upprepa dem och kommer även med falska påståenden om vad Dick skrev i sin artikel.

  Tino Sanandaji är en erkänd som en mycket noggrann forskare inom nationalekonomi men när han ger sig in i debatten om andra ämnen är han helt enkelt slarvig med fakta och ibland ljuger han medvetet i syfte att svärta ned andra debattörer.

  Här är Dick Harrisons svar på Tinos kritik:
  http://blog.svd.se/historia/2015/01/04/en-kommentar-om-invandringsdebatten/

 26. Ulf skriver:

  Stackars ”Från Graven” som inte är kapabel att skriva argumenterande texter utan får nöja sig med att kalla andra debattörer för psykfall istället för att komma med sakargument.

 27. Från Graven skriver:

  Ulf skriver (2017 1 april kl. 09:08):

  Att biblioteken ställt sig tveksamma till inköp av Tinos bok nämns bara i artikelns inledning och har inget större vikt för Sandros kritik.

  Men… Ulf, jag nämner ju bara i början av mitt inlägg att du är ett psykfall, och detta har ju faktiskt ingen större vikt för kritiken mot dina felaktiga argument!

 28. Ulf skriver:

  Judehataren ”Från Graven” kan inte diskutera utan får nöja sig med att bara trolla 🙂

 29. Adam skriver:

  FG

  I artikeln du länkar till uttalar sig inte Sarnecki särskilt intelligent. Om det sen beror på Sarnecki eller den DN-journalist som skrivit artikeln, det kan jag inte svara på.

  I podcast-avsnittet jag länkar till ovan menar Sarnecki att klass (socioekonomiska faktorer samt några andra, besläktade faktorer) är en mer bidragande orsak till en viss typ av kriminalitet, än vad kultur är. Och en historisk blick över svensk kriminalitet ger att svenskar – och finnar – tidigare fanns i den här gruppen. Men numera, på det stora hela, har de fått en bättre socioekonomisk status. Numera är denna socioekonomiska grupp dominerad av invandrare.

  Den andra frågan gäller vems fel det är. Vilka politiska principer har lett fram till det här? Det vanliga svaret är vänstern. Fast det verkar mer som om det är nyliberala principer som skapat det nuvarande samhället. Dvs. avreglerad välfärd i kombination med en i princip fri invandring.

 30. Från Graven skriver:

  lol

  Rasistkortet igen! Samma som Scocco försöker insinuera mot Sanadaji!

 31. Lars Vilks skriver:

  Jo, man kommer fram till det att avvärjningen med det socio-ekonomiska är starkt relaterat till invandringen. Som Sanandaji också skriver.

 32. Lars Vilks skriver:

  Vänligen reta inte upp Ulf. Tänk på kommentatorfältets estetik.

 33. Från Graven skriver:

  🙂

 34. Från Graven skriver:

  Adam

  Det där argumentet hade jag köpt om svenskar och finnar hade kastat sten på ambulanser under den tidsperiod som de befann sig i samma socioekonomiskt utsatta läge som invandrare gör idag – men det gjorde dom inte.

 35. Perter skriver:

  Hej Lars! Hur kommer det sig att SvT i början av veckan annonserade att du skulle delta i TV-programmet OPINION LIVE (vilket inte skedde)?

 36. Från Graven skriver:

  Men däremot så håller jag med om att de som kallar sig liberaler ställt till med det här (med stöd av vänstern).

  Trots detta vägrar jag att lämna progressiv liberalism för socialkonservatism. Men jag ämnar kritisera nyliberalismens avarter tills det blir en förändring.

  Och att acceptera att män tvingar hucklen på kvinnor och spöar upp dom när dom inte lyder – är inte liberalism!

 37. CeDe skriver:

  Det är inte bara männen som tvingar kvinnor. Kvinnor är minst lika drivande förtryckare. En somalisk kvinna i Danmark tog sina båda flickor 8 och 15 år gamla till Somalia och läst omskära dem. Flickorna vittnar om detta och läkare bekräftar det. Men mamman nekar och har anlitat en egen läkare som påstår att inga omskärelser har ägt rum. Att förneka brott är mycket populärt inom vissa kretsar.

 38. Ulf skriver:

  Det dödliga våldet mot barn har halverats sedan 1990. Även det dödliga familjevåldet mot kvinnor har minskat och det dödas faktiskt färre kvinnor nu än på för 20 år sedan.

  Vad var det som fick svenska och finska män att bete sig så grymt och okänsligt mot sina närmaste familjemedlemmar, vilka kulturella traditioner var det som förvandlade till synes vanliga svenska familjer till dödsfällor för kvinnor och barn?

 39. sl skriver:

  alkohol.

 40. Lars Vilks skriver:

  Vad jag fick veta var att situationen ändrats när konstnären drog tillbaka sin ursprungliga idé och att det inte skulle bli någon konstdiskussion. Men det blev det ändå. Lite märkligt är det.

 41. Perter skriver:

  Jisses! Så först blev du inbjuden till att delta i programmet å sedan tog de tillbaks sin inbjudan… Rena snurren! De ansvariga för programmet kanske fick senkommen skrämselhicka över din vältalighet och kända förhållningssätt i frågan 🙂

 42. Rangel skriver:

  Roligt, du är för övrigt en historisk ikon för vårt samhälle.

 43. Adam skriver:

  FG

  Sarnecki menar också att kriminaliteten har förvärrats, blivit brutalare, och förtroendet mot polis ambulans minskat; stenkastning, no go- zoner osv.

  Det Sarnecki dock hävdar med envishet, är att våldsbrott som tidigare begicks av svenskar och finnar i socioekonomiskt utsatta grupper, numera begås av invandrare i socioekonomiskt utsatta grupper. Det är här Sarnecki kommer med sin klassaspekt på kriminalitet: det är inte invandrare över lag som begår fler våldsbrott än svenskar, utan invandrare i socioekonomiskt utsatta grupper som begår fler våldsbrott än svenskar.

  Och i den frågan har väl Sarnecki inte läst statistiken fel? Eller? Jag är öppen för kritik…

  Problemet med nyliberalism är att den inte integrerar, utan lämnar åt individen själv att integrera sig, om den vill. Är inte en vänstertanke. Visst har vänstern allierat sig med den här idén, men det har högern (Moderaterna och Centerpartiet) också gjort…

 44. Per skriver:

  Ulf

  Du är verkligen en obotlig kulturrelativist!

  Hur stor PROCENTANDEL av svenska och finska familjer förvandlades till dödsfällor för kvinnor och barn på säg 1980-talet?

  Och denna andel/situation i ett par av världens mest jämställda länder tycks du jämställa med förtrycket av kvinnor/flickor i dagens muslimska kulturer. Det är verkligen ingen ordning på ditt hjärnkontor, Ulf!

 45. sl skriver:

  Rubriken är rätt, sen går det käpprätt åt helvete, men enligt förväntningarna.
  http://www.aftonbladet.se/a/woWeo/om-leif-gw-har-ratt-befinner-vi-oss-i-en-politisk-mardrom

 46. Robert skriver:

  Bara för att man blir lite trött: Det är väl nu ändå mer än tjugo år sedan BRÅ slog fast att invandrares överrepresentation inte kunde förklaras med socioekonomisk status? BRÅ diskuterade istället om överrepresentationen möjligen kunde förklaras av selektionen, dvs en överrepresentation av personer som redan hade debuterat i brottslighet i hemlandet. Föreställ er utrymmet för den diskussionen idag.

  Sarnecki närmar sig dessutom Schyffertnivå när han klumpar ihop både alla invandrargrupper och alla typer av brottslighet. De studier som finns, däribland den ovan nämnda, visar nämligen tydligt stora skillnader både mellan olika invandrargruppers brottslighet, och mellan graden av överrepresentation i olika typer av brott.

  Det måste vara skönt, och enkelt, att vara kulturrelativist.

 47. Ulf skriver:

  Signaturen ”Per” tycks mena att det inte gjorde så mycket att det dödades fler kvinnor och barn i familjerelaterat våld för trettio år sedan än i dag. Offren var ju så få att det inte egentligen hade någon betydelse!

  I takt med att andelen svenskar med invandrarbakgrund ökat under det senaste kvartsseklet så har det grova våldet minskat något medan det dödliga våldet mot minderåriga halverats.

  Om nu invandrarna kommer från ”medeltidskulturer” som så många på detta forum menar så borde vi ha sett en rejäl ökning av det dödliga familjerelaterade våldet.
  Den våldsvågen har uppenbarligen uteblivit, undrar varför?

 48. Från Graven skriver:

  Nej, Ulf, det är inte vad ”Per tycks mena” annat än i din dysfunktionella debatt-teknik.

  F.ö. så har våldtäktsfrekvensen enligt BRÅ gått upp. Prova din egen logik på det sambandet.

 49. Per skriver:

  Ulf

  Jag har ingen koll på ”brottsstatistiken” men i mina ögon så är det minst lika intressant att se hur sociala strukturer och maktförhållanden etc förändras över tid och då är kvinnors situation särskilt intressant. Mycket av våldet och brotten mot kvinnors rättigheter syns inte i rättsväsendets statistik. Mycket av våldet kan karaktäriseras som HOT OM VÅLD, kvinnors rädsla FÖR ATT BLI utsatta för våld, och som faktiskt strukturellt förtryck, en upplevd känsla av minskad rörelsefrihet, restriktioner kring levnadsstil osv. Upplevda och faktiska hot blir inte statistik. Och många begångna övergrepp anmäls inte pga rädsla hos kvinnorna. Mycket av kvinnors utsatthet för patrialkalt förtryck försiggår under radarn idag.

 50. Ulf skriver:

  Det är bra att du ”Per” skriver så öppet att du inte har koll på brottstatistiken. Mycket rakryggat.

  Vad det gäller hot om våld mot kvinnor och kvinnors rädsla för våld så fanns de företeelserna i Sverige även innan massinvandringen på 80-talet. I sjuttiotalets Sverige dödades det fler kvinnor i familjerelaterat våld än i dag. Klart kvinnorna var rädda även på den tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.